Ha a gazdaság helyzete romlik, általában a kormányon lévő politikusok újraválasztási esélye is gyengül – de van-e erre bármilyen általános törvényszerűség? Közgazdászok, politológusok és statisztikusok egész sora kereste a választ arra: azon kívül, hogy nyilván gyengíti a hatalmon lévőket a gazdaság rossz teljesítménye, lehet-e modellezni, hogy mennyivel? Mondhatunk-e olyat, hogy ha 1 százalékponttal nő az infláció, akkor X százalékkal népszerűtlenebb lesz a kormánypárt? Egyáltalán, melyik mutatókat figyeljük?

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Az amcsi példa sem piskóta,

ami az elemzés tárgya volt, de az áthallás igencsak nagy, sőt ..

A hvg360 „Ezektől a számoktól retteghetnek a politikusok” címmel elmélkedik azon, hogy egy amcsi kutatás szerint manapság úgy alakul a helyzet, hogy „csupán az esetek felében találtak valamilyen összefüggést a gazdaságok mutatószámai és a kormányon lévők kedveltsége között”.
A dolgok elemzésében (igazából csak három „adatra” koncentráltak: infláció, a munkanélküliség, és a költségvetési hiány) idáig eljutnak, hogy „Ha a saját kedvenc pártunk van kormányon, becsukjuk a szemünket, ha pedig a választottjaink ellenzékbe szorultak, csak a rosszat látjuk”.
Nos a dologban lehet sok igazság, azonban a furcsaságot egy igen fontos dolog befolyásolja: a populizmus mint vezérlő politikai ideológia térhódítása, illetve a radikalizálódása.
Aminek egy extra – nálunk igen nagy térrel rendelkező - momentuma a felelősség elhárítása! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.