Orbán Viktor nyílt levelet írt a Mazsihisz vezetőinek a német megszállás készülő emlékművéről. A kormányfő békülékeny hangot üt meg, ugyanakkor az ellenzők szerinte napi politikai spekulációvá silányítják az áldozatok előtti főhajtást. Orbán szerint a döntésükön nincs mit magyarázni. Közben az V. kerületi önkormányzat megadta az építkezéshez szükséges tulajdonosi hozzájárulást.

Az áldozatok sorsa mellett nem lehet főhajtás nélkül elmenni, ez emberség és nem politikai nézetek vagy pártállás kérdése – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Szabadság térre tervezett emlékművel kapcsolatban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetőinek írt szerdai válaszlevelében.

Közben az V. kerületi önkormányzat megadta a tulajdonosi hozzájárulást az emlékműhöz szerdai rendkívüli testületi ülésén. A hozzájárulást 11 igen szavazattal, 3 nem voks ellenében adta meg a képviselő-testület; a döntéssel kapcsolatban a nyilvános ülésen több civil résztvevő nemtetszésének adott hangot.

Orbán: A német emlékmű nem igényel magyarázatot

Az ülésen Rogán Antal fideszes polgármester elmondta: az emlékmű Magyarország szuverenitása megszűnésének pillanatát örökíti meg, és minden meggyilkolt, elhurcolt, meggyalázott embernek emléket állít, a több százezer holokausztáldozatnak és több tízezer más áldozatnak is. A szocialista Pásztor Tibor viszont méltatlannak és cinikusnak nevezte az emlékmű létrehozását, és kifogásolta, hogy a zsidóknak nincs állami emlékművük.

Orbán Viktor Heisler András elnöknek és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgatónak címezte a témában írt nyílt levelét, amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője hozott nyilvánosságra.

A kormányfő jelzi, hogy a Mazsihisz-vezetők január 20-án kelt levelét megkapta. Egyúttal – hivatkozva arra, hogy a sokat szenvedett magyarországi zsidó közösség sorsát kormánya mindig is szívén viselte – köszönetét fejezi ki, amiért kérdéseikkel nyíltan és közvetlenül fordultak hozzá.Orbán Viktor tudatta: a levél elolvasása után megerősödött benne az a meggyőződés, hogy "a jövőben is közösen dolgozhatunk azért, hogy Magyarországon a kölcsönös tisztelet, egymás megértése és hazánk közösségeinek együttműködése tovább erősödjék". Ebbe a sorba illeszkedik a német megszállás áldozatai előtt tisztelgő emlékmű is – tette hozzá.

"Meggyőződésem, hogy az áldozatok iránti tisztelet nem engedi meg, hogy a bebörtönzöttek, elhurcoltak, meggyilkoltak sorsa mellett főhajtás és szó nélkül elmenjünk" – fogalmazott válaszlevelében Orbán Viktor, aki szerint "márpedig a veszteség rettenetes volt".

"E tekintetben Magyarország Alaptörvénye egyértelműen és szilárdan foglal állást. Alig hinném, hogy az áldozatok emléke felé tett főhajtás bármilyen magyarázatot igényel. Ez emberség és nem politikai nézetek vagy pártállás kérdése." Orbán szerint vannak, akik az áldozatok emlékezetét, az előttük tisztelgő emlékművet napi politikai spekulációkká akarják silányítani, de ezeket a kísérleteket határozottan vissza fogják utasítani.

"Remélem, hogy hazánk német megszállásának 70. évfordulója jó alkalom arra, hogy az Önök közösségének veszteségeit elismerő, fájdalmukban osztozó, jóakaratú emberek fontos és közös lépést tegyenek a tisztelet kultúrájának irányába" – zárta a Mazsihisz vezetőinek címzett sorait Orbán Viktor.

