Egy olyan új törvényjavaslatról tárgyalt az Európai Unió illetékes testülete 2013. május 6-án, melyre mindannyiunknak oda kell figyelnünk. Célja az összes növényi szaporítóanyag forgalomba kerülésének, használatának egységes EU-s szabályozása. A hivatalos indoklás szerint erre azért van szükség, mert túl bonyolult, áttekinthetetlen és kijátszható volt a sok különböző jogszabályban rögzített, amúgy már elavult szabályozás. Most, hogy mindenkinek könnyebb és áttekinthetőbb legyen, egységesítik, korszerűsítik, és egyetlen jogszabályba foglalják az összeset, természetesen, mint írják, a fogyasztók érdekeinek védelmében.

A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Az új törvény a globalizált világ kegyetlen játékszabályait akarja a táplálékunkként szolgáló növényekre is alkalmazni, a nagy multinacionális cégek érdekeit jobban érvényesíteni. A cél az, hogy ellenőrzésük alá vonhassák az emberiség élelmiszerellátását, melyet az tart majd kézben, aki a magok feletti uralmat megszerzi. Aki etet, az diktál.

Dr. Rodics Katalin elemzése az Index.hu-n >>>

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
GeoCravker
A monotipikus (egy fajtás) monokulturák (egységes nagy táblák) nagy szerepet kaptak az éhinségek kialakulásában. De leküzdésükben is. Az egyensúly azonban biológiai és nem gazdasági, jogi kédés.
Sííva
Jó volt az úgy ahogy volt régebben. Saját fajtákat nemesítettek ki itt Magyarországon is jó volt az is. Alakítják a világuralmat? Mindenben ők akarnak diktálni! El kellene már felejteni az EU-t
SwordFish
Hosszabb távon ezért nem éri meg Magyarországnak EU-tagnak maradnia.

2019-től meg kell próbálni a kilépést. Addig meg felkészülni, hogy önállóan, társakkal együtt, akikkel közösek az érdekeink, erősek legyünk. :-)
GeoCravker
@Sííva: Csak úgy zárójelben: A magyar mezőgazdaságot,és vele a mezőgazdasági kutatást nem az EU tette tönkre, hanem az Antal-Rabár-Torgyán trió.
Az egyik első nemzetközi védelmet kapott naparforgófajta magyar volt és Szegeden nemesítették.
Hol van az már...
Január
"...az agrárrendszerekben a sokféleség fenntartása létkérdés, hiszen a fajtaszám csökkenés és néhány fajta egyeduralkodóvá válása a világ élelmezését sebezhetővé teszi, a nemesítési alapanyagok eltűnése pedig a változó körülményekhez alkalmazkodó újabb fajták előállítását veszélyezteti." - ez az egyetlen megoldás, ha az emberiség hosszú életű akar lenni a földön, csak most mindent a profit érdekeknek vetnek alá, és "emberiességi" mázzal öntenek le..., hogy beetessék az embereket...
Sííva
Ha most ezt így leírtam volna amit Te akkor egyből antiszemitanácifasiszta lennék. Pedig ezt én végig éltem. Arra is emlékszem, hogy Torgyánnak mutattak két fajta gabonát és nem tudta megmondani, hogy melyik micsoda. Érdekes egy kisgazdától. Ha nem osztják ki a földeket akkor, most nem lehetett volna meglépni ezt a földtörvényt. Tehát ez már jó előre előkészített terv része volt. És nem csak a napraforgó, hanem kukorica, búza és egyéb gabonafélék nemesítése folyt igazán szép eredményekkel. Még a gyümölcsöt meg sem említettük és a jóféle magyar baromfit, sertést, szarvasmarhát. Szívesen felpofoztam volna azt aki kitalálta, hogy a gazdáknak fizetnek kb. tízezer forintot ha kivágják a fejősteheneket. Ez akkor még ért valamit. Sok gazda belement és utánna se tej se boci. A sertés történet is szép de ebbe már nem megyek bele. Ja és a gyümölcsösök. Ti emlékeztek még a tűzelhalásra? Érdekes, hogy míg voltak termőre fordult nagy terűletű kertek addig volt tűzelhalás is. Évek óta nem hallottam róla. Már nem is írok tovább.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.