Orbán Viktor miniszterelnök budapesti háza előtt kezdett 72 órás éhségsztrájkot a devizakárosultak 10 képviselője kedd reggel. A tiltakozást szervező Nem adom a házamat mozgalom szóvivője, Póka László az éhségsztrájk megkezdése előtt elmondta, hogy a bankoktól teljes kártalanítást, a végrehajtási eljárások azonnali leállítását és felelősségre vonást követelnek.

Forrás: amdala.hu
Feltöltő: www.amdala.hu
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

101 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr.luigilongo60
@kajo: A legfőbb probléma forrása szerintem az alulértékelt munkaerő,rendes fizetéssel ugyanis mindenki tudna törleszteni.sőt ennyi hitelt sem vettek volna fel.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Meine Ehre heisst Treue
"...a bankoktól teljes kártalanítást, a végrehajtási eljárások azonnali leállítását és felelősségre vonást követelnek..."

Háááááááááááááát peeeeeeeeeeeeeeeeersze!!!
Egyéb óhaj, sóhaj, bánat, panasz, kérvény???

Mocskosul unom a devizások vergődését!
palika
@Meine Ehre heisst Treue: Tartsd meg a véleményedet, ha segiteni nem tudsz fogd be...
entero
@Meine Ehre heisst Treue: Ez az, senki nem kényszerítette őket, hogy felvegyék.
leszúrt rittberger
Nem a te házad, hanem a banké.

Legalábbis a legutóbbi elszámolásodon rögzített arányban. Ennek tudatában tessék hőzöngeni, mert ugye akkor jó volt a bank, amikor megvette neked előre és beköltözhettél ;)
Szvetlana
Aki több devizahitelt vett fel, mert nyerészkedni akart, az most ne tüntessen.
kajo
Ajánlom minden hiteles figyelmébe:

kiszamolo.hu/devizahitelek-mi-a-valodi-problema/

Öntsetek neki!

"A forinthitelesek nincsenek kisebb bajban, mint a devizások, ők mikor lesznek megmentve?

Azoknak az embereknek a lakását, amit állami támogatásból, önerő nélkül vettek, miért kellene megmentenie az adófizetőknek? Az miért is az ő lakása? Mitől?

Akik nem vettek fel hitelt, mert meggondoltak voltak, ezért már 6 éve fizetik az albérletet, ők milyen kompenzációt kapnak?

