Jeff Bezos hétfőn hivatalosan is lemondott az Amazon vezérigazgatói posztjáról. A cég alapítója 27 évvel az Amazon 1994-es alapítása után távozik a cég éléről, az Amazont azonban nem hagyja el, az igazgatótanács ügyvezető elnökeként folytatja a pályáját.

Ezért távozott a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos az Amazon éléről

Fotó: Eric BARADAT / AFP

1994 júliusának 5-én, pontosan 27 évvel ezelőtt alapította Jeff Bezos az Amazont. A könyvesboltból multimilliárdos IT- és e-kereskedelmi vállalattá magát kinövő Amazon februárban közölte, hogy a vezetői módszerei miatt rendkívül megosztó közvéleménynek örvendő Bezos lelép a cég éléről, és átadja a vezérigazgatói széket a 2003 óta az Amazon internetes szolgáltatásait (AWS, Amazon Web Services) irányító Andy Jassynek. Arra, hogy Bezos milyen megosztó személyiség, jó példa a több százezer aláírást szerzett petíció, amely arról szól, hogy az Amazon-alapítót ne engedjék vissza az űrből a Földre.

A távozás indoka az volt állítása szerint, hogy rendkívül komoly felelősséggel és nyomással jár egy Amazon-méretű cég irányítása, ő pedig inkább szeretne újabb projektjeivel – mint a Blue Origin vagy a Day One alapítvány – foglalkozni.

A Business Insider cikke szerint az 57 éves Bezos mintegy 197 milliárd dolláros becsült vagyonnal távozik a posztról. Ez az összeg a 65 éves amerikaiak átlagos nettó vagyonának 739 489-szerese, az amerikaiak nettó vagyonának mediánja ugyanis a nyugdíjba vonulásuk idején mintegy 266 400 dollár (kb. 79 millió forint).

Az Amazon februárban jelentette be Jeff Bezos idei lemondását. Az alapító akkor úgy fogalmazott: az Amazon még sosem volt ennyire innovatív, ezért ideálisnak érzi a pillanatot a cégvezetés átadására.

Forrás: Index.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.