Három hónapig tartott, amíg összeszedték Klapka György kérésére a róla szóló több mint két évtizedet felölelő, 350 oldalas megfigyelési aktát – írja a Blikk.

A lap úgy tudja, azok között, akik jelentettek róla, van egy egykor megbecsült színész is, akit újságíróként és íróként is ismertek. "Az akkori titkosszolgálat megfigyelt, ez nem lepett meg, bár az igen, hogy édesanyámról és a Buenos Airesben élő bátyámról is jelentettek" – mondta Klapka György.

Klapkát a legjobban annak a fedőnéven dolgozó ügynöknek a tevékenysége döbbentette meg, akiről soha nem hitte volna, hogy együttműködik az állambiztonsággal. Nevet ugyan nem mondott, de a Blikk az életrajz alapján megpróbálta beazonosítani a Viktor álnéven jelentő férfit, aki a jelek szerint nem más, mint a 65 éves korában, 2001-ben elhunyt Szuhay Balázs.

"Hozzám hasonlóan Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában tanult. Mindenki szerette, mert humoros, barátságos, behízelgő modorú ember volt, persze arról fogalmunk sem volt, hogy beépített ügynök" – fogalmazott Klapka György.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Ezert nem hozzak nyilvanossagra az ugynokaktakat, hogy akik viszont hozzafernek az adatokhoz, azok szemezgessenek kozoluk, es kenyuk kedvere szivarogtassanak.
En arra lennek kivancsi hogy orban apja milyen szerepet vallalt a kommunista idokben, vagy eppen nagy pofaju kover elvtars kit figyelt meg?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Ezert nem hozzak nyilvanossagra az ugynokaktakat, hogy akik viszont hozzafernek az adatokhoz, azok szemezgessenek kozoluk, es kenyuk kedvere szivarogtassanak.
En arra lennek kivancsi hogy orban apja milyen szerepet vallalt a kommunista idokben, vagy eppen nagy pofaju kover elvtars kit figyelt meg?
magyarbakancs
Aki annak idején nagy nyelvcsapással nyalogatta a veres csillagot mit ad isten,hogy,hogy nem nagy részt kikötött a Fidesz oldalán.
Ez ért nem lehet nyilvánosságra kik voltak a besúgok..
Gondolkozzál el azon 56 után akit halálra ítéltek ,hogy tudták elkerülni a kötelet.
Kit vagy kikek árultak el.?
Fradigege
Azért a jelentések ellenére jól megzsírosodott. Varázslat történt.
F_Viktor
"...Klapka György, akinek alá kellett írnia egy nyilatkozatot, hogy a szigorúan titkos akta tartalmát, az őt megfigyelő ügynökök nevét csak haláluk után 30 évvel hozhatja nyilvánosságra."