Megannyi megválaszolatlan kérdés egy rosszul kezelt és félrekommunikált problémára."
palika
Ez az, menjetek oda és lőjétek le őket, mi a faszért mernek szólni, felvettek 5 millát, visszafizettek már 10 millát és még tartoznak 3 millával!! Megérdemlik, úgy kell nekik, miért kértek, miért írták alá, miért laknak új házban, maradtak volna a takarójuk alatt...hajrá fiúk, adjatok nekik...
JAJMÁR
@kajo: Ez jó cikk, és igaz is. Mindennek az oka a gazdaság, a magas mindenféle illeték és adó, a munkanélküliség, az alacsony bérek és a 2010. utáni forint gyengítés.
Dr.luigilongo60
@kajo: A legfőbb probléma forrása szerintem az alulértékelt munkaerő,rendes fizetéssel ugyanis mindenki tudna törleszteni.sőt ennyi hitelt sem vettek volna fel.
csegala
A múltkor még kedélyesen ropogtatták egymás hátát Anikó asszonnyal a devizahitelesek. Akkor megígérte, hogy szól az urának az ügy érdekében. Hát mégsem szólt? Vagy az ura lesz.rja?
Csodapók
@entero: ma, 18:50 Unalmas már ez a duma! Normális banki rendszerben, korrekt feltételek fennállása esetén az esetek 95%-ában fel sem merült volna a jelen helyzet!
Csodapók
@Szvetlana: Az, amelyik nyerészkedni akart, élt a lehetőséggel és már visszafizette.
Orbán Viktornak sincs már hitele.
Csodapók
@Dr.luigilongo60: Nálad a pont! Normális országban néhány év spórolással bárki
vehet magának otthont, autót...Nálunk egy átlagos fiatal házaspárnak erre esélye sincs.
JAJMÁR
@entero: Ezt már annyiszor és annyian leírták, ennek az ismétlése nem visz előre. Mi a megoldás? Neked biztosan vannak jó ötleteid :)
Dr.luigilongo60
@Csodapók: Ráadásul a Kajo által belinkelt cikkben az is benne van,hogy ugyanannyi forinthitel van bedőlve,mint devizás,tehát a fizetési lehetőségekkel van a baj,nem önmagában csak a devizahitelekkel.
Most sem jár jobban senki egy forintalapú hitellel,mint devizással,mert senki nem számol utána,hogy tulajdonképpen összességében mennyi tőkét és kamatot fizet vissza hosszú távon.
gabrella
@Szvetlana: Senki nem akart nyerészkedni, csak azok akik már kifizették 180 ft-os árfolyamon.
Az összes többi rászoruló volt.
JAJMÁR
@Meine Ehre heisst Treue: Ez 10 ember, a devizások többsége csöndben van és nem zavarnak Téged.
outsider
@Meine Ehre heisst Treue: Hibáztak, behúzták őket (minket, magyarokat), ez tény.
...de az egész ország issza a levét, tehát valamit tenni kell. (Természetesen nem szeretnék én sem még többet beledobni a "közösbe", már most is magasnak tartom az árakat, meg ez a tolvaj maffiakormány...:)
Szóval nem lenne az baj a gazdaságnak, ha a sok hiteles nem a cio...bankokat tömné az utolsó forintjukkal is, hanem értelmesen tudnák elkölteni a pénzüket.
gabrella
@outsider: Itt a pénz igazságtalan elosztásával és pazarlásával van a gond. Egykulcsos adó -s az adók focistadionokra költése, luxusautók a vezetőknek,magas bérekkel, ócsai lakópark stb.@Meine Ehre heisst Treue: meg egy hülye, rövidlátó.
Meine Ehre heisst Treue
@palika: Úgy bizony, minek? Mégiscsak egyetértünk... DDD
Meine Ehre heisst Treue
@Csodapók: Ilyen jövedelmek mellett nem is lesz esélyük.
Csodapók
@Meine Ehre heisst Treue: Pontosan erről beszélek.
Az árak európai szintűek , sőt magasabbak Magyarországon,
mint általában Európában, a bérek viszont a negyede, ötöde, hatoda a többiekének.
Meine Ehre heisst Treue
@gabrella: Nem hülye, előrelátó. Egyébként nagyon köszönöm, hogy ily magasra értékelted szellemi kvalitásom. Nem baj, nem sértődöm meg. Kezd kialakulni bennem rólad egy megkeseredett, munkanélküli, eladósodott vénasszony képe...
