Egy új módszert alkalmaz a Tiszaújvárosi rendőrség a kerékpár lopások felderíthetősége érdekében: egy szabad szemmel láthatatlan anyaggal jelöli meg a vázat, így az könnyen ellenőrizhető, beazonosítható.

A speciális pasztával gyakorlatilag bármilyen felületre lehet jelölést tenni, például egy betűkből és számokból álló egyedi azonosítót. Amikor megszárad, szinten beleég az anyagba, mégsem látható a nyoma. 

Korábban már tervezték a jelölőanyag bevezetését fémkábeleknél, hiszen az anyag a kisebb személyes tárgyak mellett egész berendezések, vezetékrendszerek védelmét megoldhatja. 

Most a tiszaújvárosiak ingyenesen kaphatnak jelölést kerékpárjukra, a megjelölt biciklik adatait számítógépes programban rögzítik, ami tartalmazza a tulajdonos nevét, elérhetőségét. A jelöléskor a bicikli tulajdonosa kerékpár-igazolványt kap, amelyen rajta lesznek ezek az adatok. Rendőri ellenőrzéskor a kerékpáron lévő egyedi azonosítót UV-fénnyel világítják meg, így a járőr azonnal lekérdezheti majd a kerékpár adatait és tulajdonosát. 

Több lopott bringa kerülhet vissza gazdájához
Fotó: Police.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
AZ "új" módszer Európában 20 éve müködik !!! Plágium !!!
Meine Ehre heisst Treue
És ha fémig leszedik a festéket és újrafújják? Akkor is megmarad a jelölés?
Tisztesség
A rendőrök tudják kik, lopják el a lezárt kerékpárokat, csak félnek a valóságos jegyzőkönyvet megírni! Szegeden is szakma lett a kerékpárlopás Rendőrségre bejelentve nem történik semmi. Világos nappal lopják el a lezárt kerékpárokat, a Rendőrök meg sétálgatnak, hogy a munkaidő elteljen!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.