Ami mondjuk még igaz is lehet, csak sajnos nem derül ki, hogy melyik évről melyik évre. 2010-ben az Orbán-kormány 80,2 százalékos GDP-arányos államadóssággal vette át a kormányzást, ami jelenleg 85 százalékon áll.

Megtárgyalta és elfogadta az adósságszabály teljesüléséről készített előterjesztést a kormány, és megállapította, hogy az államadósság 2014 végéig várhatóan tovább csökken – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön.

Az államadósságot az alaptörvényben és a gazdasági stabilitási törvényben foglalt adósságszabálynak megfelelően kell csökkenteni. Az elmúlt években a kormány fegyelmezett gazdálkodást folytatott, így sikerült 3 százalék alá szorítani az államháztartás hiányát, és ezzel fenntartható költségvetési gazdálkodást kialakítani – hangsúlyozta a tárca.

A közlemény szerint a kormány kötelessége, hogy a féléves adatok alapján felülvizsgálja az adósságszabály teljesülését, és az eredményről tájékoztassa az Országgyűlés illetékes bizottságát és a Költségvetési Tanácsot. Ennek a kötelezettségének a kabinet eleget tett.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerint a kormány azzal számol, hogy az idén év végén az államadósság a GDP 76,3 százaléka lesz, és jövőre 75,4 százalékra csökken.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi, szeptember végi adatai szerint a GDP-arányos államadósság jelenleg 85,0 százalékon áll.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
@Horizont: az óvodai jele köcsög volt, a többit nem tudom.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Főlökött
Tisztelettel megjegyzem, mi pedig már nem hiszünk a mesében! Túl vagyunk már azon a koron...
Amúgy is Grimm meghalt, így gyenge minősítésű a próbálkozás.../gyenge kezdés után erőteljes visszaesés tapasztalható !/

Hasbaakasztással pedig máshol kellene próbálkozni és másnál!
pbalage
általában fordítva nézik a grafikont, ezért most a déli féltekén próbálkoznak, ott a lent és a fent éppen fordítva van... de ha jól tudom, karma1 nemsokára meg fogja karmolni kövér1-et. Ugye karma1?
perfekt
Tudod miért gesztenye?-,mert a lakosságé pedig folyamatosan növekszik:!
bundi
Érdekes ez az unortodox matek...a devizatartalék 38 ról 35 milliárd euróra nő az adösság meg 19 323 milliárdról 24 700 ra csökken...
nyanya001
Volt már olyan, hogy a negatív is pozitív volt ezeknek,
most a növekedés is csökkenés hát kérem szépen ennyire
hülyék irányítják ezt az országot !
Ezért vagyunk ott, ahol vagyunk !
pbalage
@Horizont: ez itt egy olyan balfácán, akinek még fogalma sincs róla, hogy 5 éve hazudoznak a fideszesek, csak odaadtak neki egy papírt meg egy borítékot, hogy ezt kell elmondani ezért.
pbalage
@Horizont: az óvodai jele köcsög volt, a többit nem tudom.
gyuszka
Látom ezen az oldalon rengeteg közgazdasági tudós szól hozzá. Valamit szeretnék nekik megsúgni, hogy az éves GDP megállapítása mindig az év utolsó munkanapja után elfogadott
adat a mérvadó. A többi csak kamú.
levi
Valóban csökkent , már kevesebb kell a 100%-hoz !
kkalman
Valami nagyon kemény, ütős anyagot használhatnak az NGM-ben. Jó lenne, ha leszállnának róla, mielőtt teljesen elhülyülnek.
F_Viktor
@gyuszka: Írod:
"Látom ezen az oldalon rengeteg közgazdasági tudós szól hozzá. Valamit szeretnék nekik megsúgni, hogy az éves GDP megállapítása mindig az év utolsó munkanapja után elfogadott adat a mérvadó."

Gyuszika, tudományodat nem a közgazdaságban nyomatod, mert ennyire nehéz beszopni a kormány trükközéseit. Esetleg Eltolcsynál tanultál?

