Az alábbi szöveg majdnem teljes fordítás a The Economist-ból, a túltermelt elitről szól. és egy történész ún. kliodinamikai módszerére hívja fel a figyelmet. Nekem erről Isaac Asimov Alapítvány-trilógiája jutott eszembe, ott a pszicho-história az a módszer, amellyel elemzik és részben előrejelzik a…

Forrás: wooland.blog.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
A probléma valóban releváns,

azonban innen (a mai magyar, Kelet-Közép-Európa-i, az un. szocialista tábor roncsain élősködők világában) nézve nagyon más dimenziók is megnyílnak

Az economist.com minapi „Can too many brainy people be a dangerous thing? - Some academics argue that unhappy elites lead to political instability” című írását Niall Ferguson, a Stanford Egyetem kutatója jegyzi. A cikk Peter Turchin, az University of Connecticut kutatójának „overproduction of young graduates with advanced degrees” –val kapcsolatos elmélkedése kapcsán von le következtetéseket. Az eredeti tanulmányt nem olvastam így nem tudom kinek az értelmezése, de tény az az, hogy „overproduction of elites” hatásait elemzi. Nos ez már magában is egy igen csak érdekes kérdés lenne, még az eredetileg megcélzott kultúrkörnyezetben is (meg kell jegyezzem; nem vagyok szakértő, de tartok tőle, hogy a kettő nagyon más) – „the United States and western Europe” -, de innen nézvést gyökeresen más.
Igen a brainy, a graduates és az elit nagyon nem szinonímák és a latinul „eruditus”-ként hangzó erudition (aminek a számos jelentése sokkal inkább argumentumai) dolog pedig nagyon más.
Nos, ami a mai magyar (és a hasonló cipőben jártaké, bár más-más mértékben) rögvalóságot illeti az, ami az 50-es években kezdődött un. értelmiségi vérfrissítés eredménye ebben a kérdésben is a problémát más dimenzióba emeli.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.