Az Ipsos 30 országban végzett felmérést, amelyből az derül ki, hogy világszerte megérzik az emberek az egyre növekvő  inflációt – írja a napi.hu.

A magyarok kétharmada szenvedi meg az elképesztő drágulást az Ipsos felmérése szerint
Fotó: Pixabay

A fogyasztók kétharmada úgy érzékeli, hogy több pénzt ad ki élelmiszerekre, italokra, a közlekedésre és a közüzemi számláikra is.

A többség úgy véli, hat hónappal ezelőtt nem kellett ennyire mélyen zsebbe nyúlni:

a válaszadók fele szerint a lakhatás, az egészségügyi ellátás, a ruházat és a szórakozás egyéb költségei is emelkedtek és ugyanekkora azoknak az aránya, akik úgy látják, hogy a következő 3 hónapban további áremelkedések jönnek.

A magyarok 66 százaléka érzi úgy, hogy megnövekedtek a kiadásai és fél év alatt nagyot nőttek az árak.

Régiónkban Románia és Lengyelország előzi meg hazánkat, előbbi esetében a válaszadók 67 százaléka, utóbbinál 73 százaléka vette észre a drágulást.

A magyarok kevesebb mint fele (45 százalék) látja úgy, hogy a következő három hónapban további árnövekedés következik, míg a Romániában élők 62 százaléka és a Lengyelországi válaszadók 49 százaléka véli, hogy folytatódik a negatív tendencia.

A magyarok 52 százaléka úgy véli, a benzinár, a parkolás nagymértékben drágult, 45 százalék szerint ez az élelmiszerekre mondható el. A rezsiárak nagymértékű emelkedését a válaszadók elenyésző, mindössze 16 százaléka érzékelte.

Az előrejelzés szerint a feldolgozatlan élelmiszereknél 6,5, a feldolgozottaknál pedig 7,1 százalékos áremelkedés várható. Összességében pedig az élelmiszer-infláció majdnem 7 százalékos lehet 2022-ben.

Idén novemberben az élelmiszerek 6 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor egyes élelmiszereknél kiugró áremelkedés volt:

Az étolajé 26,9,

a liszt 20,2,

a margarin 19,5,

a kenyéré 12,1 százalékkal drágult.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: napi.hu
Címlapkép: Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Nem kell közmunkán meg minimálbéren tengődni ,akkor talán nem lesz drága a 400 forintos kenyér és az 500 forintos benzin ár !Aki 300 400 ezret keres az általában nem panaszkodik,csak az alja nép aki lusta volt egy jó szakmát letenni és ingyen kellene neki minden...
Rizikó
A maradék egyharmad nem szenvedi meg, mert nem is vásárol. Na ők már lopnak így az áremelések nem érintik őket.
ómió
Tévedés! Mindenki "megszenvedi", csupán a "felső tízezer" kevésbé! Szerte a világon így van ez!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.