A kormányfő tervei szerint országos nonprofit szolgáltató szervezetet hoznak létre, amely csak a rendszer fenntartását és a szolgáltatás tényleges költségét fizettetné meg a fogyasztókkal. Orbán Viktor erről a Rákosmente TV péntek esti közéleti magazinműsorában beszélt.

A miniszterelnök felidézte, hogy noha 2010-ben elrendelte az árak befagyasztását, amikor egy év múlva megnézték, kiderült, hogy az emberek mégis többet fizetnek. Mint mondta, az nem lehet, hogy a kormánynak van egy világos döntése, majd a szolgáltatók úgy csinálnak, mintha betartanák, de az ellenkezője történik. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a kormány döntött a rezsicsökkentésről.

Ennek harmadik köréről szólva elmondta: áprilisban a gáz, utána az áram, majd a távfűtés díját csökkentik, utána pedig megnézik, hogyan alakulnak az érintett cégek pénzügyi mutatói, hiszen senki nem akarja tönkretenni őket. Orbán Viktor jelezte: világos elképzelései vannak a következő lépésről is. Szeretné, ha Magyarországon egy olyan, köztulajdonban lévő szolgáltató is létrejönne, amely úgy szolgáltat, hogy nem akar ezen profitot elérni, hanem csak a rendszer fenntartásához szükséges költségeket és az eladott termék – gáz, víz, áram – tényleges költségét szedi be. Ha az országos szervezet, az első magyar nonprofit szolgáltató létrejön, azzal tovább lehet menni a harmadik rezsicsökkentés után is – mondta a kormányfő.

Szólt a családtámogatási rendszer átalakításáról is, kifejtve, hogy a "nem családbarát" szocialista kormányzás után 2010-ben próbálták újraindítani azt, ami 2002-ben megszakadt. Szavai szerint a családok összetartásának fontos lehetőségét teremti meg, hogy a nők 40 éves munkaviszony után nyugdíjba mehetnek. Túl azon, hogy nyilván meg is érdemlik, ez lehetőség arra, hogy családjukkal, gyermekeikkel, unokáikkal foglalkozzanak – jegyezte meg.

Orbán Viktor a munkahelyvédelmi akciótervvel összefüggésben azt mondta: a gyermekvállalás után visszatérő nőknek próbáltak segíteni a munkaerőpiacon az intézkedéssel. Azért adtak adókedvezményt a kisgyermekes anyákat visszafogadó vagy alkalmazó munkaadóknak, mert azt látták, hogy sok munkaadó elgondolkodott, hogy kisgyermekes anyát vagy "a gyermeke miatt ritkábban felmentést kérő férfiembert" válasszon-e.

"Megpróbáltunk az egész magyar életre a családok szemüvegén keresztül ránézni" – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: az intézkedések akkor hozhatják meg eredményüket, ha ezt tudják folytatni. Mindig jönnek újabb elemek – folytatta –, most például a gyed extra bevezetésével "kísérleteznek", de ennek is kell kifutás. "Azért is érvelek amellett a mostani választási kampányban, hogy adjanak még négy évet a derék magyar választópolgárok nekünk, hogy azok a dolgok, amik megindultak, hadd fussanak ki" – jelentette ki.

A közbiztonságról szólva úgy vélekedett: a törvénytisztelő embereket meg kell védeni, a bűnözőknek börtönben a helyük. Ez egyszerűen hangzik – tette hozzá –, de hosszú ideig nem ez volt a kormányzati hozzáállás. "Ha megnézzük a szocialista kormányok büntetőjogi politikáját, annak az volt a lényege, hogy mentegették a bűnözőket. Nem az áldozat oldalán állt az állam, hanem sokkal inkább az volt az ember érzése, hogy szinte vele szemben" – mondta.

Orbán Viktor álláspontja szerint ha nincsenek példás, méltányos, de szigorú, elrettentő erejű büntetések, akkor a bűnözők hajlamosak újra elkövetni a bűncselekményeket. Most "ötször meg kell gondolni egy bűnözőnek, hogy ha van lehetősége életformát váltani, nem éri-e meg inkább" – jegyezte meg, kiemelve a három csapás törvény gyakran életfogytig tartó büntetési tételeit. Kijelentette: lát javulást, a számok magukért beszélnek, de a "legteljesebb nyugalommal" még nem jelentené ki, hogy Magyarország Európa legbiztonságosabb országa.

