Paul Gauguin és Pierre Bonnard festők egy-egy, még a hetvenes években Londonban ellopott képét találta meg az olasz rendőrség. A festmények egy torinói munkás konyhájában lógtak.

A festmények megtalálásának kalandos történetét Dario Franceschini olasz kulturális miniszter és Mariano Mossa, az olasz csendőrség műemlékvédelmi egységének parancsnoka ismertette szerdai sajtótájékoztatójukon.

Paul Gauguin (1848-1903) és Pierre Bonnard (1867-1947) francia festők alkotásairól van szó, amelyeket magángyűjtőktől 1970-ben Londonból loptak el.

Gauguin 1899-ben festett csendéletén (Fruits sur un table ou nature morte au petit chien) a gyümölcsök egy asztalon vannak elhelyezve és a képre egy kiskutyát is festett a művész. Az eredeti festményhez képest a megtalált valamivel kisebb, a feltételezések szerint a rablók levágtak belőle egy darabot. A mű értékét 15-35 millió euróra becsülik (4,5 – 10,5 milliárd forint).

A 600 ezer eurót (180 millió eurót) érő Bonnard-kép egy kertben ülő nőt ábrázol két székkel (La femme aux deux fauteuils).

A műveket 1974-ben egy torinói munkásember vásárolta meg az akkori olasz államvasutak rendezte árverésen. A képeket az egyik, Párizs-Torinó között közlekedő vonaton felejtették, és mint talált tárgyat, amelyért senki sem jelentkezett, elárverezték. A torinói férfi 45 ezer lírát fizetett értük. Ez az összeg ma mintegy 23 eurónak felel meg.

A képek az új tulajdonos torinói konyhájának falára kerültek. A férfi későbbi nyugdíjazása után Szicíliába költözött és a festményeket is magával vitte.

A műveknek az olasz csendőrségnek az elveszett műkincseket vadászó egysége idén talált a nyomára.

Mariano Mossa csendőrparancsnok elmondta, hogy a képek eredeti londoni tulajdonosai időközben elhunytak, de örököseik visszakövetelhetik a festményeket. Az olasz kulturális tárca vezetője a csendőrség ezen egységének munkáját méltatta hangoztatva, hogy szűk létszámmal működik, összesen 250 csendőr kutatja fel az Olaszországból eltűnő etruszk szarkofágokat és az Itáliába csempészett műkincseket is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.