Szeptembertől vezetik beaz általános iskolákban a délután 4-ig tartó tanítást, vagyis 8. osztályig gyerekeknek kötelező foglalkozásokon kell részt venniük az iskolákban egészen 16 óráig. A köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) szeptember 1-jétől hatályos 27.§ (2) bekezdése szerint az általános iskolában 16 óráig foglalkozásokat, 17 óráig pedig felügyeletet kell biztosítani. A szintén szeptember 1-től hatályos 46.§ (1) bekezdés a) pont szerint a tanulóknak kötelessége a 16 óráig szervezett egyéb foglalkozásokon részt venni. Az egyéb foglalkozás lehet napközi vagy tanulószoba is. Ezek a szabályok minden évfolyamra vonatkoznak.

Feltöltő: sólyomszem
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

67 hozzászólásarrow_drop_down_circle

darwin
Megőrülök a kötelező dolgoktól és dühös leszek.Annak a gyereknek,akinek az anyukája otthon van,megfőzi az ebédet,az egye a sz,@rt a menzán 12000 forintért és üljön 30 gyerekkel együtt a napköziben,amikor zajban nem tud tanulni? Vagy aki laktóz,gluténérzékeny annak főznek külön a menzán?Aki különórára jár:az úszó,akinek több edzés van egy nap,vagy a balettra járók mind kicsi korban kezdik.4-kor már sötét van.
Ha bármelyik nagyeszű reggel nyolctól délután négyig a munkahelyén lenne és még 2-3 órai munkát haza kellene vinnie és még edzésre kellene mennie utána és fejtágításra,akkor besz@rna az egész súlya alatt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
sólyomszem
Most már a gyereket is ki akarják sajátítani? Merre tartunk??
Szvetlana
@sólyomszem: Ennek marhára örülnek majd a felsősök, akik eddig 14 órakor hazamehettek. És marhára örülnek a pedagógusok, mert itt van elrejtve benne a megemelt óraszám. És még több tisztázatlan kérdés, mert ugye délután ha nem is tanóra, de szervezett foglalkozás lesz, ami csakis előre meghatározott órarend szerint működhet, hely idő, eszköz, felügyelet meghatározással.
soljanka
@sólyomszem: nem kötelező!!!
"Az Nkt. 55.§ (1) bekezdése szerint a szülő kérésére az igazgató adhat felmentést. A törvény nem részletezi, hogy milyen indokkal kérhető, illetve milyen indokkal adható felmentés, az indok tehát bármi lehet, sőt tulajdonképpen nem is kötelező a kérést megindokolni."

Ez tiszta kabaré...
pbalage
kötelező lesz az ebéd befizetés is. Ó, bárcsak én lennék Orbán szomszédjának a szakácsa, jó kis céget alapítanék a jelenlegi helyzetre.
nyanya001
Ez a degenerált Hoffmann belegondolt abba is, hogy
mennyi többletköltséget hoz majd ?
Fűtés, világítás... stb.
sólyomszem
@soljanka: Adhat, de mi van, ha nem ad...?
dömdödöm
kis félignormális ödönke is megszívta mert anyuka apuka a narancssárga karikát vót képes kiXelni :-((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
Csodapók
@nyanya001: Lesz viszont idő a cigány kultúra megismerésére...:(
Mobil123
@pbalage: Na hát Te kis haszon leső:-)))

