Tíz év óta először nőtt a fiatalok foglalkoztatottsága – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országházban.

A kormányfő a tavalyi nemzetközi diákolimpiákon eredményesen szereplő magyar diákok és tanáraik tiszteletére rendezett ünnepségen mondta ezt, ahol kitüntetéseket adott át.

Orbán: A világ élvonalában a magyar oktatás

Beszédében a miniszterelnök kiemelte, a nemzetközi diákolimpiákon elért magyar sikerek azt bizonyítják, hogy a sokszor lesajnált magyar oktatási rendszer még mindig képes lépést tartani a világ élvonalával. Ugyanakkor éppen a diákolimpiákon sikereket elérő tanulók példáját nevezte a legerősebb érvnek arra, hogy "ha eredményt és sikert akarsz, nem hagyatkozhatsz az unott napi rutinra".

Minden nemzedék legalább egyszer, "már ha hagyták", nyakába vette a világot, tanult, dolgozott, lehúzta a diák- és inaséveit külföldön, majd feltette magának a kérdést: van-e értelme hazajönni, hazahozni a kint szerzett tudást. "Én hazajöttem, de éppen azt a célt tűztem ki magam elé, hogy Magyarországot, ha törik, ha szakad, olyan országgá tegyük, ahová haza lehet jönni, (...) sőt ahová érdemes is hazajönni" – fejtette ki Orbán Viktor. Kormánya is azért dolgozik – folytatta, utalva Széchenyi István szavaira –, hogy "magyarnak lenni ne csak felemelő érzés, de kifizetődő dolog is legyen a következő évtizedekben", találjon lehetőséget Magyarországon minden fiatal.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy embert próbáló kihívás egy "lerongyolódott és kifosztott országot" a lehetőségek földjévé tenni. Az első lépések azonban már megszülettek – mondta, kiemelve ezek közül, s biztatónak is nevezve egyúttal, hogy "tíz éve nem volt olyan, hogy a fiatalok és a nők foglalkoztatottsága Magyarországon nőtt volna".

Az ország előnyére változott, kiáll magáért, megvívja a vitákat, ha kell, összefog, és cselekszik – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint "végre kezd megjönni a magyar önbizalma", Magyarország pedig ígéretes és szép jövő előtt áll.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, egy felívelő időszak következik Magyarország és talán Európa életében is, meggyőződése, hogy "a magyar szellem és a magyar tudás számára komoly lehetőségek nyílnak meg".

Szavait azzal zárta: magyarnak lenni Európában és a Kárpát-medencében történelmi feladvány, amelyet minden nemzedéknek magának kell megoldania. "Izgatottan várjuk az önök megfejtését" – mondta hallgatóságának.

A kormányfő beszédét követően Balog Zoltán erőforrás-miniszterrel adta át az elismeréseket a 2013-as – kémiai, fizikai, biológiai, matematikai, földrajzi, csillagászati és asztrofizikai, filozófiai, valamint informatikai – diákolimpiákon sikereket elérő tanulóknak és felkészítő tanáraiknak.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

A Tündik bündije
Meg hoffmanrózsika, ő tényleg világszínvonalú :-)))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
összefogás
@excep: MILYEN IGAZAD VAN, EZ A BALTÁS VEZÉR MÁR RÉGÓTA ORVOSI ESET.
EZ A F... CSAK SZÉGYENT HOZOTT MAGYARORSZÁG NÉPÉRE, FOGJUNK ÖSSZE
ÉS ZAVARJUK EL ŐKET VISSZA ÁZSIÁBA!!!
ÖSSZEFOGÁST!
pacsni
ekkoràt kàrunkodni te viki! te nemvagy èsznèl. Ha tènyleg olyan jòlenne az oktatàs ahogy mondod, akkor neked nem Ausztriàba kell menned vizsgàltatni az agyadat, hanem Mo-gon.
kiskutyauto
Orbanisztán-abszurdisztánban, ahol a fehér az fekete, tudjuk jól, hogy ez hogyan is igaz: PONTOSAN FORDÍTVA :a magyar oktatás immár arrogáns dilettáns pszichopata módon szétverve, lezüllesztve, történelmi mélyponton van. Pár millió agyhalott birka, pár millió seggnyaló csicska kivételével, 7 millió magyar van ezzel tisztában, és még pár milliárd ember a bolygón...
Desischado
@kiskutyauto: Hát mindent leírtál, ez a helyzet, fehéren, feketén, sajnos! De Hazugovics Viktorovics is hozza a formáját, szerintem már meg sem bír lenni anélkül, hogy a mindennapi hazudozás meg ne legyen. Sokszor már röhögőgörcsöm van tőle, hogy a barmokon kívül ki hisz még neki?
kiskutyauto
@Desischado: Bőven van az országban elég agymosott agyhalott csicska-birka, aki képes hatalomra juttatni újra; azonban valamiről elfeledkezik ez a hazaáruló pszichopata.. ha ez a maffia fogja újra bitorolni a hatalmat és fosztogatni rombolni az országot, már nem fogja tűrni a nép... ez garantált..!!! (tessék csak nézni a trafikrablásokat... azok nem csak a sötétített üveg miatt vannak... egy bizonyos és nem csekély réteg, már lázad...)
Desischado
@kiskutyauto: Tudod, ez már nekem is megjárta az agyamat. Ha isten ne adja, ez a rablóbanda kerül újra hatalomra, itt olyan rablás lesz, amilyet még nem látott ez a nép! És egyetértek, el fog szakadni a húr, eljön a határ, amikor az emberek javarésze nem fogja cérnával bírni, és akkor félek, elszabadul a pokol!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.