2010 óta 93 százalékkal nőtt az egy minimálbéres után az államkasszába befolyt összeg, miközben az érintettek csupán 14 százalékkal visznek haza többet – írja az Mfor.hu.

Év végén írták alá a megállapodást a 105 ezer forintos minmálbérről, amiből adók és járulékok formájában összesen 66 150 forintot jelent, ami a 2014-es összegnél 2205 forinttal több. Ezzel szemben a minimálbéres dolgozó 2292 forint pluszt kap, csak 87 forinttal többet, mint az állam.

A 2010 óta eltelt időszakban a bruttó minimálbér 42 százalékkal emelkedett, vagyis 73 500-ról 105 ezerre nőtt. Az első látásra jelentős pluszból azonban nem sok maradt, hiszen a nettó mindössze 14 százalékkal növekedett. Míg 2010-ben a minimálbéresek 60 236 forintot kaptak kézhez, 2015-ben 68 775 forint "üti a markukat". Vagyis a 31,5 ezer forintos bruttó növekedés a gyakorlatban 8500 forint pluszt jelentett.

Az államkasszát tekinteve az Mfor.hu azt írja, míg 2010-ben 34 212 forint ment az államkasszába egy dolgozó után (munkaadói és munkavállalói járulékok és adók címén), idén ez 66 150 forintot jelent. A növekedés 93,4 százalékos.

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Senara
Kevés az adóbevétel , megemelik a minimálbért Varga elvtárs ennyit tud ... mennyi hiányzik ,a költségvetésből ... jó akkor emeljük a minimálbért , mert ez tuti bevétel . Korrupció meg mehet tovább .
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bakegya
...és ez új!-a buldózer már átment a falon,a "spájzban vagyunk" mondta cölöp-teknős-a sok hülye meg el is hiszi, hogy ő a megváltó!
1magyar
Ezért nincsenek munkahelyek, mert a kisvállalkozások nem tudják kitermelni az ilyen hatalmas költségnövekedést.
A nagyok is spórolnak 5 munkahelyet 1 fővel végeztetnek.
Senara
Kevés az adóbevétel , megemelik a minimálbért Varga elvtárs ennyit tud ... mennyi hiányzik ,a költségvetésből ... jó akkor emeljük a minimálbért , mert ez tuti bevétel . Korrupció meg mehet tovább .
verőce21
Meg az a több százezer járadékos és segélyezett a nagy nyertese, akik a minimálbér 40%-át kaphatják nyugdíj előtti munkanélküli és álláskereső járadékként!

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásól szóló 1991.évi IV. törvény 30. §-a.
1magyar
@verőce21: Azért veszik le az eddig 22.800.-ft-ot havi 17.800-ra???
Hellcat
Durrog a lufi...ez is csak egy jól hangzó látszatintézkedés amivel elhitetik, hogy neked jobb lesz.
Toby
@verőce21: Ne légy ostoba, kedves !

Próbáltál megélni a minimál 40 %-áért, hogy tartsd a megszokott életnívódat, amely egyáltalán nem rogáni luxus ?

Az a baj, hogy a jó meleg irodákból pofáznak azok, akik anno még a munkakönyv fogalmát sem ismerték, első melóhelyük a parlament, vagy az önkormányzat, ahova csókosként estek be, a munka világa számukra sci-fi !

Mi a franc az oka annak, hogfy az ország egyre jobban teljesít - parasztvakítási színvonalpon - miközben egyre több a csóró ? Hova a tetűbe tűnik el a pénz ?
verőce21
@1magyar: Amit írsz, a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű, AKTÍV korú személyek részére nyújtott ellátás, rendszeres szociális segély. A jogosultságot a jegyző állapítja meg.

