Ötvenhatos mártírok több hozzátartozója tiltakozik az 1956-os mártírok emléknapján a Hősök terén ma este megrendezendő Omega- és Scorpions-koncert ellen. Erről Jánosi Katalin, Nagy Imre miniszterelnök unokája tájékoztatta az MTI-t.

A közleményben – amelyet Jánosi Katalin mellett Maléter Pálné, Maléter Pál özvegye és Szilágyi Júlia, Szilágyi József leánya is aláírt – úgy fogalmaznak "tiltakozunk a durva, kegyeletsértő kormányzati rendezvény" ellen.

"Embertelen és sértő" — Ötvenhatos mártírok hozzátartozói tiltakoznak az esti koncert ellen

Kifejtették: ahogy október 6., úgy június 16. is nemzeti gyásznap. Az aradi vértanúk emléknapját sem keresztelik át a béke napjára, a Batthyány-emlékmécsesnél sem rendeznek az egykori miniszterelnök halála alkalmából táncmulatságot "vagy Aradon, az emlékműnél Madonna-koncertet október 6-án" – tették hozzá.

"Június 16. Nagy Imre és mártírtársai kíméletlen meggyilkolásának, a hazáért hozott áldozatának, vértanúhalálának emléknapja, mely semmiképp sem lehet a +szabadság napja+ és a gyásznapon semmiképp sem táncolhatnak-vigadhatnak katartikus gyászszertartásuk helyszínén!" – hangsúlyozták.

A közlemény szerint "embertelen és sértő" (ahogy egy kormányzati alkalmazott említette:) "örömünnepet" rendezni a gyászszertartás helyszínén. "Ez történelmünk fontos eseményeinek hazug átírására tett gyalázatos kormányzati kísérlet, mely újabb bizonyítéka a regnáló hatalom otromba érzéketlenségének" – fogalmaztak.

Az aláírók "minden jóérzésű magyar hazafit" és az említett zenekarokat arra kérik: ne sértsék meg Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós, Szilágyi József, Losonczy Géza, és az összes 1956-os mártír emlékezetét. "Hajtsunk fejet, emlékezzünk csendben, méltó módon hőseinkre, vértanúinkra!" – olvasható a közleményben.

A Nagy Imre és mártírtársai 1989-es újratemetése, valamint a rendszerváltoztatás 25. évfordulója alkalmából rendezett emléknap állami rendezvényeinek kezdeteként hétfő reggel katonai tiszteletadással tartottak koszorúzási ünnepséget az egykori miniszterelnök szobránál Budapesten, a Vértanúk terén.

Az állami rendezvényeken a rendszerváltoztatás egyik legfontosabb állomására emlékeznek, arra, hogy az áldozatokat 1989. június 16-án mártíroknak kijáró, méltó tiszteletadás mellett ravatalozták fel a Hősök terén, majd temették újra a rákoskeresztúri Új köztemetőben.

A rákoskeresztúri Új köztemetőben, a felújított nemzeti emlékhelyen 11 órakor kezdődik a megemlékezés, az ünnepi beszédet Áder János köztársasági elnök mondja. Utána a visegrádi együttműködés – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – országainak köztársasági elnökei és a német államfő részvételével katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzzák az emlékhelyet, majd virágot és mécsest helyeznek el Nagy Imre sírjánál.

Délután a Terror Háza Múzeumban sajtótájékoztatót tartanak a kommunizmus áldozatainak számbavételéről szóló magyar-német együttműködésről.

Este nyolc órakor magyar, cseh, szlovák, lengyel és német zeneszerzők műveiből ünnepi koncert kezdődik a Pesti Vigadóban.

Az emléknap kiemelt kísérőprogramjaként és a Közös siker elnevezésű, a rendszerváltoztatás 25. évfordulója alkalmából meghirdetett eseménysorozathoz kapcsolódóan kora este a Hősök terén ingyenes Szabadságkoncerten lép fel az Omega és a német Scorpions együttes.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

A Tündik bündije
Volt megemlékezés délelőtt, nem? De. Az élet nem áll meg, miért ne lehetne este koncert? Ha végignézek a történelmen, szinte minden napra találok valami eseményt, amikor nem illene bulizni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
@Yoda69: Ez marhaság! Egy Scorpions vagy jön, vagy nem. Egy Omega szintén. A kettőt összehozni nem lehetett túl egyszerű. S hogy ez erre a napra esett amikor gyászolnak is, hát Istenem. Van aki azt sem tudja, hogy ki volt Nagy Imre.Talán nem kellene mindent mindennel összemosni, egy rock kocert legyen simán az, amiért odamentek tízezrek politikamentesen. A megemlékezés egyébként sem maradt el, megtörtént a nap korábbi részében.
silber13
@aloe: Vízágyúztak??:-)) Nem mondod! Osztán hol? Münchausen díj I. fokozatot érdemelsz! Netán egy csintalan gyerek vizipisztolyával lespriccelt! :-)))
silber13
@szandokan: Sose feledd? öreg rocker nem vén rocker, akkor még volt zene!
Yoda69
@tivoli: Hat eleg nagy marha volt aki bejatszotta orban forradalmi zagyvalasat es igy politikat csinalt a koncertbol. De az is nagy marha, aki orban segget nyalja
hápháp
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.