Eddig úgy hitték, nincs semmi, ami hidegebb lenne az abszolút nulla foknál, német kutatók azonban elérték, hogy egy anyagnál negatív hőmérséklet alakuljon ki, átültetve egy eddig csupán elméleti síkon mozgó kísérletet a gyakorlatba. A felfedezés megingathatja elképzeléseinket a hőmérsékletről és segíthet megismerni olyan különös entitásokat, mint a sötét energia, valamint a szubatomi részecskék közötti kölcsönhatások. Hagyományos értelemben véve nincs semmi különös a negatív hőmérsékletekben, az utóbbi napokban uralkodott fagypont alatti hőmérséklet is jó példa erre, a tudományos hőmérsékleti skálán azonban az abszolút nulla -273,15 Celsius foknak felel meg. A Kelvin skálán a hőmérsékletet a részecskék kinetikus energiája határozza meg, ezért egy lassú részecskékből álló gáz hidegebb, mint egy gyorsan mozgó részecskéktől hemzsegő. Az abszolút nulla annak a pontnak felel meg, amint a részecskék mozgása teljesen megáll, aminél semmi nem lehet hidegebb.

Forrás: sg.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"Ez azonban még nem a teljes történet. A hőmérséklet a részecskék energiáinak a gázon belüli eloszlásától is függ, meghatározva entrópiájukat, vagy rendezetlenségüket. Abszolút nulla felett az energia hozzáadás az entrópia növelésének felel meg. Képzeljünk el egy hegyet és mellette egy völgyet (képünkön), melyen a csúcs egy részecske energiájának felel meg, és az esély, hogy adott magasságon egy részecskét találunk, az entrópiát testesíti meg. Abszolút nullánál a részecskék mozdulatlanok és egyikük sem rendelkezik energiával, ezért a völgy aljában helyezkednek el, minimális entrópiát tanúsítva. A gáz melegítésével a részecskék átlagos energiája nőni kezd, egyes részecskék rengeteg többlet energiához jutnak, míg mások csak egészen kevéshez."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.