Én a nyugdíj előtti járadékról (kor előtt 5 évvel állókról) írtam, és a lakcím szerint illetékes munkaügyi központ kirendeltségénél kell igényelni, amennyiben a feltételek fennállnak.
Strong
Nem volt kétségem efelől..
..és akkor elkezdjük elkölteni a pénzt, és amire költjük az is tele van adóval...
verőce21
@Toby: (09:51) Aki rá van kényszerülve (ostoba, vagy iskolázatlan a megválasztott rendszeréhez), valahogy megél a kevesebből is. Tény, hogy nem rogáni szinten, de nyugdíjazásig kihúzza.
eszegfu
@verőce21: Nagy az empatikus készséged... "ostoba, vagy iskolázatlan...valahogy megél a kevesebből is". Egyébként meg akkor 5 évvel több m.viszonya lesz ugye, ennek az időszaknak a "keresete" lehuzza a ledolgozott időben keresett átlag bért, kevesebb lesz a nyugdij alapja, majd ennek 80 %-a lesz a nyugdija, ha van 40 éve, és ez a "kihuzott" 5 éve további 10 %-ot jelent. Nem hiszem, hogy erre vágyik bárki is.
verőce21
@eszegfu: (10:42) Nyilvánvalóan nem is lehet életcélja nyugdíj előtt a segély senkinek. De akinek nincs más választása segítség lehet és nagyon sokan vannak ilyenek.

Akik a "rendszerváltoztatásban" a kalandot, vállalkozást és a lehetőséget keresték, mint a pionírok Amerikában, de valójában csak fix fizetést és nyugdíjat szeretnének!
(Egyébként a nyugdíjjogosultsághoz 25 év ledolgozott munkaviszony elegendő)
verőce21
...elegendő, ha elérted a nyugdíjas korhatárt.)

A fent említett törvény (08:15) pedig a sok buta, képzetlen, semmihez nem értő, dolgozni nem akaró munkásőr miatt született elsősorban annakidején.
Nil
@verőce21: ugye ezt nem komolyan gondolod?
Szerinted milyen öreg kora lesz annak aki vagy segélyből vagy közmunkabérből kénytelen tengődni? Mennyit tud félretenni?
A baj nem az hogy valaki nem akar dolgozni hanem ott hogy hány órát és mennyiért.
Tudod mennyi valódi tudás és tapasztalat veszik el azzal hogy negyven fölött alig lehet elhelyezkedni?
verőce21
@Nil: (11:32) "...milyen öreg kora lesz annak aki vagy segélyből vagy közmunkabérből kénytelen tengődni?" - Most írhatnám, hogy mindenki a saját élete kovácsa! Vagy ki nem sz@rja le? A "havifixre" várni hiú ábránd, ez legalább tárgyilagos. A cigány középosztály viszont szépen alakul.
-------------------------------------------------------------------
Aki bedőlt a "rendszerváltozásnak", meg a "4 igen"-es szavazásnak, stb., nem volt tisztában vele, hogy milyen kurv@ nagy veszélyt szakított a családja és a saját nyakába. Képzetlenül, ostobán, a "szabadversenybe" felkészületlenül belépni, stb. Plusz hozzásegítettek vagy félmillió pártkádert az azonnali nyugdíjba vonuláshoz.

