Pár hete ajánlották a figyelmembe ezt a 2002-ben megjelent könyvet, és azóta is örömmel mazsolázgatom. A könyv írói (Barbara és Allan Pease) szerint a hazugságnak négy alaptípusa van: kegyes, jóindulatú, rosszindulatú és álnok. (Ezen belül is többfajta van még, pl. a megtévesztő hazugság, melynek két fő fajtája: az elhallgatás és a meghamisítás.)

A hazudozókat is típusokba sorolják: két fő típusa a természetes és a nem természetes hazudozó. Ez utóbbinak a legveszélyesebb fajtája a romantikus hazudozó. No, pont ide akartam kilyukadni, merthogy tapasztalatom szerint (mely nem csak az enyém, hanem a rengeteg meghallgatott nőtársamé is) ebből a fajtából van a legtöbb.

”A romantikus hazudozók” dolgozhatnak "nagyban” is, pl. kiadhatják magukat orvosnak, ügyvédnek, egzisztenciálisan sokkal menőbbnek, mint ami a valóság, vagy letagadhatják feleségüket, avagy eltúlzottan panaszkodhatnak róla, hogy a sajnálattal vívjanak ki figyelmet. Egyesek James Bondnak is megélhetik magukat. A 40-es, 50-es férfiak például kifejezetten szeretnek huszonéves lányoknak hazudni, fantasztikus érzés számukra, ha nagyszerű, érett, menő férfinek élhetik meg magukat egy naív fiatal lányka mellett.

A nők nagytöbbbsége azt állítja, hogy a férfiak hazudnak többet (én is így gondolom), a tudományos kísérletek és kutatások azonban állítólag azt mutatják, hogy a két nem nagyjából ugyanannyiszor hazudik, amiben viszont eltérnek, az a hazugságok tartalma. Nagytöbbségében a nő azért hazudik, hogy a másikban jó érzéseket váltson ki, a férfi viszont azért, hogy jobb színben tűnjön föl. És ami számomra a különleges ez utóbbi megállapításban, hogy a férfinek ez a jobb szinben való feltünés többnyire nem is a hosszútávú választásért való, csupán a pillanatnak szól.

Nemrégiben több barátnőmmel megtárgyaltuk, mennyire tartják jellemzőnek, hogy a férfi olyasmit igér, amit nem tart meg. A jelenlevők (én is) ezt elég tipikusnak találták. Vagyis amikor azt ígéri a férfi, hogy felhív, vagy elvisz ide-oda, megszervezi, megszerzi, stb., még időpontot is mond, aztán semmi nem lesz belőle, és úgy csinál, mintha mi sem történt volna. Neki elég  akkor annyi, hogy abban a pillanatban felcsillan a nő szeme?

Aztán kész, az egészet félreteszi, mert jön valami fontosabb?

Nem érdekli, mit okoz a másikban, majdcsak elsimulnak a dolgok...

Vagy szerintetek hogy van ez? Mért hisszük el mi nők, amit a férfiak mondanak, akkor is, amikor az nem igaz? (Tisztelet mindkét nem esetében a kivételnek, akinek nem inge, az úgy sem veszi magára, akinek meg inge,  pláne nem...)

Soma Mamagésa hivatalos oldala

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lollipop
@menasagh: nem, igazából nem hazudozok, csak tesztelem a fiúkat. és AZÉRT haragszom meg, ha ELHISZIK, amit füllentek.
biztos ezért nem akar velem senki sem barátkozni :)))
reallatas
T. Soma! Engem hidegen hagy, hogy kinek mi a véleménye, nekem akkor is szimpatikus marad Ön. Speciel én már megettem a kenyerem javát, a tapasztalatok tódulnak bennem mint a folyó, de azért az egésznek az alapja mindíg az marad, amit a természet megalkotott oly remekül. Tehát a maligám, és monogám beállítottság, ennek függvényében már csak a cél szentesíti az eszközt. Kis humor: mert ugye a nagy humoristánk mondá annó, a két nem közt természetes és alapvető az ellentét, hiszen máris jelentkezik abban, hogy az egyik a másikat, a másik pedig őt akarja folyamatosan. Eszembe jut az egyik tanítás jellegű megjegyzése, néhai volt akkor idősbb felettesemnek, tudod fiam mondta amikor nősül a férfi, akkor oly büszkén emlegeti, hogy nősülök, holott ha tudná a marha, hogy nem ő nősül, hanem őt veszik férjül. Annó szegény tündéri humorú Boncz Géza egyik humoros beszólásában rejlik az igazság lényege: "nincsen rózsa tövis nélkül, nincs szerelem tövig nélkül" Nos eleget filozofáltam, akkor is imádom továbbra is a női nemet, ha hazudik ha nem. Ennyi!
kiwi
@Arisa Karamorita: nem szoktak hülyének nézni a fiúk, hogy ilyeneket csinálsz?
Lollipop
@kiwi: képzeld, nem. csak egyetlenegy fiúval fordult elő, de ő nem ismert engem igazán. ő valamiért azt vette a fejébe, hogy én egy érzéketlen, erőszakos liba vagyok és gúnyolódom rajta, pedig eszemben sem volt. én soha nem szoktam ironizálni, főleg azon, aki tetszik nekem.

Vagyis...tényleg, most bevillant, előfordult már, hogy ironizáltam, de akkor szörnyen dühös voltam, mert nagyon megbántottak. de hát ki tűri szó nélkül, ha bántják?
Garnela
Hát az én volt páromat mocskosul idegesítette hogy nem csak azt tudom hogy éppen most hazudik, haem azt is hogy miért, sőt azt is hogy mi az igazság)
menasagh
@Garnela: Akkor ő nem tudott hazudni.....:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.