A mai huszon-, harmincéveseknek kisebb a pszichikai terhelhetőségük, és ez meglátszik párkapcsolataikban és házasságaikban.

Forrás: stop.hu
Feltöltő: bogyó
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Soma
Kisebb a pszichikai terhelhetőségük?Mihez képest? Mert ugye igen nagy pongyolaság lenne a mai információ túltengéssel terhelt fiatalokat akár csak az egy generációval ezelőttiek pszichikai terhelhetőségéhez hasonlitani.(Nem is lehetne már...hehe...)
Az előző generációk sokkal inkább "superegó"-san müködtek .(Ez egy freudi kifejezés .Ő azt mondta, /nagyon leegyszerüsitve/, hogy a személiység struktúrális szerkezetében 3 müködtető van: ösztön/ id/ , ego / a döntőbiró az ösztön és superego között/, és superego, azaz a felettes én, a konrtolláló, a társadalmi, szülői, külső szocializációs elvárásoknak megfelelni akaró én.
Az előző generációk sokkal inkább tették, amit apu-anyu-város-falu-társadalom-vallás, stb...elvárt tőlük. Viszont elkezdődött az individualizáció, és sokkal több döntésünket már az ego irányit, és nem a superego.Ezzel kapcs.tavaly tavasszal csináltam egy saját IES (id-ego-superego) tesztet, mert épp erre voltam kiváncsi, hogy ez most hogy jelenik meg.(Mindezt megtaláljátok a www.nlc.hu soma archiv-ban, Soma pszichológiai tesztje cimszó alatt.)
szóval -visszatérve a cikkre- "könnyü" úgy erősnek lenni, hogy félsz nem azt tenni ,amit elvárnak tőled.
Úgyhogy én nem azt mondanám, hogy morálisan gyengék a fiatalok, hanem hogy egy hatalmas globális szemléletváltásban vagyunk(minden szinten következményekkel, velejárókkal), épp ezért az individiualizáció folyamatában az emberek tele vannak bizonytalansággal és kérdésekkel, mivel az új, sok mindenben most teremtődik meg.
Viszont van olyan, ami nem változik, és amire továbbra is érdemes alapozni. Ez pedig a tetteink során a saját szándékaink és motivációnk megvizsgálása (legyen ez akár a párkapcsolatok terén), és tudni azt, hogy amit másnak okozunk, azt magunknak is.Ha ezt tudatosodna az emberekben, feltehetően sokkal nagyobb felelősséggel lennének egymás iránt is.
menasagh
@Soma:
Tényleg kisebb, azokhoz az emberekhez képest akik korábban éltek. De ez mindennel így van, és nem is csoda amikor ennyi mű szart kell megenni élelem címén....:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.