na de most komolyan!! Ki f@sz fogja akkor kiziteni a gyerek ellátását a szülő helyett?? Mert ugye segélyre nem jogosult, de annyit meg mát nem tud kifizetni amit kell az ellátásért!! Mikor fog a gyerek tanulni, mert ott biztos hogy nem!! Az iskolaotthonos tanítási rend nálunk is volt a lányomnál alsóban, és 4 évig minden qrva nap metekoztam vele többek közt, mert az tanító akárki nem volt képes elmagyarázni a gyerekeknek pl . a pótlást. Most angol magántanárt fizetek mert olyan angoltanára volt 3 évig aki szart tanítani őket!! (de mível jó helyen nyal az angoltanár így ő csoda tanár!!) Tehát előbb megfelelő oktatást, tanárokat (tisztelet a kivételnek!!!) kellene előbb azokba az iskolákba tenni, azt majd utánna vezényelni a gyerekeknek, és a szülőknek!!
soljanka
@sólyomszem: akkor talán a szülőknek is kezd kinyílni a szemük...
El nem tudom képzelni, hogy a gyerekemnek azért kelljen 4-ig a suliban maradnia,mert Rózsika azt szeretné.
Ráborítanám az asztalt a dirire, ha elutasítaná a kérelmem.
Szerencsére ez engem már nem érint. Vagy az igazgató szerencséjére.
Nyuszicsibe
@Mobil123: a gyerek ellátását burkoltan te fizeted, azért kerül annyiba egy ebéd a menzán, mert nem fizetnek egy csomóan, vagy csak felét fizetik.
soljanka
@Mobil123: az igazgatókat Rózsika nevezi ki. Gondolom fontos feltétel a hosszú nyelv, simulékonyság, politikai elhivatottság.
Az ilyen "szakértő" igazgatónál vajon milyen tanárokat fog értékelni? Biztos a tökéletes szakembert...
Mobil123
@Nyuszicsibe: A lányom nem eszik az iskolában. Épp a sz@r kaja miatt. Az a bajom hogy sokan nem fizetnek, ilyen olyan okból, és ugyan akkor az iskola ajtajáig hozzák a gyereket az új autóval!!
De a lényeg az oktatáson van!! Azon kéne változtatni, és utánna vezényeljenek!
soljanka
@Mobil123: Ez a kaja dolog is dühít! Mi az hogy kötelező???
Ahogy írod a lányod szerint: szar a kaja. Sok gyerek szerint is az.
Mostantól meg majd meg kell enni??? Mert a Központ úgy kívánja?
Ez őrület.
Az élelmiszer allergiások meg Rózsika parancsára ne legyenek érzékenyek a tejre, lisztre...
Lassan Észak-Korea is álomországgá válik...
Mobil123
@soljanka: Ja ! A szülő meg rokkanjon bele a fizetni valóba!! mert hát normális tanár már nagyon kevés van! De akkor miért akarják a gyereket délután 4.ig ott tartani?? Mert semmi értelme!! Tanulni nem fognak. Kevés az a tanár aki megfelelő segítsége nyújt a gyerekeknek a tanulásban, korrepetálásban!! A szakkörök meg hát isten tudja csak azért voltak eddig is hogy meglegyen a tánár óraszáma!! Egy tanára van a lányomnak aki rendben tartja az órákat , korrepetálásokat, és a gyerekek tisztelik is , és ez az osztályfőnök aki metek-kémia szakos!
spu00
El kellene olvasni a rendeletet !Nem kötelező, lehetséges.
Mobil123
@soljanka: Na volt egy idő amikor haza hordta éthordóban az ebédet! Hát mit ne mondjak, uyg b@sztam ki mint annak a rendje mert nem tudtam eldönteni hogy mi van benne! Akkor főzték, vagy valaki beelokádot!! Komolyan!! Akkor telefonáltam , és lemondtam másnaptól az ebédet! Még meg is sértődtek, és azóta is adják vissza a pénzt ami visszajárna, de dugják fel maguknak jó mélyen!!
soljanka
@Mobil123: Nincs az a jó tanár, aki délután 25-30 gyereket fel tud készíteni másnapra. És nincs az a gyerek, aki így tisztességesen fel tud készülni.
A tanuláshoz nyugalomra, csendre van szükség.
Nyuszicsibe
Mondjuk az iskolaotthonos rendszernek pont ez lenne a lényege, hogy a gyerek ne vigyen haza leckét, (jó, persze lehetőség szerint) meg például elsősöknél van rá mód, hogy ha kicsit kifáradtak, fél órával kitolják mondjuk az írásórát, vagy ha nagyon "formában" vannak, tovább tart a matek. Ez nálunk így van, legalábbis abban a suliban, ahova tesóm lánya jár. Az más kérdés, hogy szeptembertől mennyire lesz rugalmas a tanrend...
Mobil123
@soljanka: Hát ezt mondom Én is!! Főleg ha olyan házit adnak fel amihez internet kell ma már, és ahhoz nem árt számítógép is!!
Nem is értem ezt az egész délutános dolgot, de hát majd írok egy szép "kérelemet ". Egy évet csak ki lehet blicelni .
soljanka
@spu00:" A szintén szeptember 1-től hatályos 46.§ (1) bekezdés a) pont szerint a tanulóknak kötelessége a 16 óráig szervezett egyéb foglalkozásokon részt venni. Az egyéb foglalkozás lehet napközi vagy tanulószoba is. Ezek a szabályok minden évfolyamra vonatkoznak."