Egyébként az esély, a lehetőség a rászorulónak is adva volt. Akkor bugyborékolhatnál, ha diszkriminatív lett volna a lehetőség. Hogy nem volt keret rá, az más történet, de ezért nem a bankok vagy a kormány a hibás.
Meine Ehre heisst Treue
@Csodapók: Iiiiigen, bár a szolgáltatások terén még van hova fejlődnünk árat illetően, de igaz amit írtál.
Meine Ehre heisst Treue
@outsider: Igen, tenni kell: a kormány hagyja a piacra a végkifejletet.
Csodapók
@Meine Ehre heisst Treue: A kormány épp annyira hunyó, mint a bankok és a hitelesek.
Nem szállhat ki.Itt a balhét hármójuknak kell elvinni és a legoptimálisabb döntést meghozni.
Meine Ehre heisst Treue
@Csodapók: Ezzel az a gond, hogy ha a kormány beszáll, azt az adófizetők kontójára teszi, nem a politikusok magánvagyona lesz a segítség.
Csodapók
@Meine Ehre heisst Treue: A politikusok milliárdjait is én fizetem, de a kutya sem kérdezte, akarom-e. A ténylegesen átvert, nem spekulációs céllal hitelt felvevők, akik önhibájukon kerültek kilátástalan helyzetbe, azoktól nem sajnálom az adómat. Persze, szívesebben venném, ha kiderülne, kik voltak azok a politikusok, akik visszafizették a végtörlesztéssel a hitelüket, és
visszamenőleg hoznék valami törvényt, amellyel ők is beszállnának, vastagon!
Ezekben a törvény testre szabásokban a fidesz úgyis eléggé otthon van...
Csodapók
Jav.: önhibájukon kerültek = önhibájukon KÍVÜL kerültek
entero
@JAJMÁR: A devizahitelesek problémájára? Majd gondolkozom rajta, mi lehetne jó nekik is, meg a bankoknak. Mennyi időt adsz rá??
Meine Ehre heisst Treue
@Csodapók: Senkit nem vertek át. Aláírtak egy árfolyamkockázatot magában foglaló, hosszúlejáratú, több milliós hitelszerződést, amit sokan nem tudnak fizetni az elvesztett munkahely és a megugrott árfolyam miatt. Előbb kellett volna gondolkodni.
Meine Ehre heisst Treue
Mi az, hogy nem adom a házam??? Ami nem az övé, azzal nem rendelkezhet egyik sem!!!
Fizesse ki, akkor a tulajdonává válik.
Másrészt, adott esetben úgy vágják ki az ingatlanból, mint macskát sz...
JAJMÁR
@entero: Az a baj, hogy mindenki csak az időt húzza. 3 évvel ezelőtt rendbe kellett volna tenni, nem itt tartanánk. Szóval, -ha még táppénzes vagy, és remélem azért nem nagyon beteg - elolvasás után 1 óra :D
entero
@JAJMÁR: Nem szoktam táppénzes lenni, "felsőbb körökben" ez nem így működik...:-)) Mindenesetre ma még itthon maradtam, mert ha nem is rohangálok már, de a közérzetem még nem a legjobb. Szóval 1 óra, ajaj, az kevés lesz...
Szvetlana
@gabrella: tegnap 20.41 Amit nekem írtál, féligazság. Miért?
1. amikor először meghírdették a deviza hitelt annak a kamata jóval kedvezőbb volt, mint a forinté. A számokra nem emlékszem, de mi ugyanakkor segítettünk a gyerekeknek házat venni. Mivel beszálltunk egy adósságba, naná, hogy megnézem, hogy mit írok alá?Milliós tételeknél nem fogok meggondolatlan döntést hozni.
2, Később fordult a helyzet, a deviza hitel lett amilyen lett. Tudjuk.
3.Mindíg is voltak meggondolatlan emberek, akik nem mérték föl a lehetőségeiket, mit bír el a családi költségvetés.Aki időközben munkanélküli lett, az tényleg szarban van.
4. Meggondolatlan és felelőtlen az az ember, aki többmilliós autóval akar flangálni, de az anyagi helyzete nem olyan, hogy minden évben a Spanyol tengerpartra utazzék.
5. Valóban azok jártak jól akik a 180 forinton visszafizették. Csakis a felsőbb körök.
6. A múlt este Csányi utalt rá a beszédében, hogy az aki 40 kölcsönt vett fel, az ne tiltakozzon. Vagyis utalt a felelősségvállalásra. Vannak mohó emberek, aztán legjobban ő ordibál.

