Nagyon furcsa, hogy azokban az országokban, ahol relatíve hideg van, télen meg simán meg kell fagyni, többszöröse a fagylaltfogyasztás a miénknél, pedig itt aztán vannak döglesztő napok, az kétségtelen. A finnek, a svédek, és a norvégok is jobban szeretik a fagyit nálunk. Elgondolkodtató, hogy vajon miért állunk a lista legalján? Rossz a fagyink? Az tény, hogy nincs túl sok hely, ahol igazán finom fagyit lehet kapni. Sok a jégkrém-márkás fagylalt, ami inkább jégkrém ízű, semmint fagyi, és a rengeteg elképesztő ízötletben is elvész a vásárló. Csak lecsó, meg paprikás krumpli ízű fagyit nem láttam még, de őszintén szólva nem is szeretnék, én speciel jobban örülnék egy igazán epres eperfagyinak, vagy savanyú citromnak, nem a sok joghurtos, porból gyártott gejl vacaknak, de hát ízlések és pofonok.

Forrás: nokorszak.hu
Feltöltő: Angelika
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zsoel
@csikknorisz: Akkor úgy látszik, az ország keleti részében egy ferde, É-ÉK-D-DNy irányú sávban vonul végig ez az elnevezés. Egy nyelvtudós a gyakorikerdesek.hu alapján szépen meg tudná rajzolni a fagylaltgombóc szóföldrajzát. :)

Mindenesetre én sokkal inkább a gombóccal, mint a gömbbel értek egyet. A gömb mértani elnevezés és fogalom, lényegében egy ponttól egyenlő távolságra lévő pontok halmaza a térben. A fagylaltmérő kanál által felkapart és nagyjából gömbölyűre nyomorgatott fagylaltforgács sok kritériumnak megfelel, de a fentinek aligha. :) A "gombóc" szavunk viszont tökéletesen kifejezi ezt a szabálytalan, de alapvetően gömbölyded alakot, tehát én maximálisan ezt a kifejezést támogatom a többivel szemben.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hopppá
Az igazi fagyi főzött, és nem aromával ízesített. Egy gombóc ára a magyar pénztárcának túl magas.
kerék
Hülyegyerek oda megy a fagyishoz:
-Csókolom, egy punci ízű fagyit kérnék!
-Itt van.
Nyalja , majd megszólal:
-Fúj, de szar íze van!
-Feljebb nyaljad hülyegyerek!
dr. prédikátor
Kérdezzétek a 2/3 ot. meg a fütyesz fanokat fannéket, faékeket.!!!
varrólány
@Hopppá: A jégkrém olcsóbb főleg nagyobb dobozban. Nem is tudom mikor ettem tölcséres fagyit.
Kutyafüle
@varrólány: Én a citromízű sorbetet szeretem .
darwin
@Kutyafüle: Utálom a fagyit!...Meg a jégkrémet!...Meg a sorbetet is!
kerék
Én a fagyit jobban szeretem, azt nyalni kell...a jégkrémet meg szopni
Kutyafüle
@darwin: És ezt csak most mondod? Mennyi adagot megehettem volna melletted, nem kellett volna osztozni :)))))))))))))))
Kutyafüle
@varrólány: Az csak a gyümölcs velő de tisztán,( és nem aroma,) ez jégkásával.
Nincs benne tej, meg ízfokozók. Én a LIDL-ben veszem
varrólány
@darwin: Milyen emberszabású vagy te? Nem szeretni a nyalánkságokat! :-)
varrólány
@Kutyafüle: Még nem láttam ott vagyis , én nem járok oda mostanában.
Kutyafüle
@varrólány: Darwin zavarba jött. Egyszer próbáld ki, kerek dobozban van, mint mondjuk a Delma margarin. Mi nagyon kedveljük, igazából savanyú, mert tiszta citrom , és nem édes
kissnagy
Otthon nyalunk!Ha elmegyünk négyen=1000< !
