A nemzetközi Sportdöntőbíróság szerint helyrehozhatatlan károkat okozna, ha most eltiltanák az olimpiától a 15 éves versenyzőt.

Hatórás meghallgatás után a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) úgy határozott, hogy a doppingbotránya ellenére kedden versenyezhet a téli olimpián Kamila Valijeva – írta meg a Telex az Insidethegames.biz cikkére hivatkozva.

Téli olimpia: továbbra is versenyezhet a 15 éves Kamila Valijeva, akinek pozitív lett a doppingtesztje

Az orosz Kamila Valijeva bemutatja kűrjét a női műkorcsolyázók egyéni versenyében a 2022-es pekingi téli olimpián, a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 7-én.

Fotó, címlapkép: MTI/EPA/Fazry Ismail

A 15 éves műkorcsolyázó múlt héten bukott le, először azt hitték, hogy rekreációs drogot használt, de később kiderült, a szervezetében még decemberben az oroszországi országos bajnokságon találtak a doppingszerek közé sorolt trimetazidin nyomaira. A doppingteszt eredményének csúszását (több mint 40 nap telt el a mintavétel és az eredmény közlése között) az orosz fél a koronavírus-járvánnyal magyarázta.

A cikk szerint Valijeva pozitív tesztje után az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) felfüggesztette az ideiglenes eltiltását, ám a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál. A CAS a NOB fellebbezését többek között arra hivatkozva utasította el, hogy Valijeva a kora miatt (15 éves) a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexe értelmében védett sportolónak számít. 

A CAS szerint az súlyos problémát okozott, hogy Valijeva későn értesült a pozitív doppingteszt-eredményről, és így nem volt lehetősége időben élni a sportolóknak ilyen esetekben elérhető jogi lépésekről. A testület úgy ítélte meg, hogy helyrehozhatatlan kárt okozna a fiatal sportolónak, ha eltiltanák most az olimpiai versenyzéstől. 

Kamila Valijeva a pekingi téli olimpián a nők közül elsőként egy olimpiai négyfordlatost ugrott, ráadásul kétszer is, teljesítményével nagyban hozzájárult, hogy az oroszok a csapatversenyben első helyen végeztek.

"A trimetazidint eredendően szívkoszorúér-betegségek kezelésében használják, javítja a sejtanyagcserét. Egészséges ember szervezetében javítja a vér oxigénellátását"

- írja a Telex a doppingszerről, mely 2014-ben került fel  a tiltott anyagok listájára.

Forrás: telex.hu, insidethegames.biz

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.