Itt nem lehetőségről van szó...
A lehetőség a kérelemre vonatkozik. Amit az igazgató engedélyezhet. És valószínű, hogy engedélyez is mindaddig, amíg nem kap fentről más parancsot.
soljanka
@Nyuszicsibe: Az iskolaotthon az más. Persze azt is lehet rosszul is csinálni...
Nem is arról szól ez az egész.
Nyuszicsibe
@soljanka: értem én, csak mobil írta, hogy az ő lányánál milyen sz@r volt... :((
pacsni
@Mobil123: akinek nics kompiutere otthon az hogy fogja megcsinàlni a leckèt?
soljanka
Egy a lényeg: nem irigylem sem a gyerekeket sem a szülőket.
Mobil123
@Nyuszicsibe: Azért írtam, hogy megfelelő tanító, és tanár kell hozzá. Egybként jó ötlet az iskolaotthonos rendszer.
Mobil123
@pacsni: Ma már elvárás szinte a szám.gép. és az internet. De ha mázlija van agyereknek akkor az iskolában olyan az infotanár, hogy esetleg beengedi az infóterembe. ( de erre kicsi az esély!!)
soljanka
@pacsni: annak ott az iskola könyvtára
mátmar
Csak kéne még pár tízezer pedagógus,megfelelő egész napos ellátás. Gondoskodni a tanulásról, sportról! Agyrém! Egyébként az én időmben is volt ilyen, csak azt napközinek hívták és voltak direkt napközis tanárok.
kréta
Az iskola maga határozza meg a tanítási foglalkozások rendjét. Ha délután 2-4-ig rajz óra lesz, nem fogják hazaengedni a 8.-os gyereket sem erről, mert kötelező! Ha a gyerek lelép, gyorsan összegyűlik az 50 óra, s megvonják a családi pótlékot!
Szvetlana
@kréta: egyetértek veled, ezt kommenteltem tegnap. Órarend szerint működik, lehet, hogy tesi vagy bármi más, akár még felzárkóztató foglalkozás is lehet, de kötelező!!!
nem arról van szó, hogy fakultatív, ha van kedve megy-ha nincs kedve nem megy!!!

@mátmar: Ez a szemétség benne, hogy nem vesznek fel tanárokat, a meglévő létszámmal kell mindezt ellátni, tehát itt jön be a megemelt óraszám!!! Túlóra nincs!
darwin
Megőrülök a kötelező dolgoktól és dühös leszek.Annak a gyereknek,akinek az anyukája otthon van,megfőzi az ebédet,az egye a sz,@rt a menzán 12000 forintért és üljön 30 gyerekkel együtt a napköziben,amikor zajban nem tud tanulni? Vagy aki laktóz,gluténérzékeny annak főznek külön a menzán?Aki különórára jár:az úszó,akinek több edzés van egy nap,vagy a balettra járók mind kicsi korban kezdik.4-kor már sötét van.
Ha bármelyik nagyeszű reggel nyolctól délután négyig a munkahelyén lenne és még 2-3 órai munkát haza kellene vinnie és még edzésre kellene mennie utána és fejtágításra,akkor besz@rna az egész súlya alatt.
Szvetlana
@darwin: Igen, itt van a másik probléma, a szakkörök, vagy különórák ezután 16 óra után kezdődnek, tehát a gyerek 8 " ledolgozott" óra után majd este 17-18 órakor megy haza.
Szerintem ahogyan a gyerekeket ismerem és a délutáni uzsonna mennyiségét, kóvájognak az éhségtől, vagy minden szülő odapakol még egy hátizsák kaját is:))
jancsik68
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
soljanka
8-16 óráig, az nyolc óra.
Utána zeneiskola, vagy edzés: + 2 óra.
Majd este a lecke. + 1 óra. (mert a napköziben JÓL megtanulni nem lehet)
Ez napi 11 óra!!! Egy gyereknek...