Igazad van, decemberben a lényeg, hiszen ez mutatja meg teljesítette-e az ország a hazai és az EU-s követelményeket.
No, de hogyan éri el a maffia a kedvezőbb (decemberi) adatokat?

2012 decemberében a forint árfolyama véletlenül nagyon kedvezően alakultak (tudnak a fijjúk ha akarnak, csak sz*rn*k pl. a devizahitelesekre!), ezzel gyorsan csökkent is 400 milliárddal az adósságunk.

2013 decemberében a központi költségvetés adóssága hipp-hopp, 454,7 milliárd forinttal csökkent. No miért? Hogy hogy nem, az Államadósság Kezelő Központ a decemberi műveleteivel 454,7 milliárd forinttal mérsékelte a központi költségvetés adósságát.

Vágod ezeket a trükköket?
Mert trükkök, ugyanis 2013 januártól mélyrepülésben a forint, februárban már az adósságállomány új csúcson.
2014 februártól az I. és II. negyedévben máris folyamatosan 83 százalék fölött az államadósság, ami újabb és újabb csúcsot ért el.

No, ezért nem hisszük el a kozmetikázott adatokat.
moiszikf
@F_Viktor: Látom szereted a "klasszikusokat"! :-) Íme még egy, így munkába menet előtt, a kávé mellé:
"Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg TRÜKKÖK SZÁZAI – amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni – segítette, hogy ezt túléljük."
nezelodo
Bizony csökken, ugyanolyan arányban és irányban, ahogy az euró árfolyama "csökkent" kis hazánkban az elmúlt években. Akik meg az ilyen blődségtől (pávatánctól) érzik jól magukat, élvezkedjenek ábrándozzanak, gyönyörködjenek a dakota világszámban, egyszer úgyis fel kell ébredniük.
F_Viktor
@moiszikf: Segítek értelmezni ezt a gyurcsányi gondolatot:
Figyelmeztetett, hogy csinálni is kellene valamit, a "teszetoszáskodás" tovább nem megy, a világgazdaság pénzbősége, a külföldi befektetések (ami éppen Orbánnak nagyon hiányzik!) tartották talpon a gazdaságot.
A "trükkök százainak" köze nem volt a számok meghamisításának, ezt próbálta Orbán Brüsszelben is eladni, de egyik vizsgálat sem igazolta a felcsútit.
moiszikf
@F_Viktor: Már maga az, hogy "GDP", egy kib@szott nagy svindli, számok hamisítására már nincs is szükség.
Teljesen mindegy, hogy Gyurbán Vikrenc mit dumál.
bundi
@moiszikf: gyurcsány már közel hatéve elment...
miért kell még mindig gyurcsányozni?
egyébként ha jól tudom kevesebbért lett elhajtva mint a mostani garnitúra egy havi ténykedése...de a lényeg el lett hajtva...tehát innentől szánalmas azzal takarózni, hogy ...de a gyurcsány is ...
azért lettek a mostaniak bebetonozva kétharmaddal, hogy ne legyenek olyanok...vagy te szerinted másért?
moiszikf
@bundi: Én csak azért szeretem újra és újra "előrángatni" Fletót, hogy rávilágítsak a lényegre. Vitya & bandája, ill. a Fletó & bandája, akár ikertestvérek is lehetnének, olyan egyformán szopatnak bennünket. A fő tevékenységi körükben és a módszereikben van különbség, de a céljaikban és eredményeikben nincs. Igazából ezek "egy cég".
bundi
@moiszikf: hát mondjuk ebben nem értünk egyet...mert anno volt egy ellenzék, aki mindenben keresztbe tett rendesen...míg most van egy 2/3-ad...
moiszikf
@bundi: Szépen megalkotott demokráciánkban, az égvilágon semminek sem tud keresztbe tenni az ellenzék, akkor sem, ha csak egyel vannak kevesebben, mint a kormányoldal. Az akkori ellenzék még akkor sem buktatott kormányt, amikor felbomlott a koalíció. Ez mindent elárul. Egyébként is, minden lényeges disznóságban egy követ fújtak. Liszaboni szerződés elfogadása olvasatlanul, titkosítások meghosszabbítása, eladósítás. Mint mondottam, csak a módszerek mások.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.