De a pártiskolások és munkásőrök tudták azonnal mi a teendő. (mert megmondták nekik.) Na párttitkárok!
eszegfu
@verőce21: Nem egészen igy van...ha eléred a nyugdij korhatárt, akkor elegendő 15 év munkaviszony. Azért gondolj bele, hogy kb. a nyugdij előtti 20 év keresetét átlagolják. Ha ebből az utolsó 5 évben nyugdij előtti segélyből, majd ezt megelőzően akár táppénzen volt, akár munkanélkülin volt 2-3 évig, (vagy esetleg rokkant nyugdijas volt, amit mostanság visszavontak) mert "ki akarta huzni" neki bizonyára pusztán a 28.500 Ft-os havi nyugdija lesz. Ezzel meg pont kitörölheti a
s...-ét! Nem gondolom, hogy ez lenne a célja az embereknek, ők "csak" dolgozni szeretnének. Aztán meg a munkásőröket már el kellene felejteni, hiszen vagy 25 évvel ezelőtt volt! Ez egy fél emberöltő...véleményem szerint már a törvényhozóknak is észre kellene venni: az emberek csak dolgozni és megélni akarnak, valamint valamelyest biztos nyugdijat szeretnének.
brutus
Micsoda meglepetes !!!
Mondtam mar korabban: MAGUKNAK EMELTEK
brutus
@verőce21: Ilyen összegek melett "nyertesekröl" irni/beszelni szintiszta cinizmus !
Tekla
@Senara: Nem rossz mód , gondolj bele , több adó bevétel, több gazdaság élénkítő vásárlóerő . Régi duma , sok szegény emberből nem lehet gazdag országot csinálni.
kukac50
Miért nem kapnak annyit mint a létminimum? Az is kevés, a minimálbérnek legalább a létminimumot illő lenne elérni!
Az államtitkároknak 30% - os emelés,a dolgozó embereknek meg még a létminimum se jár? Fidesz csak élősködő féreg.
Nil
@verőce21: Az uniót akár jól is lehetne csinálni- de nem ez a cél ezért gazdasági alapon hozták létre és pl bevezették az eurót ami teljesen felesleges volt.
A jelenlegi igen rossz és embertelen törvényeket nem az unió hozza hanem saját kormányunk- és ő lopja el azt a rengeteg pénzt is amit az uniótól kapunk és amiből Magyarországból Kánaánt lehetett volna csinálni.
Szabadverseny pedig csak az álmaidban van- a piacot nagyon is irányítják - irányították mindig is.Sosem a kereslet kínálat működött.
A rendszerváltáskor tény hogy szétosztották a nép vagyonát- de azt senki nem mondta hogy el kell adni külföldieknek a gyárainkat-ezt a mi akkori kormányunk és a későbbiek tették. Azt se mondta senki hogy azért mert belépünk az unióba szét kell verni a mezőgazdaságot. A kárpótlásnak nevezett baromságnak sem a károsultak lettek a nyertesei. Az én családom nem kért vissza semmit.
És igen-mindenki a sajt sorsának a kovácsa ha hagyják kovácsolni- de ha törvényekkel megkötik a kezét akkor nem tud kovácsolni.
És pl ha a jobbik kerülne hatalomra akkor csak egy újabb kötél kerülne a kezünkre.
A baj az, hogy már 1986-ban leírták mit kellene tenni hogy jobb legyen. Azt is hogy más döntés esetén hova vezet a rossz út. A világ és köztük a magyar politikusok is a rossz utat választották- és a nép ezt nem akadályozza meg- mert sikeres lett a megosztás. Összefogás nélkül sosem győzött még senki - mi sem fogunk.Abba kell hagyni a cigányozást, a zsidózást és tenni a dolgunkat - figyelni a másik emberre, segíteni ha elesett a felemelkedésben. CSak szív és élek kell hozzá, jól meggondolva hogy mi lesz tetteink valódi következménye.
Nil
@eszegfu: nem tudom honnan veszed ezt a törvényt de még senkivel nem beszéltem aki ez alapján kapott volna nyugdíjat- eléri a nyugdíjkorhatárt és mondjuk van 38 éve, akkor azt mondják még két év ennyi.
Én sokáig főállású anya voltam-aztán jött a fidesz és mert elmúltam negyven éves és még volt kisgyerekem csak önkéntes munkát tudtam csinálni. Ennek is sokat köszönhetek- nem anyagiakra gondolok.
Mára elvették a gyerekek utáni kedvezményt és ha jól hallottam akkor már a főállású anyaság sem számít szolgálati időnek. Tehát nekem addig kell dolgozni amíg meg nem döglök.
Nil
@Tekla: egy a baj- hogy kevesebb ember fogja kapni ezt a megemelt összeget mert a többieket kirúgják, tehát a vásárlóerő nem hogy több lenne hanem kevesebb lesz - ráadásul közmunkát sem fognak adni akárkinek mert nagy lesz a választék- aki pedig nem kap közmunkát sem az ... ja a segélyt már megszüntették
sekele
Bajnai ezt próbálta megértetni az emberekkel,hogy a bruttó bérek növelésével főleg az emberek járnak rosszul (megszűnik egy csomó munkahely és alig visznek haza több pénzt, csak az állam kaszál) amíg a nettó bérek emelésével valóban nyer a munkavállaló.
m.macskosz
@Nil: ma, 16:06 Szomszédasszonyom sem túl sok szolgálati idővel rendelkezett, mivel 5 gyermek mellett ő is leginkább főállású anya volt. Tavalyelőtt azonban betöltötte a 62.életévét, és nyugdíjba ment. 70 ezer körüli a nyugdíja. A Rád vonatkozó törvény sem változik addig szerintem, mire Te nyugdíjba mehetsz. (Legalábbis remélem, hogy legfeljebb kedvezőbb lesz, és nem rosszabb!)
verőce21
@eszegfu: (12:17) Nem akarok belemenni a nyugdíjszámítási kérdésekbe, mert nem az a téma. De annyit elmondok, hogy rosszul tudod a számokat és ez annál sokkal összetettebb, keményebb téma. Valorizáció, degresszió, szolgálati idő, stb.

