Életének 81. évében elhunyt Horváth Sándor színész. A Jászai Mari-díjas művész hétfőn halt meg Budapesten - tudatta a család kedden az MTI-vel.

Főiskolai tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte 1952-1956 között. Pályafutása során számos vidéki színházban játszott, egyebek mellett az egri Gárdonyi Géza Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban. 1970-től nyugdíjba vonulásáig a József Attila Színház tagja volt. Tizenöt évig a Színész Szakszervezet elnöke volt. 1990-ben az MDF országgyűlési képviselőjelöltje, valamint a II. kerület önkormányzati képviselője volt (MDNP).

Színházban egyebek mellett emlékezeteset alakított Móricz Zsigmond Rokonok, Arthur Miller Pillantás a hídról és Kertész Ákos Makra című művében. Ez utóbbi filmfeldolgozásában is játszott, emellett olyan emblematikus alkotásokban szerepelt, mint Az ötödik pecsét, a Szindbád, Az árvácska és a Redl ezredes. Tévéfilmes szerepeinek se szeri, se száma: a Vivát, Benyovszky!, a Kántor, a Zöld dió, az Egy lócsiszár virágvasárnapja és az Öregberény alkotógárdáját is erősítette. Utolsó szereplése is tévéhez kötődik: a 2007-ben készült Szuromberek királyfi című mesefilmben Preszneket, a vénséges ágseprőt alakította.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
musicnummer1
Egyike volt a legjobb szinészeknek !!! Isten nyugosztalja !!!
bretagne
Nagyon sajnálom őt. Jó színész volt. Sajnos, csak múltidőben beszélhetünk már róla.
Régi filmjeiből, színházi előadásaiból igazán adhatna a Televizió!
Scaff
Isten nyugosztalja, a Zöld dióban és a Szomszédokban nagyon tetszett.
bosszants
Egy Nagy Bölény távozott az égi színpadi deszkákra,
jó társaságban fogja magát találni!
nehogymá
ilyenkor körül nézek kik maradtak...megint szegényebbek lettünk
QQríkú
Volt szerencsém színpadon látni. Kevés színész képes velem elhitetni, hogy ő nem önmaga hanem az általa megtestesített szereplő.
Neki ez a varázslat sikerült!
Legyen neki könnyű a föld.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.