Edzik már őket idejében a közmunkára.
Ez borzalmas...
Másik
Nálunk kinkerültek már az iskolából a gyerekek, az utánpótlás (ha lesz) pedig már nem itt fog iskolába járni. Köszönjük az elmúlt 23 év politikusainak. Ennek ellenére hadd kritizáljam én is ezt az agyrémet!

A magam idejében úgy 40 évvel ezelőtt napközisek voltunk. Alsóban csak egy elenyésző kisebbség ment haza tanítás után. Ott úgy szervezték az életet, hogy otthonra már nem maradt tanulnivaló. Addig nem mehettünk haza, amíg a tanító ki nem kérdezte, le nem ellnőrizte a leckét. Az összevont felsőben, a nagyok a kicsiket. És még a középiskolában is működött az un. tanulószoba, ami azoknak volt kötelező, akik bukásra álltak.

A fiam járt iskolaotthonos rendszerbe két évig, akkor kivettem. Hétvégeken tudtuk csak pótolni a mulasztásait, mert a tanítói nem ellenőrizték őket, de simán fekete pontot, egyest adtak, ha nem, vagy rosszul készült el a házifeladat.
Tehát a dolog elsősorban emberfüggő.

Nem hinném, hogy az iskolák és a tanítók jelentős része felkészültek erre a feladatra.
Kevés a tanár, zsúfoltak az osztályok, és túlterheli a gyerekeket. Idegrendszerileg mindenképp. Nap, mint nap reggeltől estig összezárni több, mint 30 gyereket egy tanteremben, az "állatkínzás".
A másik valóban az étkezés kérdése. Az új mánia szerint egészségesen kell étkeztetni a gyerekeket, ennek szellemében sajnos egész érdekes a gyerekek ízlésétől távol álló ételeket "rittyentenek". Soha nem fogom tudni megérteni mi a baj a klasszikus magyar ételekkel, generációk nőttek fel rajta.
Különösen, ha valóban egész nap ott kell lenni a gyerekeknek, fontos lenne, hogy jóllakjon a gyerek. Egyre több az olyan kisgyerek, akiről állítják azt és annyit eszik csak, ami az iskolában elékerül. Nem mindegy mi az, és megeszi-e.
Kolléganőm panaszolta, hogy visszaszámolva napi 500 Ft az ebéd. Ha 2 gyerek iskolás, akkor ebből a napi 1000 Ft-ból anyuka már simán különbet főz otthon. Ha olyan ... nem mindenki konyhatündér.
soljanka
@Másik: Én soha nem voltam napközis. Volt egy nagyim, hozzá mentem suli után már kicsiként is. És imádtam spenótot a tökfőzeléket, vadast. Nem volt kívánságműsor. A halat nem ettem már akkor sem meg - azt nem csinált.
Pedagógusként kezdtem a menzát. Én megeszek majdnem mindent, de látom a gyerekek mi mindent visznek vissza. aztán otthon kiürítik a hűtőt...
Ha nem mehetnek haza négyig, akkor éhezni fognak?
Vannak gyerekek, akiknek fontos a napi egyszeri meleg étkezés,mert otthon nem kapják meg. De aki megteheti, hogy otthon/nagyinál egyen azt miért büntetik?
kukac50
A parlamentbe meddig kötelező bent lenni?
Miért csak néhány képviselő vitatkozik? a többi hol csatangol?
nehogymá
@Nyuszicsibe: ezt honnan szedted?a mi falunkban 95 százalék nem fizet.echte magyarok.ettöl nem emelkedik az ár.vagy az állam vagy az önkormányzat fizet.
Nyuszicsibe
@nehogymá: na erről beszélek... amúgy te fizetsz ?? mert sok helyen nincs az önkormányzatnak (erre legalábbis) egy huncut buznyákja se, szerinted azt ki fizeti ki ??
Nyuszicsibe
@miazavalami: látod @nehogymá nem érti... :)
miazavalami
@Nyuszicsibe: Sztem pedzegeti...:-))
Én is gondban leszek a gyerekkel. Most lesz harmadikos, elsőtől külön rajztanárhoz jár. Eddig fél kettőtől háromig szabad foglalkozás volt az iskolában. Azok a gyerekek akik szakkörre , külön órákra jártak akkor szülővel elmehettek. De most nem tudom hogy oldom meg.:-( Pedig már egy héten háromszor menne.
kkalman
Örülök, hogy már nincsenek iskolás korú gyerekeim!
Nem tudom milyen ötlettől vezérelve született ez az ötlet, de ez olyan pénzlenyúlás szagú. Sok gyereknek otthon van vagy az egyik szülője, rosszabb esetben mindkettő, vagy nagyszülő, aki vigyáz a gyerekre, foglalkozik vele. Mindkét gyerekemmel én foglalkoztam délutánonként, a főztömön nőttek fel.
És hasznos tagjai lettek társadalomnak a délutáni iskolai hülyítés nélkül is.
