Tízmillió hiteladathoz immár közvetlenül hozzáférhet az MNB – ez lehetett számára a fő hozadéka annak, hogy felvásárolta a banki átutalásokban monopolhelyzetben lévő Giro Zrt.-t – írja a hvg.hu.

A HVG-nek névtelenül nyilatkozó szakemberek, hogy a Giro felvásárlása révén az MNB közvetlenül ráláthat a 2013 végén 9 millió lakossági és 1 millió vállalati hitelszerződés számára korábban nehezen hozzáférhető vagy teljesen megismerhetetlen egyedi adataira. Ez pedig sokkal aggasztóbb annál is, hogy bekebelezték a lakossági és vállalati belföldi átutalások döntő többségét, évente több mint 300 millió tranzakciót lebonyolító Giro Elszámolásforgalmi Zrt.-t.

A Magyar Nemzeti Bank tudomása szerint nincs olyan hely, ahol ezek az adatok összegződnek” – válaszolta a HVG érdeklődésére az MNB sajtóosztálya. S arról sem tudnak – ahogy állítása szerint a NAV sem –, hogy tervek lennének a Giro, a BISZ és a NAV adatbázisának összekötésére, noha a piacon azt rebesgetik. 

Hiába védi hét jogszabály – valamint a bankok belső szabályzatai – is azt, hogy egy-egy pénzintézeti ügyfél teljes körű adataihoz a mindenkori kormányok ne férhessenek hozzá, egyesek attól tartanak, az adatbázisok jegybankhoz kerülése megkönnyítheti az állampolgárokról szóló információk központosításában feltűnően aktív Orbán-kabinet dolgát – írja a lap.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bundi
Tehát akkor ezentúl a matolcsy kezében van minden bamki adat...meg az utalásokhoz szükséges kódok is?...ööö...ez most jó vagy rosz?...lassan olyan az ország mint északnkorea...csak a határok még nyitva vannak...még...
bundi
Lényegében ez jobb ötlet mint a bankszámlák államosítása...így annyi pénzt utalnak maguknak amennyi épp kell...
nincskálmán
Bundi! Még nem Észak-Kórea, de Ceaușescu ideje már elérkezett. Nem értem, miért nem erről harsog a média. Nem a köztévé természetesen...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.