Elon Musk szerint nem ment a robotpilóta sem, a hatóságok  "biztosak benne", hogy a baleset idején senki sem ült a vezetőülésben-írja a Vice-re hivatkozva az Index.hu.

"Nem volt bekapcsolva a robotpilóta" – mondta Elon Musk a halálos Tesla balesetről
Kép:Pixabay

Pénteken két férfi meghalt a texasi Springben, amikor 2019-es Tesla Model S-ük egy fának ütközött. A baleset gyorsan országos hír lett, amikor a hatóságok felfedték, hogy „senki sem vezetett”, és egyik holttest sem ült a vezetőülésben, ami azonnal felkeltette a gyanút, hogy a Tesla robotpilóta rendszerei: az „Autopilot” a Full Self Driving közül az egyik újabb két áldozatot követelt.

A Tesla és Elon Musk egészen hétfőig hallgatott az ügyben, amikor Musk válaszolt egy 478 követővel rendelkező fióknak, amely a Wall Street Journal Twitter-fiókjának válaszolt a történettel kapcsolatban.

Musk az következőket állította:

Az eddig visszanyert adatnaplók azt mutatják, hogy a robotpilóta nem volt bekapcsolva és ez az autó nem vásárolt Full Self Driving rendszert. Ráadásul a szabványos Autopilotnak sávhatárra lenne szüksége a bekapcsoláshoz, ami ebben az utcában nem volt.

A neten rengeteg találgatás kering a baleset pontos körülményeiről. Két szövetségi ügynökség is vizsgálódik:

a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal (National Transportation Safety Board), amelyet általában a világ legjobb balesetvizsgálóinak tartanak, és a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (National Highway Traffic Safety Administration).

Szerintük a Tesla megfelelő felügyelet nélkül tesztel új és potenciálisan kockázatos technológiát a nyilvános helyeken. A Tesla félautonóm szoftverét és marketingjét már korábban is veszélyesnek és félrevezetőnek minősítették.

Mind az „Autopilot”, mind a „teljes önvezetés” (az említett Full Self Driving, ami a neve ellenére nem önvezető szoftver) széles körben dokumentált hibákkal rendelkezik mind a működésük, mind pedig a biztonsági funkciók megkerülhetőségét tekintve.

Musk maga is többször elismerte, sőt ünnepelte azokat a felhasználási eseteket, amikor az emberek kihasználják ezeket a hibákat, például amikor egy vírusvideóra hivatkozott, amelyen egy pár szexel egy Teslában az Autopilot bekapcsolt állapotában.

Bármilyenek is voltak a pontos körülmények, amelyek ehhez a tragédiához vezettek, valahogy ez a két felnőtt férfi azt hitte, hogy elhagyhatják a Tesla vezetőülését, miközben „az” vezetett.

Forrás:Vice/Index.hu
Címlapkép:Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
"ez az autó nem vásárolt Full Self Driving rendszert"

Valószínű nem volt elég pénze az autónak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.