Nyuszicsibe
Én csak arról tudok beszélni, ami nálunk van, de itt kicsit "praktikusabbak" voltak, mert egy csomó különóra 4óra után van, alsósoknak-felsősöknek egyaránt. Van úgy,hogy 7-8 kor érsz haza a gyerekkel, de pont itt jön ki az iskolaotthon előnye, hogy otthon nincs házi. Marad ideje másra is. Nyilván nem mindennap jár különórára, vagy hát tanulmányi eredménytől függően, tehát tanulni, gyakorolni is van ideje. Meg itt egy csomó mindent be tudtak tenni a tanrendbe, ami plusz: tánc, sakk, furulya... Nem kaptak rá osztályzatot, de volt sakkóra heti 2szer. De most hogy lesz ??
Nyuszicsibe
@miazavalami: az előbbit Neked (is) írtam...:))
miazavalami
@Nyuszicsibe: Na ez az! Senki sem tud semmit. Már hívtam a rajztanárt, ő azt mondja neki mindegy , mert csak délelőtt tanít. De nem szeretném a gyereket 4 óra után vinni. fél hat mire végez. Ha pedig versenyre készülnek akkor még több a felkészítés.
Nyuszicsibe
@miazavalami: de ügyes kiscsajod vaaaan !! :)))
miazavalami
@Nyuszicsibe: Nem az enyém. És fiú! :-)
Nyuszicsibe
@miazavalami: úúú, apám ezt jól benéztem,úgy emlékeztem, hogy lányt írtál, de visszanéztem,csak azt írtad, harmadikos lesz... bocsi. Ha fiú, akkor pláne ügyes, ha tied,ha nem... :)
Visszatérve a témára ez az egész egy nagy kib@szás tanárral is, gyerekkel is,de még szülővel is.
miazavalami
@Nyuszicsibe: :-)))
Hogy milyen nagy azt majd most fogjuk megtudni. :-( Megint beletenyereltek jó pár család életébe. Arra nem gondolva , hogy mi van akkor ha a szülő nem tud kajacsekket fizetni. Vagy otthon evett a gyerek , vagy a nagyinál... , de most kötelező lesz a felsősöknek is benn étkezni? Vagy , hogy képzelik?
Nyuszicsibe
@miazavalami: igen, felsőben meg még nagyobb szívás,mert ott sokan tényleg suli után hazamentek,otthon ettek, tanultak...de most nekik is kötelezővé tenni ezt a bohóckodást ??!! És nyilván a szülő rá van kényszerítve, hogy fizesse az ebédet. Lehet valami menzamutyi alakul...
miazavalami
@Nyuszicsibe: Hááát nem tudom. :-)))
Itt egyébként jól főznek , és külön ha kérik van diétás és egyéb étel is. Tudom , mert ott ebédelek. De hidd el nekem , hogy a gyerek éhesen jön haza. Ha megyek érte mindíg tele van az uzsonnás kosár is. Nem eszik meg. persze hogy éhesek. Édesanyám utcájában lakik az egyik takarító nő , azt mondja malacot nevelnek az otthagyott maradékból.Végül is igazuk van amit otthagynak a gyerekek azt elvihetik. Csak engem bosszant , hogy nem issza meg például az iskola tejet , de itthon mindig kell lenni tejnek.:-))
Nyuszicsibe
@miazavalami: így szokott az lenni :)))) meg a suliban megeszi, otthon nem...sőt egyszer megeszi, máskor nem... vagyis ha egyszer megette,többet nem fogja... na jó,ebből nem jövök ki,de érted. :)))))
miazavalami
Aha! Csak ne kerülne olyan sokba! :-( Mikor én jártam iskolába a tízórait vittük magunkkal, ebédre a nagyi várt , mert anyukám dolgozott. Akkor is volt napközi , de nem kötelező. Otthon csináltam meg a házit, ha nem tudtam akkor pár osztálytársammal együtt. este pedig anyukám csak ellenőrizte. Az igaz , hogy ma már jóval többet kell tanulni a gyerekeknek , de ha eleve kötelező akkor úgy se lesz jó. Azzal pedig csak rosszat tesznek , ha négy után még jönnek a külön órák a házi feladatok .
miazavalami
@Nyuszicsibe: Bocs! :-)) Fent ..., elfelejtettem válaszra kattintani...
nehogymá
igen fizettem akkor is mikor mind a 3 iskolás volt.attól nem fog emelkedni a menza mert valaki nem fizet.az,hogy a gyermek védelmiseknek ingyen van az nem ugyanaz mint a nem fizetök esetében.igen mindenki fizeti a támogatottak ingyenes étkeztetését pont ugy mint a járdát a falu föterének a térkövezését,vagy a pedagógus bérét az iskola rezsijét.
varirmag
@nehogymá: "igen mindenki fizeti a támogatottak ingyenes étkeztetését pont ugy mint a járdát a falu föterének a térkövezését,vagy a pedagógus bérét az iskola rezsijét. "

