Az 5G mobilinternet fogalmába már úton-útfélen belefutunk, de a tapasztalat azt mutatja, hogy még mindig kevesen tudjuk, miről van szó pontosan. Jó ez nekünk egyáltalán, szükségünk van rá? A válasz: attól függ! (x)

Tény, hogy az 5G technológia forradalmi újításnak tekinthető, de gyakorlati hasznosulása túlmutat az általános felhasználói élmény javításán. Ebből adódik, hogy a magánéletünkben jellemzően kevésbé fogjuk érezni a hasznát, ha csak nem élő streamelésekkel keressük a napi betevőt. Lássuk, miről is beszélünk!

Az 5G a mobilhálózati technológiák új érája

Az 5G-s mobilinternet gyorsabb sebességet, alacsonyabb késleltetést és a felhasználók szélesebb körű kiszolgálását biztosítja a megnövekedett adatigényekhez igazodva. Az 1G, 2G, 3G és 4G utódjaként meghaladja elődjei képességeit.

A fejlesztők célja az volt, hogy az új hálózati forma gyakorlatilag mindenkit és mindent képes legyen összekapcsolni, beleértve a különböző gépeket, tárgyakat, eszközöket, de még az eltérő iparágakat is. Ennek köszönhetően az 5G technológia elérte az eddig ismert adatátviteli sebesség csúcsát: a maximális letöltési sebessége 20 Gbps, feltöltési sebessége pedig 10 Gbps.

Ezek az értékek a 4G technológia specifikációit több mint tízszeresen haladják meg, amiből már mikroszinten is sokat profitálunk – kezdve az ultra HD vagy 4K-s videók extra gyors streamingjétől a gigaméretű fájlok pillanatok alatt történő letöltésén keresztül az egységes és interaktív felhasználói élmény kihasználásáig… És ez még nem minden!

Hogyan működik az 5G mobilinternet?

Az 5G nem csak arról szól, hogy mennyire gyors

A fokozott adatsebesség mellett az 5G mobilhálózatot úgy tervezték, hogy nagyobb hálózati kapacitásra tudjon szert tenni, így egy teljesen új spektrumhoz (például az mmWave-hez), tehát a magasabb frekvenciákhoz is hozzáférjen. Röviden ez annyit jelent, hogy az 5G technológiával működő hálózat stabilabb, mint elődei.

Ennek értelmében rövidebb késleltetési idővel (látenciával) működik, ami lehetővé teszi a lényegében valós idejű adatátvitelt, így elősegíti az eszközök, gépek közötti gyorsabb kommunikációt is. Ez a paraméter kulcsfontosságú szereppel bír például a tárgyak internete (Internet of Things, IoT) kiterjesztésében, az ipari automatizáció folyamatában, többek közt az önvezető autók, az okosotthonok és az okosvárosok fejlesztésében.

Hogy kézzel fogható adatokkal is bemutassuk az 5G egyedülállóságát, íme egy kis gyorstalpaló. Késleltetésnek a parancs kiadása és a válasz megérkezése közötti időt nevezzünk. Amíg a 3G késleltetése 65 milliszekundum, a fejlett 4G-é 20-40 milliszekundum, a vezetékes hálózatoké pedig 10-20 milliszekundum, addig az 5G-nél ez az érték mindössze 1 milliszekundumra csökken.

Emellett az 5G teherbírása sem mindennapos: nagyobb kapacitásának hála sokkal több eszköz egyidejű kiszolgálására képes, ami kiemelkedően fontos tulajdonság a sűrűn lakott területeken vagy a tömegrendezvények (például fesztiválok) helyszínén.

A jelenben lévő technológia, ami mindig a jövőbe mutat

Mindent összevetve jól látszik, hogy ez a technológia a korábban megismert vezeték nélküli hálózatok teljesítményéhez és terhelhetőségéhez képest nyújt csúcsminőséget.

Tény, hogy az általános felhasználó szintjén is nagy segítség, amikor a netes hálózat flottul működik, de az 5G technológia igazán a gazdaság és a társadalom szintjén tud hasznosulni. Mégpedig azzal, hogy az ipari automatizáció gazdasági növekedést idéz elő, ami munkahelyeket teremt Az 5G révén a legkörnyezetszennyezőbb ágazatok esetében is felgyorsul a digitalizáció, ez pedig elősegíti a kibocsátáscsökkenést és a fenntarthatóságot. Jól hangzik, igaz?

Partner tartalom (x)

Forrás: Yettel.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.