Arról pedig, hogy "...az emberek csak dolgozni és megélni akarnak", már leírtam a véleményem. Te is ugyanabba a csoportba tartozol, akik csak havifixet és jó nyugdíjat akarnak. Ezt is el kellene felejteni, 25. éve vadkapitalizmus van! Gyűjts magadnak nyugdíjat önkéntes kiegészítő nyugdíjpénztárban! Az államra hiába vársz, csak egy létminimumot fogsz kapni, mint Napnyugaton.

@brutus: (15:23) Az! (De ez a cikk címe.) :)
verőce21
@Nil: (15:58) Azt írod: "Az uniót akár jól is lehetne csinálni..." - Annyi erővel! Nem igaz? :)

Egyébként jó dolgokat írsz, csupa szív és lélek.
Desischado
A létminimumot sem éri el a nettó minimálbér! De sebaj! Az államtitkároknak 30% -al nőtt a fizetésük, szerencsére! Gond egy szál se! Mármint nekik!
nyanya001
Volt valakinek kétsége ?
Volt már olyan, hogy a szegény szerencsétlen járjon jól ?
Nil
@m.macskosz: sajnos nekem nagyon kevés szolgálati időm lesz- ha az önkéntes munkát beszámítanák akkor nem-hiszen több mint öt évig jártam egy helyre sokszor 10-12 órát dolgoztam és azóta ha nem is ennyire rendszeresen, de folyamatosan végzek önkéntes munkát- jobb mint depisen otthon ülni - nekem még hét év a nyugdíjkorhatár. De mindegy- minden reggel négykor csörög az óra - felkelek - és teszem a dolgom.
Nil
@verőce21: nyugdíjpénztárba???
Minek???
hogy legyen mit elvenni pártunknak és kormányunknak?
verőce21
@Nil: Az Önkéntes Kiegészítő Nyugdíjpénztárba!
Ami 100%-ban a tied! És nincs köze hozzá az állami nyugdíjalapnak, Nem annak az egynegyede Félreértetted.
eszegfu
@Nil: Nem tudom pontosan mit irtam rosszul... de az biztos: ha mondjuk valaki 1952. születésü, tehát ez évben eléri egy nő a reá irányadó nyugdijkorhatárt, a 62,5 évet és van 15 évi munkaviszonya (mondjuk háztartásbeli volt a többi időben), akkor elmehet nyugdijba.
eszegfu
@verőce21: Te meg pont abba a csoportba tartozol, aki ugy mond véleményt a másikról, hogy nem is ismeri... Képzeld el okoska: nyugdijas vagyok, e mellett még mindig dolgozom. Abban igazad van: vártam a nyugdijas éveimet, de előtte "készültem rá", azaz kőkeményen fizettem magam után 20 évig járulékot, a rendszerváltozás előtt pedig vonták, mint mindenkitől. Ezek után pedig joggal várhatok az államra, ill. a nyugdijamra!
mate03
@eszegfu: Sok igazságot írtál.Hivatalosan 40-év a munkaviszonyom!Husz évig másodállásban,kisiparos voltam.A szakmámból kifolyólag,minden munkáról számlát kellett adnom,Hatvan évesen mentem nyugdíjba,utána még tíz évig megtartottam az ipart,Úgy érzem hogy befizettem annyi nyugdíj járulékot,hogy jogosan veszem fel,a viszonylag magas nyugdíjamat! Sok kisiparos sír mint a fürdős kurva! Maszek taxis volt,minimál bérre jelentette be magát,most meg sír hogy kevés a nyugdíja!
