Röviden elmagyarázzuk a lényeget. Ha nagyon röviden akarjuk összefoglalni, hogy miért gyenge a forint, azaz miért gyengült történelmi mélypontra az euróval és annak közelébe a dollárral szemben, akkor azt mondhatjuk, hogy két főbb ok miatt: egyrészt a külpiaci feszültségek sokasága, másrészt a magyar monetáris politika extrém lazasága miatt.

Forrás: portfolio.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Mégis kinek a toleranciája?

Történelmi mélyponton a forint, a porfoli.hu az okokat keresi

A portál szerint „két főbb ok miatt: egyrészt a külpiaci feszültségek sokasága, másrészt a magyar monetáris politika extrém lazasága miatt”. Mindkét részt alaposan körbejárja. A külsőben csak apró hiányosságok vannak; nem említi Putyin kavarásait és elhanyagolja a kínai különleges kapcsolataink erodáló szerepét.
Ami a belső gondokat illeti van egy érdekes gondolata a monetáris politika szabadságáról (s lazaságáról): „ameddig az nem jár az infláció toleranciasávból való felfelé kiugrásával”!!!
Ami kapcsán nem ártana két dolgot megvizsgálni:
milyen infláció? Kormány, MNB, KSH, vagy a valós tények?
illetve
kinek a toleranciájáról van szó?
Lepényleső
Tipikus esete a klasszikusnak? "Miszerint a faluba újonnan érkező lelkipásztor megkérdi az
őt éppen a plébánián körbevezető sekrestyést az aktuális,ám elmaradó déli harangszó okáról.
Atyám ennek ezer és ezer oka van. Mondjon egyet templomszolga uram! Nincs harangunk!
Köszönöm,a többit most ne sorolja, - hangzik az esperes elcsukló hangja."???
RonaGyuri
Baljósnak baljós, de vihorászásra még jobb

Számomra az igazi baljós jel az az, hogy egy komolyabb portál a Századvég szakértőjével is villog

Az elemzésben a a TakarékBank, a Raiffeisen Bank, ING Bank és a Raiffeisen Bank vezető közgazdászai mellet sőt előtt Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője véleményét, pontosabban az utóbbi esetében inkább mondókáját adja közre a forint történelmi mélységéről, s az MNB mondókájáról.
Hét mit mondjak a szlogenek mellet érdeles félmondatok is születtek (a propagandista marhaságait most hagyjuk):
„Különös tekintettel arra, hogy az MNB (csütörtökön) ismét jelezte, hogy nincs árfolyamcélja, ezzel szabad utat adott a forint gyengüléséhez.”,
„Jelenleg már nincs támasz, vagyis bármeddig elszaladhatunk, és az MNB-t ez egyelőre nem zavarja”
etc. mellett ilyenek is:
„A jelenlegi gyengülés nem változtat a monetáris politikán, legfeljebb csak meredekebb gyengülés esetén, de akkor lehet, hogy inkább pánikot okozna” !!!
És az igazi az egyikük „az év végére 4% körülire becsli az inflációt”!! Mennyit is becsült ártunk és qurmányunk? Elárulom, amennyit a nuggereknek adott!!! =))
Bocs, csak a májam nem engedi, hogy ne röhögjem körbe az MNB-s mondatot: „A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) nincs árfolyamcélja”, csak az infláció érdekli. Ami nem csak azért remekbeszabott, mert ugye a gyenge forint – mint látjuk az elmúlt napokban még az erőteljes folyamatos infláció mellett újabb kiugró tételek is vannak – árfelhajtó harása csak egy dolog. Szerintem sokkal fontosabb, hogy a forint árfolyam tény kérdése, addig az infláció csak pofátlanság kérdése! =))
staro2
Az MNB nek azért nincs árfolyamcélja mert nem ér rá ilyen piszlicsáré ügyekkel foglalkozni.
El kell inflálni a felemelt munkabéreket, finanszírozni kell a matolcsy klán ügyeit, szőnyegeket, műalkotásokat kell venni, és az alapítványokkal is rengeteg a vesződség.
Mi legyen az alapítványi konfközpont étlapján , esetleg valamelyik unokatestvér bankja éppen tönkremetnt, kecskemét is nyeli a pénzt, a sógorasszony is az egyetem is, a gyerek bútorgyárának is megrendelések kellenek, Megint Jamaikára kell menni tanulmányútra, szóval nem egyszerű a bankárélet.
Ennyi feladat közt elsikkad a forint védelme, és ez érthető
RonaGyuri
@staro2: hát igen ilyen nehéz egy szegény kis jegybankár élete Orbániában! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.