Miért épp életmódváltás? (x)

Vannak, akik arra vágynak, hogy elégedettek lehessenek a testükkel, amikor tükörbe néznek, míg vannak, akik másoknak igyekeznek megfelelni. Akadnak, akik inkább azt szeretnék elérni, hogy egészségesebbek legyenek, vagy éppen hogy javuljon az állóképességük. Bármilyen célunk is van a fizikumunkat illetően, általában az életmódváltásban keresendő a válasz.

Ez a kifejezés azonban bármennyire egyszerűnek is hangzik, közel sem az. Nézzük, miért éri meg mégis rálépni erre az útra, és mi mindent kell átgondolnunk, mielőtt belevágunk.

Mielőtt belevágunk az életmódváltásba, ezeket kell mérlegelni

Mit is jelent önmagában ez a fogalom? Nos, legegyszerűbben úgy írhatnánk le, mint pozitív, tartós változtatásokat az életmódunkban. Azaz: amikor a diéta nem csak időszakos, hóbort-szintű próbálkozás, a testmozgás pedig nem csak akkor van terítéken, amikor épp a bikiniszezonra készülünk. Épp ellenkezőleg: ha az új, egészségesebb, kiegyensúlyozottabb szokások olyannyira az életünk részévé válnak, hogy már szinte észre sem vesszük őket, akkor beszélhetünk életmódváltásról. Sokan úgy vélik, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy az ember valóban elérje akár az alakjára, akár az egészségére vonatkozó célokat.

Ha életmódot váltunk, akkor a sport rutinná válik, egy idő után észrevétlenül is az egészségesebb, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és aminosavakkal teli élelmiszerek után nyúlunk a boltban, a rossz szokásokat – legyen az dohányzás, alkohol vagy akár a finomított cukrok rendszeres fogyasztása – pedig fokozatosan elhagyjuk. Ez így mind szép és jó, biztosak vagyunk benne, hogy igen csábítóan is hangzik ez a fajta szemléletmód. Azonban van egy sor kérdés, amit mérlegelnünk kell, mielőtt elhatározzuk magunkat.

Mielőtt belevágunk…

Ahhoz, hogy valóban sikeresek lehessünk ezen az úton, az alábbiakat érdemes megfontolni az életmódváltás kapujában.

Mit csinálunk rosszul?

Először is, nézzük végig az életvitelünkön, és – bármennyire is szeretünk eltekinteni ezektől – igenis tudatosítsuk magunkban, mit csinálunk rosszul. Keveset alszunk és mindig hajnalban megyünk lefeküdni? Nem tudjuk abbahagyni a dohányzást? Esetleg az egyetlen hobbink munka után az, hogy elfekszünk a tévé előtt? Ha rámutatunk arra, amin változtatnunk kellene, máris egy lépéssel közelebb vagyunk ahhoz, megoldjuk azt.

Mi okozza?

Érdemes annak kapcsán is egy kis önreflexióra törekednünk, hogy mi minden okozhatja a rossz szokásokat. Mi miatt stresszelünk annyira, hogy nem tudunk időben elaludni? Mi váltja ki az érzelmi evést, ami miatt egyszerűen képtelenek vagyunk lefogyni – vagy egyáltalán egészségesebben étkezni? Tudjuk, ez nem éppen könnyű, sokak esetében pedig nem kellemes feladat, de érdemes ezen végigrágni magunkat. Ha ugyanis rájövünk az ok-okozati összefüggésekre – akár egyedül, akár egy szakemberrel –, már könnyebben ki tudjuk iktatni a kiváltó tényezőket.

Fokozatosság

Ne várjuk el magunktól, hogy az életmódváltás harmadik hónapjában lefussunk egy maratont, vagy hogy már a második héten rutinosan készítsük az aminosavakban gazdag fehérjeturmixunkat. Mind a kellő tudás, mind az edzettség megszerzése időbe telik – és ha mindent egyszerre akarunk, akkor még több időbe. Érdemes tehát kisebb lépésekben haladni, részfolyamatokat megismerni – idő közben rájövünk majd, hogy szinte minden összefügg mindennel, ha életmódváltásról van szó!

Konkrét célok

A kisebb lépések mentén konkrét célokat is kialakíthatunk – sőt, kifejezetten javasolt! Mielőtt belevágnánk, gondoljuk át, hol szeretnénk tartani! Például, egy hónap múlva már szeretnénk, ha két centivel kisebb lenne a derékméretünk vagy fél éven belül szeretnénk magabiztosan lefutni 5 kilométert. Ha ezeket összeírjuk, az út eleje sokkal könnyebb lesz.

Motivációk

Szintén megkönnyíti az életmódváltást, ha van, ami motiváljon minket. Ez szinte mindenki számára más. Van, akit az motivál, ha a párjával együtt térhetnek át az esti tévé előtti nasizásról az esti kocogásra, majd együtt nézhetik, ahogy a mérleg nyelve egyre kevesebbet mutat. Van, akit az motivál, ha látja, hogy az egészségesebb étkezésnek köszönhetően javul a vérnyomása. Gondoljuk át, hogy számunkra mi lesz a legjobb motiváció, és ne hagyjuk szem elől veszni!

Milyen szokások férnek bele?

Hiába határozzuk el, hogy az életmódváltás részeként mostantól minimum napi 10 ezer lépést megteszünk, ha egyszerűen ezt a napi rutinunk nem teszi lehetővé. Ennyi lépés megtétele nemcsak erőnlétet igényel, hanem viszonylag sok időt is – és ha valaki munka után rohan a gyerekekért, aztán pedig házimunkát végez, nem is olyan egyszerű betartani. Azaz: célszerű úgy kialakítani az új szokásokat, hogy azok illeszkedjenek az életvitelünkbe.

Csak kedvesen!

Hajlamosak lehetünk elfelejteni, hogy ezt az egészet magunkért csináljuk. Így már a változás kezdetén jó tudatosítani magunkban, hogy az önostorozás egyszerűen nem működik ebben a folyamatban. Ismerjük fel a saját határainkat és képességeinket is, és fogadjuk el azokat! Igyekezzünk magunkkal olyan támogatóak lenni, mint másokkal lennénk! Ha ezt betartjuk – és az összes fent említett lépést sem felejtjük ki a folyamatból –, akkor szinte biztos, hogy az életmódváltásunk sikerre van ítélve. Nincs más hátra, induljunk el kitűzött céljaink felé!

Partner tartalom (x)

Forrás: Shopbuilder.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.