Pontosan ! Mindenki , aki adót és járulékot fizet ! Csak ezt nem mindenki akarja ( tudja ) felfogni !
nehogymá
27es áfa is ado.boltba meg mindenki jár
Másik
@soljanka: Egy gondos nagyi mellett a tanulás is jobban ment, hisz zavartalanul készülhettél.
A halak-hüllők rendjéig én sem jutottam, szerencsére ritkán volt tonhal a napköziben.
Akkoriban saját konyhás iskolák voltak, emlékszem, a játszási idő alatt segíthettünk zöldborsót fejteni a konyhásoknak, cserébe csokitorta szelet járt. Nagy szó volt ám az a 60-as évek végén!

Pécsett élek, itt az elmúlt évben többször írták a szülők, hogy mióta valami nagyüzem vette át az étkeztetést, problémák vannak. Merő kalandvágyból egyszer menüben megkóstoltam a sütőtök levest pattogatott kukorícával, mert eléggé szidták. Brrr . Szerintem egy gyerek akkor sem lakott volna jól, ha megeszi.

Az egésznapos rendszernél hamar megtanulnák a gyerekek, hogy hisztisek, vagy éhesek.
Visszavitt ételeknél nehéz kideríteni az igazat, mert ha egy hangadó fújol, esetleg az sem eszik, amelyik amúgy megenné.
Vagy ahogy @Nyuszicsibe: írta, az iskolában megeszi otthon nem, és ennek megannyi változata. :) Talán ezt lehetne kivédeni a teljesen szokványos ételekkel, amit azért nagyjából mindenki megeszik, a kísérletezést pedig meghagyni anyukának.
lópicigáspár
Na, legalább valamit jókor csináltam az életemben! A gyerekemet, akinek nem kell már ezt az eszementséget szenvedő alanyként végigszenvednie!
soljanka
@Másik: Én is azon a véleményen vagyok, hogy ne finnyákoljon a gyerek. azt szoktam mondani, hogy ez a menza, a kívánságműsor meg otthon van.
A tesóm kislány most megy negyedikbe. Ő nem eszik spenótot, tökfőzeléket. Ha az van, akkor az anyja plussz kaját csomagol neki.
Nem is azzal van a gond, hogy ne egyenek az iskolában, hanem, hogy miért kötelező annak, aki másképp szeretné megoldani.
Ez az agyonszabályozás dühít. nem kicsit...
Másik
@soljanka: Egyetértünk. :)