verőce21
@eszegfu: (08:30) Akkor most csak igazoltad azt, amiről én "véleményt mondtam".
eszegfu
@verőce21: Kedvesem! Te menthetetlen vagy! Nem is arra válaszolsz, amit irok! Csak levonsz egy számodra kedvező tanulságot, ami értelmezhetetlen badarság. Na részemről a "fáklyás menet"...
verőce21
@eszegfu:(14:14) Jobb is, ha elhúzol. mint a vadlibák, mert tele vagy hamis információkkal.
eszegfu
@verőce21: Megint nem azt érted azzal a hihetetlen intelligenciáddal, amit irtam!
Vedd észre: csak "rádhagyom" és a Veled kapcsolatos párbeszédre nem vagyok kiváncsi kis fatojás...
verőce21
@eszegfu: Nagyon jól teszed! De betartsd ám! :)
kamazuka
Hát köszönjük szépen,hogy 4 db kenyérrel többet vihetünk haza!De tényleg, igazán jólesik.Ez a kitüntetett figyelem jól esik!
Míly különös,hogy a privatizációk során ,mikor a népvagyont kellett herdálni,nem voltak ennyire szűkmarkuak a honatyák!
Desischado
@mate03: Ha fizetted a nyilván nem kevés járulékot, és dolgoztál tisztességgel, akkor naná, hogy jár neked a nyugdíj! Élvezd sokáig, jó egészséget kívánok hozzá!
Nil
@verőce21: és meddig tart összehozni egy törvényt a tapasztalataid alapján?
Nil
@eszegfu: én még ilyennel nem találkoztam.
sajnos én már pont 65 éves koromig kellene hogy dolgozzam és mivel esélyem sincs a negyven év összehozására így nem mehetek nyugdíjba- és munkát sem kapok - az egy dolog hogy mire vagyok képes és mit bírok, mit tudok.
az is baj hogy van gerincem - de igazából csak az érdekel hogy az utolsó gyerekem élete is sínre kerüljön - aztán majd alakul valahogy- azt már látom hogy úgy nem ahogy szerettem volna.
eszegfu
@Nil: Értem, Te a 40 évre "hajtanál". A tv. szerint a teljes öregségi nyugdijat a reád irányadó kor betöltésével és 20 év szolgálati idővel is meg lehet szerezni (1997.LXXI.tv 18 § 2) a) és b) bekezdése). Öregségi résznyugdijat pedig 15 év szolgálati idővel lehet igényelni (18. § 3) a) és b). Vagyis, ha nincs esélyed a 40 év összehozására én megpróbálnám...
Nil
@eszegfu: nekem még hét év a nyugdíjkorhatár
ha beszámítják a gyerekeket akkor kettő
a jövedelmem nem változna- szerintem, de megszabadulnék a kötelező közmunkától és az állandó utazgatástól egyik hivatalból a másikba- amit egyébként kerülök
Tudod mi a vicc hogy már az iskolatakarításhoz is fideszesnek kellene lennem
verőce21
@verőce21: (11:14) Rosszul írtam, a teljes öregségi "nyugdíjjogosultsághoz 20 év ledolgozott munkaviszony elegendő."
eszegfu
@Nil: Hát ez igy "szarutca" valóban, sajnálom... Azt pedig csak megerősiteni tudom: valóban a legegyszerübb munkához is kormánypártinak kell lenni, elkeseritő!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.