A jövőben nem lehet majd állami kórházban magán-egészségügyi szolgáltatást nyújtani.

Ezt az egészségügyért felelős államtitkár, Zombor Gábor mondta, aki szerint el kell különíteni az állami és magánszolgáltatói tevékenységet az egészségügyben, és a jövőben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár magánellátást nem fog finanszírozni – olvasható az Origo cikkében.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István szerint is a közkórházakban nyújtott magánellátást élesen, területileg, fizikailag is el kell különíteni. Nem szabad összeengedni az OEP-beteget a fizetőssel – mondta a lapnak.

Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója szerint ki lehet alakítani azokat a szempontokat, szabályokat, amelyekkel az Uzsoki-modell megmaradhat és továbbvihető. Náluk ugyanis külön VIP-osztályon kezelik a fizetős betegeket.

Az Uzsokiban a fizetős beteg után pénzt kap az orvos, az ápoló és mindenki, aki részt vett a betegellátásban, de a kórház is profitál: a VIP-beteg által fizetett összeg 20 százalékát a kórház kapja, amit az OEP-betegekre költenek. Ebből vesznek új műszereket, és javítják az infrastruktúrát.

A kormány a magánbefektetőknek kedvez azzal, ha az állami kórházakból kitiltja a fizetős betegeket, véli Kovácsy Zsombor. A szakjogász szerint a jelenlegi helyzethez képest jól járható betegutakra, átlátható feltételekre van szükség, amit segíthet a köz- és magánellátás határainak tisztázása – írja az Origo.

A jogász szerint az egészségügyi dolgozók számára is fontos, hogy legyen a közkórházban fizetős ellátás, mert ezzel tudják az alacsony bérüket kiegészíteni. A fizetős betegek nélkül félő, hogy többen dönthetnek a külföldi munkavállalás mellett, mivel a még nem létező hazai magánkórházak munkahelyeire nem számíthatnak.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Feraj49
Én is egyetértek . Mert most állami intézetekben rendel ugyanaz az orvos délelőtt,aki délután magánrendelést végez ugyanott. Az állam által biztosított eszközök felhasználásával. Gyógyszerek,kötszerek stb/
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Feraj49
Én is egyetértek . Mert most állami intézetekben rendel ugyanaz az orvos délelőtt,aki délután magánrendelést végez ugyanott. Az állam által biztosított eszközök felhasználásával. Gyógyszerek,kötszerek stb/
dr lópicigáspár
@Feraj49: Állami intézetekben nemcsak délután végeznek magánrendeléseket, láttam már rendelési idő alatt is olyan személyeket bemenni, akik tegezték a dokit, puszit váltottak egymással a be- és kimenetkor...
karma1
Ha azt vesszuk, hogy mindenki halapenzt fizet a "nemfizetos" korhazakban, akkor most nem tesznek mast, csak meg nagyobb szakadekot csinalnak a fizetos es a nemfizetos korhazak kozott, az utobbiak terhere, amit majd igy sikerul lezulleszteni a regi elfekvok szintjere, mert melyik az az orvos, aki irgalmas szamaritanuskent fog szolgalni a nemfizetos korhazakban, amikor csinalhatja majd a fizetost is.

Ki meg nem rughatjak oket a nemfizetos korhazakbol, mert mar igy is oriasi az orvos es noverhiany...

Szoval lehet, hogy en rosszul latom ezt a kerdest, de ennek en nem orulnek.
( En hallottam olyanrol, hogy az orvosok eppen ezert, na meg a halapenzert sokkal tobb gyogyszert, modernebb eszkozoket harcoltak ki egy atlagkorhazba is, mint egy VIP-esbe...)
Igaz, hogy mindig is a Kutvolgyi volt a VIP korhaz, de az Amerikai uton es a Janos Korhazban is csodas idegsebeszet mukodott... Bar azt is hallottam, hogy mar a k
Kutvolgyi se a regi... Ez csak az en velemenyem...
human
Az odáig ok, hogy a dolgozók a bérüket ki tudják egészíteni a VIP betegek ellátásával, de közben jut idejük az OEP betegekre is? Szerintem eddig sem értek rá annyira.
Ezért is jobb tényleg, ha fizikai más telephelyen működik egy magán kórház. Akkor nincs az a vád, hogy a doki azért késett egy rosszullétnél, mert éppen egy VIP beteggel társalgott a tőzsdei árfolyamokról.
human
És természetesen 2010 előtt ha valaki magán kórházat kezdett emlegetni az népellenség volt, most meg ...
almosd
@human: fejen találtad a szöget ,lesznek itt még ellentétek ,nem is kicsi.
kamazuka
Vannak esetek,mikor a beteg olyan fázisba,stádiumba ér,hogy fájdalma elviselhetetlenné teszi mindennapjait,különösen az éjszakáit.Ha nem tudsz rendesen pihenni,az felőrli az idegeid!Akkor jön hogy fizetek,csak műtsenek.Mivel e témából éppen a forrás kivonásos tádiumról szólnak a hírek,akkor ezt csak majd akkor lebegtesse a tisztelt törvényhozó,ha biztosantudja,hogy ő,vagy hozzátartozója nem kerűl erre a sorsra.Mert amikor negyedszer mondják a telefonba,hogy ezért meg ezért csúszik a műtét,meg a doki 3 hét szabira ment.Németországban egy ismerősnek csípő műtétje volt tervezve.Izzadt homlokkal kérdezte,a dokit,mikorra várható a műtét?A válasz döbbenetes volt.Uram nem az a kérdés,hogy mikor,hanem melyik városba szeretné!Hát itt tartunk!
Január
" Egységes ellátásra lenne szükség, ... erre kellene koncentrálnia a kormányzatnak." , ha nem is lehet rövid idő alatt ezt biztosítani az OEP-s betegek részére legalább törekedni kellene a kórházak ellátási színvonalának kiegyenlítésére, hogy az állampolgár gyógyulását minél kevésbé határozza az meg, hogy hol, merre él az országban.
csa-csa
tiltólistán a csórók vannak! még nem perkálsz megdögölhetsz!
Tekla
@human: Most is az! Ne tévesszen meg a látszat. Amíg váró lista van , nem is engednék egy maszek orvost sem .De azt sem, hogy vállalkozóként annyira nyúzza le a kórházat, ahogy tudja.
human
@Tekla: És abban is csak reménykedhetünk, hogy a közkórházakban a szegényebb betegekkel való szolidaritásból és nem alkalmatlansági okokból maradnak egyes orvosok.
human
@csa-csa: Valószínűleg azok az orvosok lesznek, akik most sem fogadnak el hálapénzt.
dr. prédikátor
Avval csak egyet lehet érteni hogy állami kórházakban megszüntetik a magánpraxist!!!De mi van az állami rendelőintézetekben ahol a doki délelőtt az állami betegeket" látja " el. délután meg ugyanazokkal az eszközökkel ugyanott a magánbetegeket kezeli ugyanazzal az asszisztenciával pénzért!!!Vagy rájuk nem fog vonatkozni a tilalom???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.