Az Élet menete még el sem indult, amikor már belpolitikai vihart kavarva osztotta meg a miniszterelnök körüli erőket. Az ugyanazon napra szervezett motoros felvonulást többszörösen betiltották ugyanis. De minden alkalommal a kormányfő személyes utasítására. Ami alapvetően nem egy demokráciát erősítő gesztus. Még akkor sem, ha a szélsőjobbal kapcsolatba hozható tüntetést sem kedveli az ember.

Az csak külön pikantériája volt aztán a vasárnapi délelőttnek, hogy a motorosok mégis csak felvonultak. Ráadásul nagyon úgy, hogy az adott napi sakkparti nyerteseként zárhatják a napot. Ez még akkor is igaz lehetett volna, ha az Élet menetén nem adódott volna semmi komplikáció. Ám az éppen, hogy elindult, a Holokauszt áldozatainak emlékére tartott menet provokációval indult. Az a menet, amin, az ellenzéken kívül, a nagyobbik kormánypárt is képviseltette magát. Illetve Rogán Antal alighanem polgármesterként jelent meg Balog Zoltán mellett. Esetleg csak magánemberként. Ahogy annak idején, az antifasiszta nagygyűlésen, szintén inkább a magánvéleményét mondta, mint egy hivatalos párt-álláspontot. Ez természetesen nem baj, mivel fontos lenne, ha minél többen ébrednének rá a szélsőségeknek való odakacsintás kétszínűségére. Akár magánemberként is.

Elvégre azért alapvetően mindenki magánemberként születik, és jó esetben saját, szuverén egyénisége szabja meg a véleményét. Remélhető tehát, hogy az Élet menetén megjelent több ezres sokaság nagy része komolyan gondolja a jelenlétet. S akkor nem jelent számára problémát az, ha elítéli azokat, akik provokációs terepnek tekintették a megemlékezést. Mert egy politikai megmozdulás kétségtelenül terepet ad számukra. Ahogy azoknak is, akik esetleg hatalmi panel-elemként tekintenek az eseményre. Mely utóbbi esetében a hitelesség lehet a helyzet kulcsa. Az a hitelesség, ami mentén megítélhető, hogy a jelenlét mennyiben köszönhető az esemény tényének, és mennyi az esemény üzenetének. Ebből a szempontból Rogán Antal jelenléte alighanem hitelesebb, mintha a kormányfő vagy belügyminisztere jelent volna meg.

Azt pedig csak remélni lehet, hogy a jövőben talán eljön az ideje annak is, hogy ilyen mérlegeléseknek ne legyen helye. Amikor az áldozatokra való megemlékezés „csak" az áldozatokra való megemlékezést fogja takarni. S nem a sorok közötti, a sorok mögötti tartalmakat kell majd mérlegelni. Amit nyilván most is lehet mellőzni. De a jelen politikai közélet sajnos ettől még egyre inkább ugyanúgy a sorok közt kezd „élni", ahogy a média is.

Andrew_s

A szerző további írásai a Gondolatvilág blogban >>>

Ha szívesen megjelenne a Propeller.hu-n írásával, küldje el szerkesztőségi emailcímünkre ([email protected])

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gazdag dezső
Rendben ! Tiszteljük,pártoljuk azokat az embereket akik életeket mentettek!!! De könyörgöm!! Csak az egyik oldalon???És a kommunista rendszer áldozatai?? Azok senkik???Pedig többen voltak mint a II .világháború összes áldozatai!!!Mire,meddig kell még emlékezni úgy hogy közben elfelejtünk sokakat,másokat!!!Ez így nagyon egyoldalú!Egyébként is mi mégmindig fizetünk hatalmas kárpótlásokat!!Meddig??? Még azn ük-ük unokáknak is ???Az én apám,nagybátyám-ért semmi ?? Pedig azért mert elásták a saját csizmát,és esküvői ruhát,,meg 5 fa helyett 10.et vágtak ki a saját erdelyükből,azért ültek 2-3 évet!!Ma a fatolvajok???Mit kapnak??Egyszóval ,ezért van a gyűlőlködés,mert nem egyformán vannak a megítélések!Elég volt a zsidó üldözési emlékezésekből!! Tovább kellene lépni!!Nem csak ők még sokan mások is vesztesei az elmúlt időnek,rendszernek! Nem én,nem a gyermekem tehet az elmúlt időkről!!Még akkor is ha elismerjük,és tiszteletben tartjuk emlékeiket azoknak akik nagy vesztesei voltak a nácizmusnak!! Hol vannak a Németek;Osztrákok,Olaszok,stb,.Csak mi???Az egész világegyetemben senki sem veszített annyit,egyetlenegy ország sem mint a Magyarország!!! Miért???
A Tündik bündije
@GeoCravker: Szerintem az Airun al Marem dartonitáról szóló regények közül egyik sem volt valami nagy szám. Voltak sokkal jobb M.A.G.U.S. regények is ;-)
GeoCravker
@A Tündik bündije: Ez nyilván izlés dolga is. Nekem a fehér orkok születése pl. tetszett :-) Az O'Connor néven író (azt hiszem doktorbácsi) szerző pl. általában jobban bejöttek. Gáspár a végén kicsit verítékszagú már. De ez is nyilván egyéni izlés dolga. mert pl. a Boomen-írások zöme nem jött be. De a Morgena könnyei tetszett :-)
A Tündik bündije
@GeoCravker: Alan O'Connor (Pálinkás Imre) valóban doktor, vele volt szerencsém személyesen is találkozni. Nálam az abszolút kedvenc A Jó széllel toroni partra Boomentől, meg Reniertől a Korona és kehely.
Sokat játszottam is anno, voltam bárd, boszorkány, fejvadász, Arel-papnő, meg harcművész is :-)))
GeoCravker
@A Tündik bündije: Mivel nem játszottam, csak olvastam, a személyes ismerettségek eléggé szerények :-) Marad a szubjektum bináris értékelése tetszik/nem tetszik :-) Néhánynak hiányoltam a folytatását is :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.