Megvesszük a multinál=1000, esetleg 1000>, és ebből többször! Ennyi.
darwin
@varrólány: Húsevő vagyok.És húsevő... és húsevő.
@Kutyafüle: És zavarban.
Zsoel
@darwin: Én is szeretem a húst, de attól még a fagylaltot is, ha az idő engedi, minden héten bevágok néhány gombóccal. Szerintem a kettő nem zárja ki egymást.
darwin
@Zsoel: Dehogynem zárja ki! NEM SZERETEM a fagyit! A flódnit viszont igen./Lásd másik hír/
Zsoel
@darwin: Na, azt meg én nem volnék hajlandó semmi pénzért sem megkóstolni, mivel rettenetesen gyűlölöm az összes lekvárt, a szilvával az élen.
De a fagyi, az jó dolog. :)
darwin
@Zsoel: Ugye milyen jó ,hogy nem vagyunk egyformák! :)
entero
@dr. prédikátor: Faékeket? Rendben. Szeretsz nyaralni?
másvirág
Hogy nem E ?
Lehett,hogy nem szeret DE TUD ! :-)
csikknorisz
@Hopppá: Tényleg rohadtul magas a régihez képest. Nem is tudnék így hirtelen példát mondani, ami ennyivel drágult volna. Gyerekkoromban, ~ 30 éve 50 fillér volt egy gombóc (vagy ahogy mostanában hívják: gömb) fagyi, ma meg 150 forint körül van. 300-szor kerül többe, ez azért nem gyenge áremelkedés...
ideals2012
"Na, igen, elég drága az átlag magyar pénztárcájához képest, de nem drágább, mint az Unióban bárhol." - szerintem az Unióban jóformán "bárhol" többet keresnek, mint nálunk, vagyis meg tudják fizetni a fagyit, különösen a skandináv országokban.
Én is szeretem, "csak" az ára tart vissza. Veszel néhány gombócot, az egy ezres - kb. , abból, ha itthon vagyok, három napig eszem, a kutyáimmal együtt.. persze, nem húst!
Zsoel
@csikknorisz: Gömb?! Ki hívja gömbnek a fagyit? Én ugyan még sosem hallottam.
Különben ha azt veszed, az én gyerekkoromban (mondjuk a rendszerváltás előtti 1-2 évben) is már jóval drágább volt a fagyi, mint a tiédben, pedig 1982 és 1989 között csak hét év telt el.
Én vasárnap délutánonként anyukámtól mindig egy Dózsa-féle húszast kaptam fagyira, ezt itt:
www.forintportal.hu/forint/20_forint/www_forintportal_hu_1983_20_forint.jpg
Ezzal szépen elsétáltam a három utcányira lévő Kati fagyizóig. Ott vehettem két gombóc fagyit, 9 Ft/gombócos áron, és mivel a tölcsér ingyen volt (pontosabban szólva: beépítették a fagylalt árába), egy kétforintost kaptam vissza.
Zsoel
@csikknorisz: Ja, és nem sokkal ezután szemét módon megemelték a fagyi árát, mert akkor már 10 forintba került egy gombóc, így aztán elment fagyizásra az egész húszas. :)
Ezen akkor rettenetesen föl voltam háborodva, most meg mit meg nem adnék érte, ha ma is elnyalhatnék egy kétgombócos fagyit 20 forintból...
Kutyafüle
@darwin: 21.30 Lehettél volna a tesóm is, és akkor sem kellett volna osztozni a fagyin:))
1951
A kérdés meglehetősen irreleváns, de ezt a kérdést feltevő is nagyon jól tudja! Nem hogy nem szeret nyaralni a magyar ember, hanem nem tud elmenni nyaralni mert nincs miből! De miért is kell hülyíteni a nyájas olvasót, amikor a szerző is pontosan ismeri és tudja az okokat! Az oldal kevés lenne a felsorolásra!!
Levendula
A kérdés jó. Attól függ, hogy kinek és mit kell nyalni.