Az egész ötlet úgy ahogy van, szokás szerint (szörnyű, hogy ezt kell írnom "szokás szerint") egy meggondolatlan, előkészítetlen katyvasz, de azért kötelező. A teljes dilettantizmus.
Ez is hajaz a most valakik által példaképnek tekintett Horthy korszak életvitelére. Csak akkor még egyszerűbb volt a tananyag. Azokban a bizonyos összevont osztályokban, meg jó ha 15 gyerek volt összesen, könnyen megoldotta a tanító a személyes odafigyelést. És persze az elit iskolákban a tehetősebbeknek azért más volt az oktatás.

Nem érint közvetlenül, de hosszútávon érinteni fog, mert nem mindegy milyen emberek kerülnek majd ki az iskolákból. Amiket hallok, olvasok, azok alapján van okom az aggodalomra. És nem a gyerekek lesznek a hibásak, amiért nem megfelelő tudással kezdik meg az életet. A XXI. sz-ban, szgéppel és internettel a seggük alatt...
soljanka
@Másik: Nem vagyok benne biztos, hogy az elit iskolákban jobb a helyzet: képzeld el a kőgazdag ámde kőbunkó apukát, akinek a csemetéje baxik tanulni, és ezért őt a hülye tanár nem úgy értékeli, ahogy azt apuka szeretné...

Az internet meg lehet egy hasznos dolog is.
Az én keresztlányom 10 éves szupert tanuló, hihetetlen logikája van, matekversenyeket nyer, kiváló angolból, sakkozik, tesi tagozatos, teli van éremmel úszásból de utál olvasni.
Mióta megmutattam neki a Wikipédiát, azóta mindent elolvas rajta. A szülei meg én is győzünk válaszolni.
Persze majd el kell neki valamikor magyarázni,hogy a nem a Wiki a tudomány alapja,de legalább olvas.
Az Ablakzsiráf kora már lejárt.
Szóval a mai gyerkőcök is hihetetlen értékesek, csak másképp kell nyúlni hozzájuk.
Másik
@soljanka: Az internetet mint pozitív lehetőséget írtam. :)
Kincsebánya, csak tudni kell használni.

Elit iskolán inkább az "erős" iskolát értem. Minden városnak vannak olyan intézményei ahol köztudottan minőségi munka folyik. Ezekből az iskolákból nem gond a továbbtanulás.

Minél magasabb iskolába jár a kölyök, annál nehezebben megy a tanár megfélemlítése. Az még oké, hogy a gyerek költségtérítéses formában el van egy darabig, de a végén csak össze kell hozni azt a dilemmát nyelvvizsgával együtt. Azt hiszem az csak egy szűk létszám az, akinek ez is összejön pénzért (olimpiai aranyért, politikai buzgalomért, stb.).
A bunkó apuka ostoba kölykét is eléri a végzete, mert azért az életben már sokkal kevesebben tudják a gyerekeiket pénzzel, kapcsolatokkal felszinen, ne adj isten az élen tartani. Akinek ez mégis összejön, annak csak megszületni volt nehéz, hát élvezze. :)
soljanka
@Másik: Gondoltam,hogy az erős iskolára értetted. de mivel - sajnos- nekem nem volt eddig szerencsém belelátni ezekbe, így kicsit szkeptikus vagyok velük szemben.

Én sem elit gimiből indultam, az osztálytársaim sem,mégis a 22 főből 20-an diplomákat szereztünk Orvos,jogész,mérnök,tanár stb.
Most sem elit suliban tanítok,de az egyik osztályunkból 19-en az első helyen, 3-an a másodikon tanulnak tovább. Orvosnak, fogorvosnak, mérnöknek, gyógyszerésznek, jogásznak stb. És vannak, akik még nem tudják,mit csináljanak.
Szóval nem elit suli kérdése, hogy kiből mi lesz.
És a legtöbb helyen nincs is ilyenre mód.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.