A kormányfő nyilatkozatában XVII. kerületi témákat is érintett. Ismertette, hogy a kormány megszavazta az M0-s körgyűrű mentén építendő zajvédő falakra a szükséges forrásokat, s még a választás előtt döntenek a rákosmenti sport- és rendezvénycsarnok megépítéséhez szükséges közbeszerzések elindításáról.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
áhá, szóval ez a terv! A haverok megmutyizzák a szolgáltatókat, mert gázkészletünk nincs.
Putyinnal lepaktálnak, hogy papíron adja drágábban az energiát, aztán majd jól megmutyizzák máshogy.
Így megy ez.
"A buzi magyarok meg kapják be a faszunkat!" (A Putyin-Orbán csúcstalálkozón elhangzó mondat.)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
joopapa
@nemkati: "Ez az elképzelés már működött abban a rohadt szocialista rendszerben is" Vagy inkább nem működött, vagy rosszul működött! De ha nem működik szolnak Uri Gellernek, és majd azt mondja mukogy, és majd mukodik :-))
pesti
@Yoda69: A kb 2 mil.hívönek ez be etetésre jó.Külömben ezt már egy páran próbálták
és nem jött be.Az alanyok többsége pszihiátrián végzett..
Desischado
Remélem, majd valamelyik elmegyogyóban, vagy a börtönben építheted tovább a hagymázos ötleteidet, te hazaáruló mocsok!!! Méghogy újabb bizalmat szavazzunk meg nektek?! Inkább a halál!
human
@nemkati: Eredmények? Najó. Ott van a pálinkafőzés és a dohányzás beszüntetése a szórakozóhelyeken és sok más helyen. 4 év alatt ez nagyon sovány eredmény. Ahogy írtad, a serpenyő másik oldala így is üti a padlót.
világlátó
Ha eljuthatnánk oda, hogy egyszer végre közösen hoznak javaslatba országos ügyeket, ha a parlamenti bizottságok kompromisszumokat lesznek képesek elfogadni és ha a parlament képes lesz azokat elfogadni, függetlenül attól ki is hozta az induló javaslatot, akkor talán nem lesz minden döntés az egyik fél számára győzelem a másik fél számára vereség. Ez az állapot fenntartja, sőt elmélyíti a gyűlöletet és a társadalmat továbbra is két oldalra szakítja. A kormánypárt és az ellenzék a maga kommunikációs rendszerével konzerválja a gyűlöletet, ami már már olyan jelenségekkel jár, ami eléri a szabálysértés és a köztörvényes bűnelkövetés szintjét.
Ha nem hallanánk minden nap ezerszer hogy a bűnös, felelőtlen, bűnpártoló , családellenes stb. stb. szocalista-liberális pártok mit tettek, vagy mit nem tettek, ha nem hallanánk nap mint nap a jelenleg kormányzó párt bűnös mulasztásait, helytelen törvényalkotó tevékenységét, stb. stb. talán enyhülne a társadalmi feszűltség, talán végre nyugalom jönne ebbe az országba. Kik ezért a felelősek ? Miért tűri ezt az ország két részre szakadt fele? Mert még senki nem szervezte meg a parlament feloszlatását, új alkotmányozó nemzetgyűlés ősszehívását, a bűnözővé vált parlamenti képviselők felelőségrevonását, ezt megelőzően az elkövetett és évek óta gyakorolt hatalom tetteinek társadalmi, közéleti veszélyességét és nem méri hozzá a büntetési szankciókat.
Hogy kik képesek erre? A magyar társadalom legtisztább, legérdemesebb , legalkalmasabb tagjai, nők és férfiak, fiatalok és korosabbak, városon és falun. Persze nem könnyű feladat előítélet mentes embereket összeszedni, de ugye senki nem gondolhatja komolyan, hogy lehetetlen.Természetesen kialakulhatnak pártok is, de azokról is az ú jAlkotmány kell jó döntést hozzon.Elég 3 - 5 értelmes, kulturált párt, tekintettel eddigi progresszív, haladó és európai történelmünkre, az elszenvedett 24 éves szégyenletes hányattatásunk tanulságaira.Soha többé egy párt rendszert.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.