Az Élet menete még el sem indult, amikor már belpolitikai vihart kavarva osztotta meg a miniszterelnök körüli erőket. Az ugyanazon napra szervezett motoros felvonulást többszörösen betiltották ugyanis. De minden alkalommal a kormányfő személyes utasítására. Ami alapvetően nem egy demokráciát erősítő gesztus. Még akkor sem, ha a szélsőjobbal kapcsolatba hozható tüntetést sem kedveli az ember.

Az csak külön pikantériája volt aztán a vasárnapi délelőttnek, hogy a motorosok mégis csak felvonultak. Ráadásul nagyon úgy, hogy az adott napi sakkparti nyerteseként zárhatják a napot. Ez még akkor is igaz lehetett volna, ha az Élet menetén nem adódott volna semmi komplikáció. Ám az éppen, hogy elindult, a Holokauszt áldozatainak emlékére tartott menet provokációval indult. Az a menet, amin, az ellenzéken kívül, a nagyobbik kormánypárt is képviseltette magát. Illetve Rogán Antal alighanem polgármesterként jelent meg Balog Zoltán mellett. Esetleg csak magánemberként. Ahogy annak idején, az antifasiszta nagygyűlésen, szintén inkább a magánvéleményét mondta, mint egy hivatalos párt-álláspontot. Ez természetesen nem baj, mivel fontos lenne, ha minél többen ébrednének rá a szélsőségeknek való odakacsintás kétszínűségére. Akár magánemberként is.

Elvégre azért alapvetően mindenki magánemberként születik, és jó esetben saját, szuverén egyénisége szabja meg a véleményét. Remélhető tehát, hogy az Élet menetén megjelent több ezres sokaság nagy része komolyan gondolja a jelenlétet. S akkor nem jelent számára problémát az, ha elítéli azokat, akik provokációs terepnek tekintették a megemlékezést. Mert egy politikai megmozdulás kétségtelenül terepet ad számukra. Ahogy azoknak is, akik esetleg hatalmi panel-elemként tekintenek az eseményre. Mely utóbbi esetében a hitelesség lehet a helyzet kulcsa. Az a hitelesség, ami mentén megítélhető, hogy a jelenlét mennyiben köszönhető az esemény tényének, és mennyi az esemény üzenetének. Ebből a szempontból Rogán Antal jelenléte alighanem hitelesebb, mintha a kormányfő vagy belügyminisztere jelent volna meg.

Azt pedig csak remélni lehet, hogy a jövőben talán eljön az ideje annak is, hogy ilyen mérlegeléseknek ne legyen helye. Amikor az áldozatokra való megemlékezés „csak" az áldozatokra való megemlékezést fogja takarni. S nem a sorok közötti, a sorok mögötti tartalmakat kell majd mérlegelni. Amit nyilván most is lehet mellőzni. De a jelen politikai közélet sajnos ettől még egyre inkább ugyanúgy a sorok közt kezd „élni", ahogy a média is.

Andrew_s

A szerző további írásai a Gondolatvilág blogban >>>

Ha szívesen megjelenne a Propeller.hu-n írásával, küldje el szerkesztőségi emailcímünkre ([email protected])