Végül is, én tudom, hogy neked a vállalkozáshoz kellett a pénz és az autó is, de tanuldd meg te is, meg mindenki, hogy ami annyira kedvező-csábító- csak most -csak-neked-pont itt, na az a leggyanúsabb csőbehúzás.
Csodapók
@Meine Ehre heisst Treue: Tisztességes bank nem hallgatta volna el, hogy az árfolyamkockázat akár azt is jelentheti, hogy ad abszurdum a havi törlesztőrészlet akár a tízszerese is lehet.
Tehát a bankok, a PSZÁF és az összes kormány felelős, természetesen az adóssal együtt.
ma, 06:31 Feltételezem, hogy egyetlen jóhiszemű hitel felvevő, el tudta volna képzelni, hogy ekkora rizikóval kell számolnia!
Meine Ehre heisst Treue
@Csodapók: Nem is lett az elhallgatva, hiszen ez szerepelt a szerződésben a svájci frankot illetően.
Csodapók
@Meine Ehre heisst Treue: Akkor talán kár tovább polemizálnunk...

...én részvéttel vagyok a szerencsétlen, hülye hitelesek iránt, te nem...

...én megvetem a sok milliót spekulációs céllal felvevő,
--majd jelentős jövedelemmel egy összegben visszafizetőket, te nem...
:(
JAJMÁR
@Csodapók: Már nem tudom, hogy hallottam, vagy olvastam egy devizás hsz-át, aki valami ilyesmit adott elő: igen, tisztában voltam a hitel kockázatával, hogy emelkedhet az árfolyam. Tudtam, hogy mennyi a fizetésem, és tudtam, hogy árfolyam-emelkedés is belefér.
Igen, hibámnak róható fel, hogy nem számoltam a gazdasági válsággal, nem számoltam azzal sem, hogy a 2010-es választásokon a Fidesz nyer, és nem gondoltam azt sem, hogy a politikusok olyan nyilatkozatokat tesznek, amelyek hatására a forint gyengül, és a svájci frank az egekbe szökik.
Nem számoltam a 180 Ft-os végtörlesztés okozta újabb forint gyengülésével. Az utóbbi 3 évben nőtt kezelhetetlenné a hitelem, és ezekre a történésekre nem figyelmeztetett a bank, és nem voltak benne a hitelszerződésben.
Semmilyen hitelszerződésben nem szerepel, hogy az aktuális kormány milyen gazdaságpolitikát folytat majd. Ezen az alapon soha többet senki semmilyen hitelt fel ne vegyen.
Csodapók
@Meine Ehre heisst Treue: ...én elítélem a mindenkori kormányt, mert nem a saját állampolgárai érdekeit nézte,
hanem szemet hunyt a bankok sumákolása fölött, neked ez nem fáj...
...én megvetem a forint bedöntőket, a Kósa-Rogán-Lázár társulatot,
Járait és mindenkit, akinek tudnia kellett, mi következik be a ténykedésük hatására,
téged ez meg sem érint...
Január
@Csodapók: Azt, hogy ilyen rizikós lesz a devizahitel még az olyan okos pénzügyi szakembereink sem tudták elképzelni, hiszen ott volt a sok önkormányzat, ahol is a döntési helyzetben lévőkről azért nem lehet elmondani, hogy analfabéták lennének, és az önkormik is felvették saját erőnek a devizahitelt az Eus. pályázatokhoz, csak éppen őket már szanálta a kormány az adónkból, és mélyen hallgatnak a "ballépésről" hiszen szinte minden önkormányzat Fideszes vezetésű.
Nagy tévedésben vannak egyébként a devizahitelesek, hiszen a kormány döntögette be mostanában a forintot, tehát őket is kell ugyanolyan elánnal okolni, mint a bankokat.
Csak nálunk, ha egy politikus "bakot lő" annyit sem kap, hogy dá,dá, de ez nem is volt baklövés, hanem tudatos lépés a regnálók részéről, mert így javítottak az ország fizetési mérlegén az export helyzetbehozásával.
Tehát voltak itt jócskán olyanok, akiknek ez a forint leértékelés busás hasznot, hozott, míg sok embernek - akiknek az érdekérvényesítő képessége alacsony - csak hatalmas kárt okoztak.
Csodapók
@Január: Igen, végtörleszteni azok tudtak, akik eleve nem szorultak rá a hitelre,
a bankoknak ezek,
meg a hódmezővásárhelyihez hasonló megmentett települések okoztak némi
nyereségcsökkenést,
amely miatt már most szív minden csóró bankszámla tulajdonos...
KIVÉVE A NAGYBETÉTESEKET! Mert azok megint más elbírálás alá esnek!
Január
@Csodapók: Hallottad vagy olvastad a Csányival készült riportot, ahol is Csányi elmondta, hogy az képviselők 75%-a élt a végtörlesztés lehetőségével.
Voltak olyanok is 10 milliókat nyertek az ügyleten, akik a svájcifrank hitelt azért vették fel, hogy a távol keleten befektessék,... tehát nem azért mert nem volt hol lakniuk.
Csodapók
@Január: Igen, olyannyira hallgattam, hogy emlékszem , 73 %-ról beszélt. :)
De tréfán túl!
Vajon azok a képviselők, akik az átlagos, legfeljebb érettségivel rendelkező,
átlagos, vagy még kevesebb jövedelemmel rendelkező állampolgár miért hülyébb,
meint az elöl-hátul doktor ogy.képviselők, akik a minimálbér sokszorosát keresik?!
Ők is pénzügyi analfabéták?! Ők sem tudtak csak addig nyújtózkodni, ameddig a
takarójuk ér?!
Csodapók
@Január: Arról nem is beszélve, hogy ezek a képviselők
DÖNTENEK TÍZMILLIÓ EMBER SORSÁRÓL?!
Szvetlana
@Csodapók: Az igazság kedvéért azért a forint hitel sem egyszerű. Az igaz, hogy garantálták a havi törlesztő részlet állandó összegét, és nem is emelkedett 2003 dec. óta.
DE! a visszafizetés futamideje 15 év, ebből az első 10 év csak a kamattörlesztés, az utolsó 5 évben fizetk vissza a tőke részt.
Ha a házat menetközben eladnák, akkor a felvett 3 millió forintot egyösszegben vissza kellene fizetni, és az eddig befizetett összeg elveszik.

Tehát itt is megvolt a kockázati tényező, de annyit nyertek vele, hogy a havi részlet összege állandó maradt.
Január
@Csodapók: Egyre nagyon oda kell ezután figyelni, nem szabad, hogy bárki bekerülhessen a parlamentbe az iskolapadból - tehát kell lennie élettapasztalatának, munkahelyi tapasztalatának, s nem szabad, hogy bármelyik párt is 2/3-os többséget érjen el!
Csodapók
@Szvetlana: Másutt már írtam, hogy kb. egy negyed évszázaddal ezelőtt vettem fel hitelt/kölcsönt(állítólag a kettő nem ugyanaz),
alig vártam, hogy leteljen, pedig nem volt kockázati tényező, nem
volt sumákolás: konkrét összeg, konkrét lejárati idő, konkrét kamat.
Sajnos, azok, akik bejöttek a csőbe, valószínűleg szintén ebben bíztak...:(
Január
@Szvetlana: Ez azért van, mert a hiteleknél annuitásszámítással számítja a bank a törlesztő részletet, ez mindig is így volt.
A törlesztő részletnek eleinte a nagyobb része megy kamatra - hiszen a hiteles nagy tőkerészt használ, és a kisebb rész a "maradék" a tőke törlesztésre, majd kb. a törlesztési idő felénél fordul a kép több lesz a tőke rész a törlesztő részből és kevesebb a kamat rész.
Pl. az Én CHF hitelemnél már 6 éve törlesztem - 10 év a futamidő - és még mindig kisebb a tőketörlesztő rész, mint a kamat, pedig már a tőkerésznek kellene nagyobbnak lenni, de az árfolyamkülönbséget bizony behajtja rajtam a bank és emiatt nem nő a tőketörlesztőrészem... emiatt hosszabbodhat meg a futamidőm...
Csodapók
@Január: Naiv vagy, ne haragudj!