Van egy szomszédunk. Biztosítási üzletkötő. Ő mindenkinek nyal. Annak is, akit utál. Azt mondja, muszáj nyalni... meg kell élni valamiből.
Hát a fene tudja, ízlés dolga. Én nem tudnék biztosítási tanácsadó lenni. A gyomrom nem bírná.
Zsoel
@1951: Biztos, hogy te is ugyanazt a cikket olvastad, amelyiket mi?
Zsoel
@csikknorisz: Ahogy olvastam, főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, illetve helyileg Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyében ismert a gömb elnevezés, mindenhol máshol, minket, északnyugat-magyarországiakat is beleértve, gombóc. Te merrefelé laksz?
csikknorisz
@Zsoel: Gyerekkoromban JNKSZ megyében laktam, akkor még mindenhol gombóc volt. Itt Békésben meg mindenhol gömb. :)
Zsoel
@csikknorisz: Akkor úgy látszik, az ország keleti részében egy ferde, É-ÉK-D-DNy irányú sávban vonul végig ez az elnevezés. Egy nyelvtudós a gyakorikerdesek.hu alapján szépen meg tudná rajzolni a fagylaltgombóc szóföldrajzát. :)

Mindenesetre én sokkal inkább a gombóccal, mint a gömbbel értek egyet. A gömb mértani elnevezés és fogalom, lényegében egy ponttól egyenlő távolságra lévő pontok halmaza a térben. A fagylaltmérő kanál által felkapart és nagyjából gömbölyűre nyomorgatott fagylaltforgács sok kritériumnak megfelel, de a fentinek aligha. :) A "gombóc" szavunk viszont tökéletesen kifejezi ezt a szabálytalan, de alapvetően gömbölyded alakot, tehát én maximálisan ezt a kifejezést támogatom a többivel szemben.
Angelika
@ideals2012: :) Az unio eurós országaiban 2.00, 2.50 euró a fagyi, szóval a fizetésekhez képest is nagyjából ugyanannyi. :)
Darthon1
Ott mondják gömbnek, ahol az éjszakai bátor felkergeti a lesmestert a bizserge fára.

A magyar pedig igenis szeret nyalni, hiszen már Hofi is megmondta: szopok, nyalok párttag vagyok!
entero
Érzékenyek sajna a manduláim, pedig szeretem a fagyit. A gyerekeim viszont annál többet nyalják, napi 20 - 25 gombóc simán elmegy. Nekem mást maradt erre a célra, de az már korhatáros...:-)))
engem
@entero: 20-25 gombóc? fejenként? hú de zsíros lehecc...
ideals2012
@Angelika: Egy fagyi, vagy egy gombóc fagyi?? - mert az egyáltalán nem mindegy. Mostanában nem jártam az EU-ban, de mihelyt sikerül bepótolnom ezt a hiányosságot, referálok.. - remélem, EU-s fizetésből, persze...
ideals2012
Egyébként a legjobb fagyi - szerintem eddig - Sopronban van a Széchenyi téren, a sarki cukrászdában.. - mondjuk fagylaltkehely.. - fantasztikus költeményeket adnak..
Kutyafüle
@entero: Ebben a korban még mindíg van mandulád? Azt már hatéves korban ki kell vetetni, hogy felnőtt korban tudjál fagyizni :)) Csodálkozom rajta, hogy nem intézkedtél:))
entero
@engem: Fenéket fejenként. Azért nem mazochisták a gyerekeim.
entero
@Kutyafüle: Van. Egyébként már nem erőltetik kisgyerekkorban sem a kivételét szerencsére. Nem véletlenül vannak azok ott. Nem volt bajom velük soha, csak kb. egy éve. A torkom amúgy is érzékenyebb a kelleténél, azt mondta a dokim hogy ha kiveszi lehet hogy csak rosszabb lesz. Soha nem volt tüszős meg gennyes meg ilyesmik, csak kicsit nagyobbak lettek. Meg amúgy is rettegek egy ilyen műtéttől, szóval amíg igazán nem lesz indokolt nem bántjuk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.