Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország ma egy igazi laboratóriumként működik: a modern világ kihívásaira a hagyományos értékeken alapuló válaszokat próbál találni. A politikai radikalizmus azonban nem tekinthető ilyen hagyományos európai értéknek – jelentette ki londoni látogatásán a magyar kormányfő, aholmintegy kétszáz meghívott vendég előtt tartott előadást.

A válságra adott magyar válaszokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: többről volt szó, mint egy reformról, az ország megújítása zajlott az elmúlt években. Álláspontja szerint a jelenlegi válság nem egy olyasfajta kihívás, amely egyszerű politikai intézkedésekkel legyőzhető lenne, "nem élhetünk úgy, ahogyan eddig", ezért szükséges a nagy rendszerek jelentős átszervezése, sőt, ezzel egyidejűleg a családokat és a közösségeket is ösztönözni kell életstratégiájuk átalakítására.

Az EU-val kapcsolatban megerősítette azt a véleményét is, amely szerint a tagállamok közötti különbségeket nem lehet elhanyagolni, az eurózónán kívüli országoknak meg kell adni a jogot, hogy megválaszthassák saját gazdaságpolitikájukat.

A miniszterelnök a hagyományos értékekről szólva a nemzeten túl kiállt a család és a vallás mellett. Szerinte ma Európában teljesen nyílt "vörös" és "zöld" támadás zajlik e hagyományos értékek, a vallás, a család és a nemzet ellen, miközben – emelte ki – az európai demokrácia éppen a kereszténységen alapul, a család szerepe pedig döntő fontosságú a jelenlegi demográfiai problémák megoldásához.

A jóléti államnak vége, helyette a magyar kormány egy munkaalapú, a kiérdemelt juttatásokra alapuló társadalmat próbál felépíteni – mondta.

Az előadás után a hallgatóság köréből kérdés hangzott el a politikai radikalizmussal, ennek összefüggésében a Jobbikkal kapcsolatban, felvetve, hogy a hasonló profilú pártokat nem kellene-e betiltani Európában.

Orbán Viktor úgy válaszolt: a Jobbik létét "általánosságban bizonyítéknak szokás tekinteni" arra, hogy Magyarországon folyamatos veszély a nacionalizmus, az antiszemitizmus, az idegengyűlölet. Mint fogalmazott a radikális politikai erők, "hol a kommunisták, hol a radikális jobboldal" Magyarországon történelmi visszatekintésben hozzávetőleg 16 százaléknyi választói támogatást tudhatnak maguk mögött a választásokon, de "a kérdés nem ez a 16 százalék, a kérdés az, hogy mi van a másik 84 százalékkal" – fogalmazott.

Orbán Viktor délután David Cameron brit miniszterelnökkel tárgyal a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jankó123
Felfedeztünk egy új, az eddigieknél hatásosabb mesterséges drogot és rezsiszívatásként neveztük el. Aki ezt beszívja, azonnal elkezd mindet elhinni. (Pl.: Magyarország jobban teljesít, vagy senkit sem hagyunk az út szélén, megvédjük a nyugdíjakat stb.)
Nyilatkozta Dr. 0-dik Vektor laborvezető.
Senara
Orbán: Magyarország egy laboratórium... a kísérleti állatok mi vagyunk !
ostor
@dömdödöm: És a csúti vezér a Fankenstein.
gala2cse
Ja! Laboratórium, ami tele van parazitákkal.
mátmar
Mi meg vagyunk a fehéregerek! Rajtunk kísérletezik a Nagy Vezető! Úgy látszik most az Angoloknak nyal be Kedves Vezetőnk! Már ott is hinti az igét, járja a pávatáncot!
kukac50
Nem Magyarország a laboratórium! A parlament az ,és a patkányok kísérleteznek,hogy megélnek e az emberek 22-47 ezer forint körüli összegből.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.