Én meg kezdek egyre inkább pesszimistává válni...:(
Csodapók
@Január: ma, 21:16 Ez erre hsz.-odra vonatkozott.
@Január: ma, 21:25 Ehhez meg hozzá sem tudok szagolni...

Gondolom, most nagyon sokan körberöhögnek,
de az képtelenség lenne, hogy felveszek 1 milliót és 2 év alatt visszafizetek 1.3 millát?
Vagy 5 millát, 7,5 évre, 6,5 milla.
10 milla, 12 év, 13 milla?
Ja, ez nem lenne uzsorakamat, gondolom, az meg nem jó a bankoknak...
Szvetlana
@Január: 21.25 Valszeg igazad van, de ez a helyzet alaposan felrázta az országot, és mindenki levonhatja a maga tanulságát belőle.
Nem lehet felelőtlenül belemenni semmibe sem, fel kell mérni, mit bír el a családi költségvetés. Régi filmeken látom, hogy tönkrement valaki, mert aláírt egy váltót. Szóval a bankok régen is tönkretudták tenni az embereket, nem csak most. Óvatosnak és meggondoltnak kell lenni, inkább egy pénzügyi tanácsadót kell megkérdezni, mint egyedül dönteni.
Január
@Csodapók: Akkor most írom Neked, 10 évre 2,4 millió-t, hitel visszafizetés eddig 3,2 millió- eltelt 6 év a törlesztési időből, és ha most úgy gondolnám, hogy szeretném végre lezárni a hitelem akkor most fizetnem kellene 2.4 milliót, tehát a 2,4 millió hitel 5,6 millióban van benne.
Amennyiben tovább is havonta történik a törlesztés, még jókora kamattal lehet számolni, mire ki lenne fizetve változatlan vagy kicsit változó árfolyammal jócskán túllépné a visszafizetés a 6 millió forintot a futamidő végére. Ez sajna így működik.
Csodapók
@Január: Ühüm, felfogtam,
de akkor miért azt a kisebbségi uzsorást vegzálják,
aki "csak" a kétszeresét követeli vissza???!!!
Csodapók
@Szvetlana: Én másképp gondolom.
Nem szabadna megengedni, hogy megismétlődjék a múlt!
A kormány, a parlament, az összes hatalommal bíró és nagyon jól élő politikacsináló
tanult jogot, otthon van a pénzügyi-gazdasági területen. Talán tudniuk kellene, hogy
milyen szinten mentek tönkre emberek, családok, lettek földönfutók, öngyilkosok,
végezték ingyenkonyhán, a híd alatt...mégis hagyták, hogy megismétlődjék!!!
JAJMÁR
@Szvetlana: Ez mind igaz, de a probléma attól még itt van. A 2010-es végtörlesztés nem oldotta meg, sőt, most már látszik, hogy még mélyítette is.
Túl sokan adósodtak el devizában, ezt nem lett volna szabad figyelmen kívül hagyni az elmúlt 3 évben. Persze, vannak olyanok is, akik spekulánsok, mindig, mindenhol lesznek, de nem ők a többség. (Ráadásul, az ő megsegítésük 90 %-ban már lezajlott.) A széles eladósodott réteg visszahúzta, és ma is visszahúzza az egész gazdaságot. Most már a forinthitel is gond. A probléma már régen túlnőtt az egyéneken, és jó megoldás ma már lehet, hogy nincs is.

pszo.postr.hu/eljen-a-300-feletti-euro
Január
@Csodapók: Jó kérdés. Ott a pont:
Tudod a törvényeinket betartják a bankok, csak ezek a törvények nem az állampolgár érdekét képviselik. Valami "púderezés" azért már történt, de a törvényhozóinknak csak olyan törvényeket lenne szabad hozni, amik az állampolgárok érdekeit képviselik.
verőce21
Aki 2005-2006-ban frankhitelt vett fel az pontosan tudhatta volna, hogy 10 éves távlatban minden extrémitás nélkül elmozdulhat 60%-ot az árfolyam.
verőce21
@Csodapók: Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy nem menekülnek ekkora adósságtól! Szeretik a bankok az adósokat, hátha még bohém is valaki hozzá.
mátmar
Nem adom, nem adom! Majd elveszik,nem kell adni!
Meine Ehre heisst Treue
@Csodapók: Te, vizipók, csodapók.
Mivel nincs devizahitelem, így nem érint a kialakult helyzet. Akik saját magukkal kiszúrnak, aztán habzó szájjal köpködnek kígyót-békát ne csodálkozzanak a helyzetükön.
Egyébként rosszul ítélsz meg: igenis sajnálom őket, de már rettenetesen unom egy részük hőbörgését.
gabrella
@verőce21: tegnap 23.11-re:Így Orbán is pontosan tudhatta volna! De ő Mo. min.enöke jelenleg.
Mi meg porszembek vagyunk és nem tudtuk.
pbalage
@Meine Ehre heisst Treue: attól még, hogy nem vettél fel hitelt, a hatása téged is érinteni fog, különböző újabb adók formájában, tehát te is fizetni fogod az általad még sosem látott Suzuki Swift törlesztőrészletét, még ha átvitt formában is.
A véleményem az egészről kb ugyanaz, mint Csányinak.

