Jogsértő a szavazólapok lefényképezése vagy kivitele a szavazókörből. A választópolgárok szelfit sem készíthetnek magukról a szavazófülkében.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) még az áprilisi országgyűlési választás előtt fogadott el a választási szerveknek szóló, nem kötelező érvényű iránymutatást a kérdésben, ezzel lényegében megerősítette a jogelőd Országos Választási Bizottság korábbi, a témában kiadott állásfoglalását.

Az NVB az országgyűlési választás előtt azért is adott ki iránymutatást a kérdésben, hogy a visszaéléseket, így például a láncszavazásokat megakadályozza.

A testület jogértelmezési álláspontját akkor azzal indokolta, hogy a szavazólap okirat, amelynek rendeltetése a választópolgárok akaratának megjelenítése és a választás eredményének megállapítása.

Az NVB szerint ebből következik, hogy sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, valamint a választás titkosságát és a választáson való önkéntes részvételt, ha a választópolgár a szavazólapot sajátjaként kezeli, a szavazóhelyiségből kiviszi vagy a borítékba helyezés előtt felvételt készít róla. Ez azt is jelenti, hogy a választópolgár szelfit sem készíthet magáról a szavazófülkében.

Az NVB szerint a szavazás titkosságához hozzátartozik a szavazólap tartalmának titkossága is.

Ennek ellenére az országgyűlési választáson a Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint a "gyűjtögetők" 4545 egyéni és 2998 listás szavazólapot vittek haza a szavazókörökből.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Souky Sanjay
Miért is tilos?Mert nem akarják,hogy esetleg kiderüljenek dolgok,amiknek nem lenne szabad kiderülnie.
Dr plágium
Nekem komoly vitám volt az egyik párt "megfigyelőjével" ...Fogtam e kezemben a tollamat, erre odajött és átadta az övét, mert nem használhatom a saját tollamat! Persze, elküldtem megfigyelni :) és a saját tollammal húztam az ikszet :)
Fradigege
Micsoda godok és problémák. Nem fogok tudni a jogszabályoktól elaludni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.