A jövőben nem lehet majd állami kórházban magán-egészségügyi szolgáltatást nyújtani.

Ezt az egészségügyért felelős államtitkár, Zombor Gábor mondta, aki szerint el kell különíteni az állami és magánszolgáltatói tevékenységet az egészségügyben, és a jövőben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár magánellátást nem fog finanszírozni – olvasható az Origo cikkében.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István szerint is a közkórházakban nyújtott magánellátást élesen, területileg, fizikailag is el kell különíteni. Nem szabad összeengedni az OEP-beteget a fizetőssel – mondta a lapnak.

Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója szerint ki lehet alakítani azokat a szempontokat, szabályokat, amelyekkel az Uzsoki-modell megmaradhat és továbbvihető. Náluk ugyanis külön VIP-osztályon kezelik a fizetős betegeket.

Az Uzsokiban a fizetős beteg után pénzt kap az orvos, az ápoló és mindenki, aki részt vett a betegellátásban, de a kórház is profitál: a VIP-beteg által fizetett összeg 20 százalékát a kórház kapja, amit az OEP-betegekre költenek. Ebből vesznek új műszereket, és javítják az infrastruktúrát.

A kormány a magánbefektetőknek kedvez azzal, ha az állami kórházakból kitiltja a fizetős betegeket, véli Kovácsy Zsombor. A szakjogász szerint a jelenlegi helyzethez képest jól járható betegutakra, átlátható feltételekre van szükség, amit segíthet a köz- és magánellátás határainak tisztázása – írja az Origo.

A jogász szerint az egészségügyi dolgozók számára is fontos, hogy legyen a közkórházban fizetős ellátás, mert ezzel tudják az alacsony bérüket kiegészíteni. A fizetős betegek nélkül félő, hogy többen dönthetnek a külföldi munkavállalás mellett, mivel a még nem létező hazai magánkórházak munkahelyeire nem számíthatnak.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Feraj49
Én is egyetértek . Mert most állami intézetekben rendel ugyanaz az orvos délelőtt,aki délután magánrendelést végez ugyanott. Az állam által biztosított eszközök felhasználásával. Gyógyszerek,kötszerek stb/
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Tekla
@human: Most is az! Ne tévesszen meg a látszat. Amíg váró lista van , nem is engednék egy maszek orvost sem .De azt sem, hogy vállalkozóként annyira nyúzza le a kórházat, ahogy tudja.
human
@Tekla: És abban is csak reménykedhetünk, hogy a közkórházakban a szegényebb betegekkel való szolidaritásból és nem alkalmatlansági okokból maradnak egyes orvosok.
human
@csa-csa: Valószínűleg azok az orvosok lesznek, akik most sem fogadnak el hálapénzt.
dr. prédikátor
Avval csak egyet lehet érteni hogy állami kórházakban megszüntetik a magánpraxist!!!De mi van az állami rendelőintézetekben ahol a doki délelőtt az állami betegeket" látja " el. délután meg ugyanazokkal az eszközökkel ugyanott a magánbetegeket kezeli ugyanazzal az asszisztenciával pénzért!!!Vagy rájuk nem fog vonatkozni a tilalom???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.