Vannak, akik értékpapírokba fektetik pénzüket, mások az ingatlanra esküsznek. De van a világon egy férfi, aki arra tette fel vagyonát, hogy a Microsoft Windows tudásával egyre inkább felérő operációs rendszereket küldözgessen az embereknek, a világon bárhova – teljesen ingyen. A neve Mark Shuttleworth, a rangja pedig Benevolent Dictator For Life (BDFL), azaz egész életre kinevezett jóakaratú diktátor. A kérdés már csak az: valójában ki diktál a piacon?

Forrás: zoom.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Tcat
Teljesen korrekt írás.

Tapasztalataim szerint az ubuntu jópár nagyobb Linux disztribúcióval karöltve mára már egy nagyon jó windows alternatíva. Feltéve ha nem akarunk komoly játékokkal játszani, vagy nincs szükségünk Adobe, Autodesk programokra.... Ezen cégek igazán brutális áttörét hoznának, de lehet komoly csúszópénzeket kapnak ezellen egy bizonyos redmondi cégtől :D Najó, csaknem, vélhetően számításaik szerint még nem éri meg a portolása a zászlóshajóiknak. E van, talán ez is változik pár éven belül.

Szal egy átlag usernek net/office vonalon ma már simán versenyképes a Linux desktop. Csili-vili eye-candy-ben meg le is zúzza a Vistát, ha ez szempont valakinek. :)
charlie
Az átlaguser nem igazán játszik, és az adobe programjai se hozzák lázba.
charlie
Amúgy milyen támogatásról beszélnek a Microsoftosok? A telepítsd újra típusú tanácsokért? Vagy az OEM esetén (Mo-n lévő otthoni windowsok döntő többsége ilyen) nem létezőről? Marad itt is a fórumokban turkálás. (nameg, míg a Windowsban alapból még egy rendes divx lejátszó nincs a linuxokban benne van)
zsolti
@charlie: pedig valamiért mégsem használ linuxot az átlagjuzer.

szerintem mert átszokni, megtanulni egy másik rendszert, még ezeknél is nagyobb áldozat.
tsabeeka
az a baj, hogy az átlagjúzer attól a szótól is megijed, hogy linux, anélkül is, hogy ismerné az esetleges nehézségeit. kell mondjuk 4-5 év, amikor már olyan kezelni, mint a windowst, aztán utána majd elkezdenek csörgedezni. egyébként pedig kétségkívül a windows-dolog diktál, hiszen mindenki arról beszél, h ő majd akkor használja, ha kezelésileg olyan lesz, mint a windows.
charlie
az átlagjuzer simán elkezel egy ubuntut, csak ne tudja, hogy az ubuntu. még a 7.10 korul csinaltam egy ilyen tesztet, hogy a cégnél két gépre felraktam az ubuntut, azonban a bootlogóból eltüntettem az ubuntu szót, (meg a bejelentkezésnél, amúgy maradt minden), senkinek nem okozott gondot (mondjuk a cégnél firefox, meg ooo az alap), mondták, hogy milyen jó ez az új windows verzió.

Ahol látták, hogy ubuntu (tehát nem windows), ott rögtön ment, hogy fujj, fujj, miez a szar, windows akarnak.

és ez tök átlag juzerek, akik a windowshoz se értenek.
Tcat
@tsabeeka: Igen abban van valami, hogy a Linux névhez még mindig a PC guruk játékszere jelző van kapcsolva és miatt páni félelmet kelt egyesekben.

A vezető disztróknak még dolgozniuk kell egy kicsit, hogy a régi, sajátkezűleg kernelforgatós korszak képe végérvényesen eltűnjön a köztudatból. Pontosabban ők már készen vannak, a nyitottabb usereket már darálják befelé, most már csak várni kell. Utána majd nyitnak a nagy cégek is és tényleg egyenrangú alternatíva lesz a dózer mellé. Jót fog tenni a windows minőségének, kiadási ciklusának is vélhetően :)

@charlie: mikor elkezdtem olvasni amit írtál azt hittem egy windows theme-es KDE-t toltál eléjük, de így még érdekesebb az eredmény :)
zsolti
én mindig megpróbálkozok az ubuntuval, mikor kijön egy-egy nagyobb verzió, de 1-2 bootolásnál többet nem ér meg... sokat fejlődött, meg tényleg bámulatos, hogy van már benne olyan 3D-s ablak mozgató izé is, mint a Vistában, de a usability még mindig pocsék.
Tcat
Konkrétan mit értesz pocsék használhatóság alatt? Tényleg kiváncsiságból :)
zsolti
@Tcat: nemtudom, a logikátlan, kényelmetlen dialógusablakok, a különféle módon előforduló gombok, kontrolok, különféle elnevezések, egyszer így, másszor úgy hivatkozik ugyanarra... persze látványos a javulás (mondjuk olyan 6-8 éve próbálgatok linuxokat), de nekem még mindig tele van olyan dolgokkal, hogy nem úgy kapom, ahogy a józan ész szerint várnám. (konkrét példákat nem tudok, majd ha megint lesz előttem...)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.