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csikknorisz
Holott mindenkinek főhajtással kéne emlékezni a "Világ Igazai" néven deklarált valakikről. Egy kis szösszenet: hungarian.ruvr.ru/2013_04_10/Zsidok-magyarok-fasisztak-kommunistak-2/
Kik a Világ Igazai? Kik előtt kell fejet hajtani jobban, mint mások előtt? Emberekről van szó, elvileg egyenlők vagyunk. Én fejet hajtok a történet mindkét főszereplője előtt, mert nem a másik hovatartozását nézték, hanem magát, az embert. De nem hajtok fejet semmiféle "Világ Igazai" szekta elképzelései alapján deklarált nézőpontból, mint ahogy az "Élet Menete" elvárná. Ilyen nézetek alapján már biztos nácifasiszta kommunistának számítok.
GeoCravker
@csikknorisz: Szerintem nem. A nácifasiszta kommunistához több kell. A szimpla antihumánum és butaság kevés :-)
Darthon1
@GeoCravker: tehát, ha a zsidók seggét nyalod, akkor okos és humánus leszel. Óh te szegény, viszont tiéd a mennyek országa.
GeoCravker
@Darthon1: A halál kinevetése és a holtakra való meg nem emlékezés nem ugyanaz. Ezt ilyen nicknévvel igazán tudhatnád.
csikknorisz
@GeoCravker: Oké, legyek buta. De hogy antihumánus is? Ezt hogyan hámoztad ki a hozzászólásomból?
Darthon1
@GeoCravker: bár nem értünk egyet teljesen, azért az, hogy tudod mit jelent a nickem megnövesztett a szememben.
GeoCravker
@csikknorisz: A Világ igazai azt jelentik, hogy azok, akik embert mentettek. A hozzászólásodat úgy értékeltem, hogy semmibe veszed őket. Ha tévedtem, elnézést. Az én szememben humánus dolog másokat megmenteni a haláltól.
GeoCravker
@Darthon1: :-)) M.A.G.U.S :-)) Meg az öregfiú halott lovakon lovagoló papja :-) Elég rég olvastam :-(
csikknorisz
@GeoCravker: Talán félreérthető voltam, de szerintem is.
gazdag dezső
Rendben ! Tiszteljük,pártoljuk azokat az embereket akik életeket mentettek!!! De könyörgöm!! Csak az egyik oldalon???És a kommunista rendszer áldozatai?? Azok senkik???Pedig többen voltak mint a II .világháború összes áldozatai!!!Mire,meddig kell még emlékezni úgy hogy közben elfelejtünk sokakat,másokat!!!Ez így nagyon egyoldalú!Egyébként is mi mégmindig fizetünk hatalmas kárpótlásokat!!Meddig??? Még azn ük-ük unokáknak is ???Az én apám,nagybátyám-ért semmi ?? Pedig azért mert elásták a saját csizmát,és esküvői ruhát,,meg 5 fa helyett 10.et vágtak ki a saját erdelyükből,azért ültek 2-3 évet!!Ma a fatolvajok???Mit kapnak??Egyszóval ,ezért van a gyűlőlködés,mert nem egyformán vannak a megítélések!Elég volt a zsidó üldözési emlékezésekből!! Tovább kellene lépni!!Nem csak ők még sokan mások is vesztesei az elmúlt időnek,rendszernek! Nem én,nem a gyermekem tehet az elmúlt időkről!!Még akkor is ha elismerjük,és tiszteletben tartjuk emlékeiket azoknak akik nagy vesztesei voltak a nácizmusnak!! Hol vannak a Németek;Osztrákok,Olaszok,stb,.Csak mi???Az egész világegyetemben senki sem veszített annyit,egyetlenegy ország sem mint a Magyarország!!! Miért???
A Tündik bündije
@GeoCravker: Szerintem az Airun al Marem dartonitáról szóló regények közül egyik sem volt valami nagy szám. Voltak sokkal jobb M.A.G.U.S. regények is ;-)
GeoCravker
@A Tündik bündije: Ez nyilván izlés dolga is. Nekem a fehér orkok születése pl. tetszett :-) Az O'Connor néven író (azt hiszem doktorbácsi) szerző pl. általában jobban bejöttek. Gáspár a végén kicsit verítékszagú már. De ez is nyilván egyéni izlés dolga. mert pl. a Boomen-írások zöme nem jött be. De a Morgena könnyei tetszett :-)
A Tündik bündije
@GeoCravker: Alan O'Connor (Pálinkás Imre) valóban doktor, vele volt szerencsém személyesen is találkozni. Nálam az abszolút kedvenc A Jó széllel toroni partra Boomentől, meg Reniertől a Korona és kehely.
Sokat játszottam is anno, voltam bárd, boszorkány, fejvadász, Arel-papnő, meg harcművész is :-)))
GeoCravker
@A Tündik bündije: Mivel nem játszottam, csak olvastam, a személyes ismerettségek eléggé szerények :-) Marad a szubjektum bináris értékelése tetszik/nem tetszik :-) Néhánynak hiányoltam a folytatását is :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.