Geoffrey Gorer, angol szociológus szerint modern társadalmunk úgy kezeli a halál kérdését, ahogy a 18. század társadalma viseltetett a szexualitással szemben. Tabunak nyilvánítjuk és kínos róla beszélni. Lehet valami az állításában, ugyanis csak közvetlen környezetemben több olyan embert tudok említeni, akik a feldolgozatlan gyász terhét hordozzák, többen közülük évek óta.

Forrás: cotcot.hu
Feltöltő: bogyó
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vplohl
"Nem tudjuk, hol és mikor vár ránk a halál, így inkább nekünk kell várnunk rá. A halál tudatos várása növeli az egyén szabadságát. Aki megtanulta az állandó szembenézést, már nem lehet többé gyáva. Aki megértette, hogy a halál nem az ördög mesterkedése, a gonoszságokkal találkozva többé nem szenved úgy, mint azelőtt. Az élet: szolgálat, a halál: felszabadulás. Miért tűnnek ezek a maguktól értetődő gondolatok oly rendkívülinek a modern időkben? Vajon a korai indoktriná-ció miatt? Rózsaszínű szemüveget tettek ránk már a bölcsődében? A legkülönbözőbb módokon megfogalmazva, minden korszakban felvetettek hasonló gondolatokat."

"A halál tudatosítása életünk megbecsülése érdekében nem korlátozódik a szegénységben vagy elnyomásban senyvedők körére; egyaránt fontos valamennyiünk számára. Noll megjegyzi, hogy haláltudata nyomán megváltozott az időhöz való viszonya: mindennél fontosabbá vált számára az idő. Az ember ilyenkor sokkal körültekintőbben bánik az idejével, és mindenről lemond, amit pusztán a konvenciók írnak elő. Semmit sem tesz csak azért, hogy „lépést tartson", ha nem igazán érdekli. Még fontosabbá válnak a nőkkel és jó barátokkal folytatott beszélgetések. Még mélyebben szeretjük azokat, akik szeretnek bennünket, kevésbé törődünk azokkal, akik nem. Sok minden könnyebbé válik, más dolgok viszont intenzitást nyernek. Könnyebb elviselni számos dolgot, amelyekkel szemben korábban türelmetlenek voltunk. Kevésbé aggasztóak bizonyos helyzetek, amelyek régebben szorongást váltottak ki belőlünk. Nyíltabbak, erősebbek vagyunk sok olyan helyzetben, amelyben korábban esetleg simulékonyabbak és alkalmazkodóbbak voltunk.

Ritkábban nézzük a televíziót, és többet olvasunk (kevesebb újságot és sokkal több könyvet). Egyre nagyobb tapasztalattal siklunk át azokon az oldalakon, ahol a szerző csak semmitmondóan locsog. Az a legfontosabb, hogy minden percünket valamilyen értelmes, lényegi tartalommal töltsük meg."

Georg Klein:
Peter Noll haláltudata és életbölcsessége
fan.tomas
@vplohl: Más és sokkal ismertebb szakemberek szerint pedig az egyén akkor normális, ha nincs tudatában halandóságának!
Dr. Szentágothai professzor (Magyar agykutató) és Jung ezirányú írásai gondolom elég komoly érvek?
Január
Nem szabad hárítani - tudomást nem venni az elmúlásról - szükséges végig élni a gyász teljes folyamatát a további túlélés érdekében.

"Tartsd meg a szokásokat, s a szokások is megtartanak Téged", ez igaz a gyászra is.

Ezt nem érti ma sok ember. A városunkban is szeretett volna a temetkezési vállalat a temetőben kialakitani egy "Torosházat", lett is nagy tiltakozás ellene, a mai napig nem épült fel. Pedig itt nem a "szórakozásról" lett volna szó, de sokan így értelmezték.
Ma, amikor sok embernek kicsi a lakása, vagy egyéb problémája van, ilyenkor sokat segített volna ez a "Torosház", hiszen itt a temetés után összegyülhettek volna a gyászolók,- akik sok esetben az ország másik végéről érkeznek - ahol emlékezhettek volna a halottról, beszéltek volna róla, ha hideg van akkor egy kis melegség sem árt, egy kis eszem-iszom. HIsz sok helyen még a mai napig is, mikor eltemetik a halottat meghivják a gyászolókat egy kis torra. Ennek lebonyolítását segítette volna a "Torosház" és bukott el az emberek meg nem értésén.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.