Magyar kutatók egy csoportja rendkívül közel áll ahhoz, hogy minden eddiginél hatékonyabb módszert vessen be a daganatos megbetegedések gyógyításában. 

Az Oncompass Medicine tudományos igazgatójával, Peták Istvánnal az Index.hu készített interjút a forradalmi áttörésről.

Forradalmi! Magyar cég áll a daganatos megbetegedések sikeres gyógyításának kapujában

Fotó: Karip Tímea – Index.hu

A döntéssegítő szoftver, mely új távlatokat nyithat a rákgyógyításban abban segít, hogy minden beteg esetében megtalálják azt a személyre szabott gyógyszert, terápiát, ami a daganat kialakulásáért az adott betegben felelős génhiba hatását szünteti meg, tehát az okot és nem csak annak tünetét, a sejtosztódást gátolja.

Ezt a megközelítést nevezik precíziós onkológiának. Rendszerszerűen csak a 2003-ban zárult humángenom-projekt – a teljes emberi genom feltérképezése – után tudtuk elkezdeni kutatni a rákos megbetegedést okozó génhibákat. A fejlesztés első fázisában, 18 évvel ezelőtt sikerült kimutatni egy ilyen hibát egy rákos tüdőszövetmintában, s erre célzott kezelést tudtunk javasolni.

-nyilatkozta Peták. 

A precíziós onkológia hatékony lehet, de a megfelelő terápia kiválasztása sokkal bonyolultabb probléma, mint azt előre gondoltuk. Ennek az az oka, hogy 600 gén hatmillióféle mutációja okozhat daganatot. És ezekből a mutációkból minden beteg daganatában átlagosan 4-5 génhiba egyedi kombinációja van jelen. Gépi segítség nélkül az emberi tudás ezért ott megállt, hogy csak a gyakrabban előforduló génhibák ellen lehetett megbízható bizonyítékot szerezni a célpontalapú kezelés kiválasztásához.

A módszer további részleteiből az Index.hu interjújában olvashatnak! 

Forrás: Index.hu 

Borító kép: 123 RF.com 

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Majd Orbánék sárba tapossák őt is,,mint ahogy tették Kariko Katalinnal...
Emmersson71
Egy normális hír így nézne ki:

Rendkívül közel állunk ahhoz, hogy minden eddiginél hatékonyabb módszert vethessünk be a daganatos megbetegedések gyógyításában. Egy magyar cég áll a kutatások mögött.

Nem azt hangsúlyozná ki, hogy magyar a cég..az másodlagos a siker, a hatékonyabb módszer mögött!
Qqberci
Kicsit visszafogottnak kellene lenni. Pár éve indította az IBM a "Watson for oncology" projektet hasonjó céllal, AI támogatással. Most tartanak ott, hogy nem egészen látszik, merre is van az előre...
Néro
Na ha ez alkalmazható lesz végre nem csak egy Nagy Gáz degenerált bűnöző milliárdos lesz az országban hanem egy értéken alapuló valódi is. Arra azért vigyázzon el ne lopják tőle mert a Fitymák Nemzethy Vállalkozói az anyjából is kilopják a gyerekét. Csak azt tudják mert semmi máshoz nem értenek. Bocs de igen még a-Lapos költség felszámításhoz. ( a-Lapos mivel csutilandnak még Alkotmánya sincs , hisz még az Alkotmányt is ellopták).
istván irén
Ott fogtok el pusztulni a kapuban, mert ezt a viktorék úgy sem engedik embereket gyógyítani tilos föleg ha idős

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.