Kitarthat a foglalkoztatottság növekedése az év végéig az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, akik azt is megjegyezték, hogy a versenyszféra egyre jelentősebb mértékben járul hozzá a mutató javulásához.

A KSH szerdai közlése szerint május-júliusban 4 millió 127 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma, 4,1 százalékkal, 164 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 3,1 százalékponttal 61,8 százalékra emelkedett.

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint a munkaerő-piaci folyamatok a közmunkaprogramok hatását kiszűrve is javulnak. A magánszektorban is erőteljes bővülés látszik, amelyben kiemelt szerepe van az autóiparnak, számos autógyár harmadik műszakot vezetett be. Az elmúlt egy évben az egyes iparágak kapacitásbővítésének köszönhetően az alacsonyabban képzett munkaerő jelentős részét felszívta a munkaerőpiac – fogalmazott.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője rámutatott, hogy erőteljes volt a gazdasági növekedés az első fél évben. Mivel a gazdaság ciklusát jellemzően késéssel követi a munkaerőpiac, ezért a következő hónapokban további javulásra lehet számítani. Az elemző kiemelte azt is: a munkakínálat szintén bővülni fog, ebből adódóan a munkanélküliségben csak kismértékű csökkenés várható, ám ez összességében kedvező irányú átalakulás.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bundi
nem értem...
propeller.hu/itthon/2976113-rekordszamu-ceg-szunt-meg-juliusban
ez tegnapi hír...
tehát a hírek szerint egyre több cég szűnik meg, és egyre több embert foglalkoztatnak...
mintha valahol szépítenék valahogy az adatokat...
bundi
ja...így könnyű...
hvg.hu/itthon/20140825_fiatal_vallalkozok_befagyott_penzek
papíron minden szép és jó...pörög a gazdaság ezerrel...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.