Kinek az érdeke, hogy titkossá tették, hogy gyakorlatilag valaha is kiderüljön az igazság?
F_Viktor
@Fradigege: Nincs szó varázslatról, Klapka 1964-1989 között Nyugat Németországban koreográfusként dolgozott, közben 1969-től Klapka GmbH tulajdonosa. Reklámügynökséget-, tánciskolát vezetett, drágakő-nagykereskedéssel foglalkozott.
Magyarországra, mint milliárdos érkezett.
m.macskosz
@nyanya001: Igen, ezekről már évekkel ezelőtt nyíltan beszélt a tévében is.
Vizual
Már megint ezzel széditenek bennünket ? Mit gondoltok a mostaniak nevét nem fogjuk megtudni. Mit kérdezel ? Igen vannak most is.
Vizual
Igen, az jutott eszembe, hogy aki Magyarország ellen kémkedett annak miért nem hozzák nyilvánosságra a nevét. A rendszerváltás után sem engedték el a hazaárulokat.
Fradigege
@F_Viktor: Akkor Szuhay hogyan jelentgetett róla? '64 előtti életét jelentgette? Nem sokra mentek vele, ha dobbantot. Hogyhogy nem kapcsolta le az elhárítás vagy mi '64 előtt. Nem tudom, nekem nem gömbölyű.
Pálinkafőző Rézüst
Idén kétszer szavazta le az ügynöktörvényt a fideszeftássi katyvasz. Vajon miért is? Elég nyilvánvaló...
F_Viktor
@Fradigege: Nem tud(hat)juk mit tartalmaznak azok a jelentések. Így azt sem lehet(ne) mondani, hogy kémkedett volna ahogyan @Vizual: írja.
Klapka magáról írta, hogy NDK-sokat csempészet PÉNZÉRT a nyugati oldalra.
Vizual
@F_Viktor: nem értem, hogy Klapkának miért jöt most ez elő. Amikor ma este elmondta, hogy többen is árulkodtak rá az átkosban. Szuhayt igy is jobban szeretem mint Klapkát. Egyedül ő nem tud védekezni a szemétség ellen. Hiszen tudjuk, Vannak akiknek odahamisították a nevét, nem az ő aláírása, a karton nem bizonyíték, stb. Hol is divat ez melyik pártban ? Aztán meg aki írányitotta ezeket elnök lehetett ismert múltja ellenére. Azt mondom, a kisember igy is úgy is szív.
F_Viktor
@Vizual: Ezért kellett volna már évtizedekkel ezelőtt minden aktát nyilvánosságra hozni.
Vizual
@F_Viktor: Igen de nem hozták nyilvánosságra, mint tudjuk. És ha jól tudom végül a FIDESZ akadályozta meg. vajon ki volt az ? És miért. Ezzel még 20 évig ellesznek.
Senara
Jelentett , akit zsarolással kényszerítettek , voltak akik önként , vagy pénzért , beosztáséért jelentettek , jelentett a munkahelyi párttitkár a hangulatjelentésbe , szakszervezet is jelentett . Ők tartották életbe az akkori rendszert . A mai napig a hatalomba vannak és lesznek követőik , mert az előrejutáshoz az egyik elvárás ! A másik lojalitás a hatalomhoz .
F_Viktor
@Vizual: Akik az ügynöktörvényt lesöpörték az asztalról valószínűleg valamilyen érdekből tették, valakiket fedeznek ezzel, hogy soha ne derüljön ki a besúgók múltja.
Vizual
@F_Viktor: Igen én is igy emlékszem. És ez az SZDSZ és FiDESZ volt. Állítólag, hogy a békés átmenetet ne akadályozza a tetemrehívás. Az NDK-ban nem lincseltek, de fontos politikai pozhettt, plusz a társadalom megvetését vivta ki. Mi még ettől is féltünk. Én ezt nem hiszem. Ezt lejátszották, kicsit félresikerült, mert a Kádár leváltását követően, a hatalmi harcban, teljesen felborult a párt. Erre lett nagy pánik. Grosz "ellenforradalmat" vizionált. A kis ügynököcskék meg összeszarták magukat. Mára már olyan pozicioban vannak vagy voltak, hogy ők mutatják meg ki volt tégla és ki nem. Na ennyit a rendszerváltásról. Ott is befogták a szádat. Most meg közmunkás vagy, jobb esetben. Antal első dolga volt Csepel, a Ganz és a hasonló nagy munkásokat tömöritő, gyárakat szakszervezetek szétszedje. Ezért szétcseszte a gazdaságot. A zseni.
katus46
Nem semmiért volt annyit képernyőn.
dr.rézbagoly
Vajon a fütyisz-es elvtársak között hány jelentgetős ügynök ül.
mate03
@Vizual: Mikor fogják végre nyilvánossá tenni az ügynök listát? Szeretnénk megtudni,miért ült apósom,több mint egy évet Tökölön ,ítélet nélkül!?
freemanpetya
Ügynöklista? Minek, mikor már egészen új ügynökök is vannak a közéletben, csak még mindig a régieken rágódnak egyesek. Az új ügynökökkel kellene igazán törődni, mert nagy gebaszt fognak csinálni itt nekünk, ők meg szépen , gazdagon lelépnek innen.
Vizual
@mate03: Sajnálom tényleg. De azt talán a birósági iratokból megtudod. Ha felkérsz egy ügyvédet utána jár. Pénzért. Ha az 50-s években kár utána menni.
Vizual
Ha olvasnátok, vagy filmeket néznétek tudnátok, hagy az ügynök, filmeken a beépített rendőr, a bűnt üldözi. Hogy mire használják fel, céljától eltérően, azt láttuk. És nem nehéz senkinek megértenie, hogy Bástya elvtárs miért köpött.
mate03
@Vizual: Mint ahogy meg írtam, tárgyalás és ítélet nélkül volt elzárva Tökölön, Anyósom fél év után tudta meg egy ismerős ügyvédtől, hogy Tökölön van ! A bűne az volt hogy megválasztották a munkástanács elnökének!
picike
én ezért szinte vagy nagyon de nem szeretem a tulhizelgő embert bármilyen humoros is legyen

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.