Mozgalmas évnek ígérkezik 2013 az űrrepülések szempontjából. Bár a NASA űrsikló flottája nyugállományba vonult, az űrállomásra irányuló repülések nem álltak le, és az idén is folytatódnak, ezen felül Kína is újabb emberi expedícióra készül, míg Dél-Korea, India, Kanada és az EU robotszondákat küld a világűrbe, így az idén összesen 13 jelentős kilövésre számíthatunk. A legnagyobb várakozás a média részéről a magán szektor szuborbitális próbarepüléseit övezi. Némi szerencsével 2013-ban számos mérföldkőnek számító teszt zajlik le az emberi repülésre alkalmas űrrepülőgépek körében, amik pénzes utasokat repítenek el egy rövid sétarepülésre a világűr peremére. A Virgin Galactic SpaceShipTwo elnevezésű gépet számos siklórepülést tud már maga mögött, így az ütemtervnek megfelelően az idén már rakétáit is begyújtva kell, hogy bizonyítson. Egy másik cég, az XCOR Aerospace is az idei évre tervezi Lynx szuborbitális járművének tesztelését, mindkét vállalkozás 2014-ben indítaná első járatait.

Forrás: sg.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"Dél-Korea az idén harmadszor is nekiveselkedik a KSLV 1 hordozórakéta űrbejuttatásának. A korábbi 2009-es és 2010-es kísérletek kudarcai után, a harmadik próbálkozás remélhetőleg szerencsét hoz az országnak, ami megpróbálja a rakétával pályára állítani a Tudományos és Műszaki Műhold 2C-t (STSAT 2C). A kilövésre már januárban sor kerülhet.

Ahogy a bevezetőben említettük, 2013-ban India is felsorakozik az űrkutatásban érdekelt nemzetek mellé, méghozzá a Föld tengereit és óceánjait vizsgáló SARAL/AltiKa nevet viselő műholddal."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.