Pl: a szlovákok is vettek fel devizahitelt, de ők már eurozónások. Náluk nincs is devizahiteles probléma.

Jobban kellett volna kormányozni.
gabrella
@pbalage: Meg fizeti a stadionokat is ha tetszik ha nem! Meg az erdélyi iskolai hozzájárulásokat is, meg a szerbiai temlpomépítést stb.
Meine Ehre heisst Treue
@pbalage: Lehetséges, hogy az általad említett adók ebből eredően valamikor, valamilyen mértékben érinteni fognak.
De ha így is lesz, az a kisebbik rossz, tehát még így is jobban járok, mint azok, akik felett már ítéletet mondott a bankjuk vagy már ki is lakoltatták őket.
verőce21
Talán nem véletlen, hogy az ítéletek 80%-a rendben találta a szerződéseket, csak egyes lémann-féle szerencselovagok nagyították fel a bíróságok esetleges diszfunkcióit a sajtóban.
JAJMÁR
@Meine Ehre heisst Treue: Nagy tévedésben vagy. A devizahitel ügyek mindenkit érintenek, akár akarod, akár nem.
JAJMÁR
@Meine Ehre heisst Treue: " Mivel nincs devizahitelem, így nem érint a kialakult helyzet." Erre írtam Neked, mert sajnos mindenkit érint, azt is, akinek nincs devizahitele.
De már látom, hogy @pbalage is szépen leírta Neked.
Meine Ehre heisst Treue
@JAJMÁR: Nem erre gondoltam, hanem pbalage írására.
Ami az idézet részt illeti, azt úgy értetettem, hogy nem várom a kilakoltatást, ezért nem érint.
JAJMÁR
@Meine Ehre heisst Treue: Akkor a kilakoltatás nem érint. A devizahitelek igen, mert bizony hatással vannak az egész gazdaságra, az pedig kihat mindenkire.
Engem sem fenyeget kilakoltatás, bár amíg odáig eljutnak a családok, nagyon sok kétségbeesett órát megélnek, és igazából el se tudom képzelni, milyen lehet gyerekekkel ezt átélni.
Meg kellene ezt már oldani minél előbb, felszabadulna a gazdaság is.
Meine Ehre heisst Treue
@JAJMÁR: Meg lesz oldva, emiatt ne aggódj. A kérdés ezért inkább az, hogy hogyan?
JAJMÁR
@Meine Ehre heisst Treue: Na látod, a hogyan miatt aggódom :(
Meine Ehre heisst Treue
@JAJMÁR: Ha bajban lévő adós lennék, én is aggódnék...
Szvetlana
@JAJMÁR: 22.02 Engem is az foglalkoztat, hogy hogyan? Ausztriában miért nem volt ebből ekkora balhé?
Január
@Szvetlana: Azért nem volt ekkora balhé, mert Ausztriában már 2005-ben leállították a devizahitelezést, itt is 2005 előtt még korrektek voltak a viszonyok, addig nem is volt semmi baj. Itt pedig csak 2010-ben korlátozták a devizahitelezést, amikor már "égett" a ház.
Ott már lejárt a sok hitel, és nem szabadult úgy el az Euró árfolyama, mint nálunk a forinté, amit már itt olvastál ezerszer, hogy az sem magától veszítette gyakran az értékét, hanem a regnálók bedöntötték.
Aztán az egy gazdagabb ország is.
Szvetlana
@Január: Ausztriában talán látták, hogy mi lehet a következménye. Lehet, hogy rossz nyomon vagyok, de ez a bankok közötti "verseny volt," ki tud több hitelt kivinni a lakosságnak?
Január
@Szvetlana: Jó nyomon vagy a bankok minél több hitelt akartak nyújtani, mert a hitelkamatokból is élnek, aztán adták boldognak-boldogtalannak a hitelt minimális hitelképességvizsgálat után.
Szvetlana
@Január: ideillik a kommented, egy másik cikknél, már elolvastam. Köszi a válaszokat:))

propeller.hu/itthon/2772708-rogan-november-jeig-javitsak-ki#v927471
Dr.luigilongo60
@verőce21: Lehet,hogy furán hangzik de hidd el a bedőlt devizahitelek ugyanolyan nyűg egy bank számára,mint a hitelesnek.
Neki is csak addig jó,míg fizetni tudsz.
JAJMÁR
@Szvetlana: Most azt hiszi a Fidesz, hogy átvágta a gordiuszi csomót? (A Rogán nyilatkozatára utalok.) Adok is, meg nem is... pedig valójában nem tudják megoldani, kihátrálnak. Elhúzzák a választásokig.