72 hozzászólásarrow_drop_down_circle

A Tündik bündije
Alapvetően nem volna ezzel az egésszel bajom, de van kifogásom. Mégpedig az, hogy mi fantáziát látnak abban egyesek, hogy létrehozzanak egy olyan kompozíciót, amiről így első blikkre (és tényleg nem a poén kedvéért) a csirkére vadászó vércse ugrik be.
Mi szükség van egy ötlettelen, barokkosan unalmas és semmitmondó kompozícióra? Pont olyan szocreál "izé" mint amiket Kádár alatt toltak be az egyhangú panelházak közé. Pedig rendkívül megkapó emlékműveket lehet állítani valaminek akkor is, ha nincs benne szobor.
Na és persze ez a kő meg márvány mánia, tisztára mint az ókorban. Komolyan, nézzünk már szét Japántól Dél-Afrikán át az USA-ig; annyi minden más anyagot lehet igen ötletesen használni. (Üveg és fém, például). De mondok durvábbat; megfelelő pontokon elhelyezett hangulatvilágítással, növényzettel, sőt vízzel (igen, folyó vagy állóvízzel az emlékhely egy bizonyos pontján - lásd az Új Nemzeti Színház előtti tér) is remek hatásokat lehet elérni anélkül, hogy az emlékmű mondanivalóját és/vagy létjogosultságát komolytalanná tennénk.
Fel sem teszem a költői kérdést, miért nincs egyetlen, ilyen fantáziával megáldott művész sem, aki egy ilyet tervezne, mert tudom hogy van. Éppen csak nem akar lógni Kerényi pajtás pöcsén...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szablyafűrész
@keresztapa: Nekem meg marhára nem fekszik az üres nemzetizési hamis lozung !
Leszarom továbbá az über-mély magyar turul meséket, a hamis hun hősöket és az összes olyan lószart, ami csak arra jó, hogy hülyítse a gyengébb képességűeket és felkészületleneket !
A Vona-banda is ezért nem népszerű nálam !
keresztapa
@szablyafűrész: Megtette azt, amiért létrehozták az izmusokat, kitörölték az agyakból ami nem a szocializmus érdekszféráját hirdette,
ami nemzeti. Hamisított történelem, hazugságok tömkelege jelenik meg, annak érdekében, hogy a bűnösségi érzet, emelkedjen felül, a nemzeti érzelmeken. A zsidó szövetség akarata teljesüljön, ő diktálja az országvezetésének milyen szobor, alkotás, emlékmű lehet köztereinken, és ajvékolnak ha nekik nem tetszik. Mint ha ők lennének a többség. Hol ott még az államalapító 13 kisebbségben sem vannak jegyezve! A nemzet utálatát sikerül nekik kivívni, és az utálat, a nem kívánt jelenlétüket egyre fokozza!
szablyafűrész
@keresztapa: Ez a kurucinfós mese sem kell ! A nemzeti önbecsülés nem attól az, ami, hogy ha kell - ha nem, de állandóan minden lószarra ezt hallod. Ami a zsidókat illeti, egyelőre még nem ők vonatoztatták meg a nemzetet "túlélő túrára" !
keresztapa
@szablyafűrész: Igazad van, csak a zsidók azok akik nem tartoznak az államalapító 13 nemzeti kisebbséghez, csak mint az országba akit az ország jóhiszeműen befogadott menekültek voltak, akik visszaélnek az ország jóhiszeműségével, és diktálnak olyat amit nem tehetnek meg a többséggel szemben!
karma1
Ha meg Orban is "nemet emlekmu"-kent emlegeti ezt a siralmas egyuttest (szerintem karon varjut), akkor ezzel az erovel vissza lehetne allitani az Osztyapenko szobrot is, mert az is a haborura emlekeztet, az legalabb az artatlanul kivegzett parlamenterekrol szol...:-(((
silber13
@keresztapa: És álltanak azok a vérmagyxar illetékesek a kassai bombázás áldozatainak is emlékművet?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.