Szeptembertől vezetik beaz általános iskolákban a délután 4-ig tartó tanítást, vagyis 8. osztályig gyerekeknek kötelező foglalkozásokon kell részt venniük az iskolákban egészen 16 óráig. A köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) szeptember 1-jétől hatályos 27.§ (2) bekezdése szerint az általános iskolában 16 óráig foglalkozásokat, 17 óráig pedig felügyeletet kell biztosítani. A szintén szeptember 1-től hatályos 46.§ (1) bekezdés a) pont szerint a tanulóknak kötelessége a 16 óráig szervezett egyéb foglalkozásokon részt venni. Az egyéb foglalkozás lehet napközi vagy tanulószoba is. Ezek a szabályok minden évfolyamra vonatkoznak.

Feltöltő: sólyomszem
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

67 hozzászólásarrow_drop_down_circle

darwin
Megőrülök a kötelező dolgoktól és dühös leszek.Annak a gyereknek,akinek az anyukája otthon van,megfőzi az ebédet,az egye a sz,@rt a menzán 12000 forintért és üljön 30 gyerekkel együtt a napköziben,amikor zajban nem tud tanulni? Vagy aki laktóz,gluténérzékeny annak főznek külön a menzán?Aki különórára jár:az úszó,akinek több edzés van egy nap,vagy a balettra járók mind kicsi korban kezdik.4-kor már sötét van.
Ha bármelyik nagyeszű reggel nyolctól délután négyig a munkahelyén lenne és még 2-3 órai munkát haza kellene vinnie és még edzésre kellene mennie utána és fejtágításra,akkor besz@rna az egész súlya alatt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lópicigáspár
Na, legalább valamit jókor csináltam az életemben! A gyerekemet, akinek nem kell már ezt az eszementséget szenvedő alanyként végigszenvednie!
soljanka
@Másik: Én is azon a véleményen vagyok, hogy ne finnyákoljon a gyerek. azt szoktam mondani, hogy ez a menza, a kívánságműsor meg otthon van.
A tesóm kislány most megy negyedikbe. Ő nem eszik spenótot, tökfőzeléket. Ha az van, akkor az anyja plussz kaját csomagol neki.
Nem is azzal van a gond, hogy ne egyenek az iskolában, hanem, hogy miért kötelező annak, aki másképp szeretné megoldani.
Ez az agyonszabályozás dühít. nem kicsit...
Másik
@soljanka: Egyetértünk. :)

Az egész ötlet úgy ahogy van, szokás szerint (szörnyű, hogy ezt kell írnom "szokás szerint") egy meggondolatlan, előkészítetlen katyvasz, de azért kötelező. A teljes dilettantizmus.
Ez is hajaz a most valakik által példaképnek tekintett Horthy korszak életvitelére. Csak akkor még egyszerűbb volt a tananyag. Azokban a bizonyos összevont osztályokban, meg jó ha 15 gyerek volt összesen, könnyen megoldotta a tanító a személyes odafigyelést. És persze az elit iskolákban a tehetősebbeknek azért más volt az oktatás.

Nem érint közvetlenül, de hosszútávon érinteni fog, mert nem mindegy milyen emberek kerülnek majd ki az iskolákból. Amiket hallok, olvasok, azok alapján van okom az aggodalomra. És nem a gyerekek lesznek a hibásak, amiért nem megfelelő tudással kezdik meg az életet. A XXI. sz-ban, szgéppel és internettel a seggük alatt...
soljanka
@Másik: Nem vagyok benne biztos, hogy az elit iskolákban jobb a helyzet: képzeld el a kőgazdag ámde kőbunkó apukát, akinek a csemetéje baxik tanulni, és ezért őt a hülye tanár nem úgy értékeli, ahogy azt apuka szeretné...

Az internet meg lehet egy hasznos dolog is.
Az én keresztlányom 10 éves szupert tanuló, hihetetlen logikája van, matekversenyeket nyer, kiváló angolból, sakkozik, tesi tagozatos, teli van éremmel úszásból de utál olvasni.
Mióta megmutattam neki a Wikipédiát, azóta mindent elolvas rajta. A szülei meg én is győzünk válaszolni.
Persze majd el kell neki valamikor magyarázni,hogy a nem a Wiki a tudomány alapja,de legalább olvas.
Az Ablakzsiráf kora már lejárt.
Szóval a mai gyerkőcök is hihetetlen értékesek, csak másképp kell nyúlni hozzájuk.
Másik
@soljanka: Az internetet mint pozitív lehetőséget írtam. :)
Kincsebánya, csak tudni kell használni.

Elit iskolán inkább az "erős" iskolát értem. Minden városnak vannak olyan intézményei ahol köztudottan minőségi munka folyik. Ezekből az iskolákból nem gond a továbbtanulás.

Minél magasabb iskolába jár a kölyök, annál nehezebben megy a tanár megfélemlítése. Az még oké, hogy a gyerek költségtérítéses formában el van egy darabig, de a végén csak össze kell hozni azt a dilemmát nyelvvizsgával együtt. Azt hiszem az csak egy szűk létszám az, akinek ez is összejön pénzért (olimpiai aranyért, politikai buzgalomért, stb.).
A bunkó apuka ostoba kölykét is eléri a végzete, mert azért az életben már sokkal kevesebben tudják a gyerekeiket pénzzel, kapcsolatokkal felszinen, ne adj isten az élen tartani. Akinek ez mégis összejön, annak csak megszületni volt nehéz, hát élvezze. :)
soljanka
@Másik: Gondoltam,hogy az erős iskolára értetted. de mivel - sajnos- nekem nem volt eddig szerencsém belelátni ezekbe, így kicsit szkeptikus vagyok velük szemben.

Én sem elit gimiből indultam, az osztálytársaim sem,mégis a 22 főből 20-an diplomákat szereztünk Orvos,jogész,mérnök,tanár stb.
Most sem elit suliban tanítok,de az egyik osztályunkból 19-en az első helyen, 3-an a másodikon tanulnak tovább. Orvosnak, fogorvosnak, mérnöknek, gyógyszerésznek, jogásznak stb. És vannak, akik még nem tudják,mit csináljanak.
Szóval nem elit suli kérdése, hogy kiből mi lesz.
És a legtöbb helyen nincs is ilyenre mód.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.