Igen, Ausztriában ezt is jól csinálták :)
Csodapók
@Meine Ehre heisst Treue: ma, 10:19 Jól van, elhiszem, hogy sajnálod őket,
annak ellenére, hogy nekem is jól jönne egy-két millió, lenne mire költenem,
de én koromnál fogva már óvatos duhaj vagyok, ráadásul van lakásom.
verőce21
Van annak egy bája, amikor lémannszerű emberek ellen, lémann nevű ügyvéddel védetik magukat a népek. :)
JAJMÁR
@verőce21: Osztán kivel kéne védetni magukat a népeknek?
Meine Ehre heisst Treue
@Csodapók: Vagyunk így egy néhányan a pénzt illetően...
igazszó
@verőce21: Állítólag ezt a bankok sem tudták Amikor rákérdeztünk azt mondták pár ezer forint plusz minusz az ingadozás Felvették a politikusok az önkormányzatok a (fideszesekét ki is fizették) Vajon miért ?Gondolod hogy tudták hogy ettől fognak csődbe menni,Utólag könnyű okosnak lenni! Sok az okos itt
igazszó
@verőce21: Ja és nem 60 százalékban mozdult el! Na Háromszor annyit fizetek mint amikor felvettem Az szerinted hány százalék?
verőce21
@igazszó: Csak szerényen írtam 60% drágulást, mert 20 évenként háromszorozódni szokott a svájci frank ára a forinthoz képest. Úgyhogy még olcsón megúszták eddig a CHF hitelesek!
Aki valaha is foglalkozott devizákkal, az mindenki tudta, a bankok is, hogy húsz év múlva - a hitel lejáratára -, mai 450 Ft lesz egy CHF !
-De miért kellett CHF-ben felvenni a hitelt? Ha már devizahitel, nem lehetett volna az Eurohitel mellett dönteni? Vagy azt is mondták a bankok, hogy mi a svájci frank zónába tartunk? Ja, hogy a kapzsiság...
igazszó
@verőce21: Azt írod akik valaha is foglalkoztak devizával azok tudták ! Hát biztosan , bár a bankok a mai napig azt állítják hogy nem tudták , csak a válság miatt alakult így ! Tudták de nem mondták el !!Mi kisemberek életünkben először találkoztunk devizával , és naivan azt hittük (hiszen mi így szocializálódtunk) hogy ha kötünk szerződést egy bankkal akkor nem a háromszorosát fizetteti vissza velünk Mi azt hittük hogy ilyesmit csak az uzsorások művelnek akiket börtönbe is csuknak ,nem pedig a mi ismert és eddig is használt OTP-k! Azt írod nekem hogy kapzsiságból, A nyamvadt 4m-ot arra vettem fel hogy rendbe tegyem a nagymamától örökölt lepukkant házat (éppen elég lett , úgy hogy sokat dolgoztunk mi magunk) A többi hozzám hasonló aki csak lakáshoz szeretett volna jutni , ők is kapzsiságból vették fel? Eltévesztetted a házszámot aki befektetésnek vette fel annak nem volt gond vég törleszteni és még azon is nyert vagy 10 millát.És hogy miért éppen svájci frankot? azt is megsúgom neked! Én forint hitelt akartam de mivel annak olyan magas volt a kamata és ez által a havi törlesztő részlete is hogy én a kis fizetésemmel nem voltam rá jogosult , csak a svájci frankra A kör bezárult hét éve nyögöm fizetem zsonglőrködök a számlákkal és minden hónapban hálát adok az égnek hogy túl éltem ezt is! Az árak az égben az én pénzem semmit sem emelkedett azóta!! Tönkre tették az életemet és nem látom a végét Hét éve fizetek kifizettem 6m és van még 4 Elegem van!
verőce21
@igazszó: Miért nem vettél fel hitelt Euróban? Most is csak azt tudom kérdezni. A különbség nem volt nagy kezdeti törlesztőrészletben a CHF-hez viszonyítva.

Pénzügyi jártasság nélkül ma már nem lehet megélni, mert kihasználják a járatlanságot. :)
JAJMÁR
@igazszó: Hiába magyarázod, ő nem érti. Nem is lényeges, nem az számít, hogy megértse az, akinek nem jelent semmit.
Nem hiszem, hogy valaha is rendbe lehet ezt már tenni. Nincs igazságos és jó megoldás. Most mondogatják, hogy forinthitelre váltják, de sokkal kedvezőbb szerintem az sem lesz. Az ingatlaneladás sem a legjobb megoldás, hiszen leértékelődött, kicsi a mozgás, beállt a piac. A jó megoldással elkéstek.

Nekem is lett megint egy devizás gondom. (Az egyik fiam által a közben családba került kislány hozta a devizás autóját.) Azért figyelem, hogy mit találnak ki kormányzati szinten, hogy hogyan oldjuk meg a problémát. Sajnos, ezek az "ötletelések" csak rontanak a helyzeten.
Kicsit mérgelődök, hogy a nyáron kellett volna kiváltani, mert a forint csak gyengül.

Valójában egyetlen megoldás van: munkahelyek, és rendes jövedelmek. Működő gazdaság. Fizetőképes adósok. Egyúttal a probléma fő oka a munkanélküliség, a rendkívül mélyre süllyedt jövedelmek.
Kértél egy hitelt, a bank engedélyezte. ezért nem vagy hibás, a helyzetednek nem vagy oka. Sem a gazdasági válságot, sem a forintgyengítéseket nem Te és nem Én és nem a hitelfelvevők magyar állampolgárok okozták.
Az más kérdés, hogy a bizalom a bankokban, a magyar államban erősen megingott az emberekben.
verőce21
Most tanulják meg csak a népek , hogy nem mindenkiből lehet lakástulajdonos! :)
igazszó
@verőce21: Már elmondtam az előbb ezt fogadta be tőlem a bank !és eszembe sem jutott ebben kételk4edni vagy felülbírálni hiszen ez az ő szakmája nem az enyém!Nagyon okos a megjegyzésed ma már pénzügyi ismeretekkel lehet csak bemenni a bankba is de akkor még mint mondtam gyanútlanok voltunk A kádár rendszerbe mindenki bemehetett az OTP be felvehette a pénzt megírta a szerződést és minden gond nélkül visszatörlesztette! Régi szép idők
igazszó
@verőce21: Tényleg? A népeknek nem jár lakás igaz? Neked biztosan van igaz? Csak nehogy megunja a nép ezt a pofátlan kizsákmányolást egyszer volt már példa erre a történelemben!Szerintem pedig mindenkinek van joga hogy lakáshoz jusson hogy becsületesen felnevelje a gyerekeit hogy normális emberi életet élhessen Emberi joga van hozzá!Én itt M.O mindenki megvizsgálnám a vagyoni helyzetét és ha vagyona van a6zzt vizsgálnám mi módon szerezte? Nyilván nem a munkájával, Hát akkor? És még neki jár a szája! A Lázár féle magatartás kinek mije van annyit is ér! ezt vallod te is ugye? Csak nehogy rossz vége legyen ennek egyszer!!
verőce21
@igazszó: (12:39) Hát így jártál sajnos... A tudatlanság sokba kerül. Tudod az is kérdés, hogy lehet valakinek devizahitelt adni, ami sokkal kockázatosabb, ha egyszer Ft alapon nem volt hitelképes? Az óriási kockázatokra már akkor is többen felhívták a figyelmet, csak senkit nem érdekelt.
Mindkét fél kockázatelemzése hibás volt.

(Egyébként már elsőre akartam írni a 12:37-re, az túlzás lehet, hogy már most háromszor annyit fizetsz havonta mint kezdetben) :)
igazszó
Igen így jártam ,(mint ahogy nagyon empatikus módon megjegyezted) én és akkor nyilván én voltam a hülye !De így jártak még nagyon sokan mások is beleértve vállalatokat önkormányzatokat és több ezer embert is rajtam kívül.Csak te voltál ennyire rohadtul okos!Egyébként az jó kérdés hogy ,hogy adhatta ki a hitelt a bank ha tudta mire számíthatunk? amikor az én kis egészségügyes pénzemből többet semmi esetre sem tudna levonni bekaszirozni! Megsúgom ,mert látom nem vagy képben Erre kellett nekik az ingatlan háttér amire ráterhelte és fütyült rá hogy fizetni tudom e vagy nem ! Így történhetett hogy több száz ember elvesztheti a lakását házát amiért egy életen át dolgozott,Erre ment a játék ők nem nagyon kockáztattak.Az első törlesztések idején 31-2 ezer ft volt a törlesztés utoljára pedig 82 még nem egészen 3x de már majdnem. Független a történtektől nem érzem magam sem tudatlanabbnak nálad , csak nekem lehet hogy nem voltak olyan gazdag szüleim és hitelt kellett felvennem ! Továbbá most is fizetném ha közben emelkedett volna a bérem is és nem lennék minden vonalon ellehetetlenítve Ezt mondhatom a sorstársaim nevében is Mit tegyen az aki munkanélküli lett? A bank senkinek ne adjon ebben az országban hitelt (vcsak a gazdagoknak)mert nem lehet tudni vissza tudja e azt fizetni

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.