2010 óta 93 százalékkal nőtt az egy minimálbéres után az államkasszába befolyt összeg, miközben az érintettek csupán 14 százalékkal visznek haza többet – írja az Mfor.hu.

Év végén írták alá a megállapodást a 105 ezer forintos minmálbérről, amiből adók és járulékok formájában összesen 66 150 forintot jelent, ami a 2014-es összegnél 2205 forinttal több. Ezzel szemben a minimálbéres dolgozó 2292 forint pluszt kap, csak 87 forinttal többet, mint az állam.

A 2010 óta eltelt időszakban a bruttó minimálbér 42 százalékkal emelkedett, vagyis 73 500-ról 105 ezerre nőtt. Az első látásra jelentős pluszból azonban nem sok maradt, hiszen a nettó mindössze 14 százalékkal növekedett. Míg 2010-ben a minimálbéresek 60 236 forintot kaptak kézhez, 2015-ben 68 775 forint "üti a markukat". Vagyis a 31,5 ezer forintos bruttó növekedés a gyakorlatban 8500 forint pluszt jelentett.

Az államkasszát tekinteve az Mfor.hu azt írja, míg 2010-ben 34 212 forint ment az államkasszába egy dolgozó után (munkaadói és munkavállalói járulékok és adók címén), idén ez 66 150 forintot jelent. A növekedés 93,4 százalékos.

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Senara
Kevés az adóbevétel , megemelik a minimálbért Varga elvtárs ennyit tud ... mennyi hiányzik ,a költségvetésből ... jó akkor emeljük a minimálbért , mert ez tuti bevétel . Korrupció meg mehet tovább .
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nil
@verőce21: és meddig tart összehozni egy törvényt a tapasztalataid alapján?
Nil
@eszegfu: én még ilyennel nem találkoztam.
sajnos én már pont 65 éves koromig kellene hogy dolgozzam és mivel esélyem sincs a negyven év összehozására így nem mehetek nyugdíjba- és munkát sem kapok - az egy dolog hogy mire vagyok képes és mit bírok, mit tudok.
az is baj hogy van gerincem - de igazából csak az érdekel hogy az utolsó gyerekem élete is sínre kerüljön - aztán majd alakul valahogy- azt már látom hogy úgy nem ahogy szerettem volna.
eszegfu
@Nil: Értem, Te a 40 évre "hajtanál". A tv. szerint a teljes öregségi nyugdijat a reád irányadó kor betöltésével és 20 év szolgálati idővel is meg lehet szerezni (1997.LXXI.tv 18 § 2) a) és b) bekezdése). Öregségi résznyugdijat pedig 15 év szolgálati idővel lehet igényelni (18. § 3) a) és b). Vagyis, ha nincs esélyed a 40 év összehozására én megpróbálnám...
Nil
@eszegfu: nekem még hét év a nyugdíjkorhatár
ha beszámítják a gyerekeket akkor kettő
a jövedelmem nem változna- szerintem, de megszabadulnék a kötelező közmunkától és az állandó utazgatástól egyik hivatalból a másikba- amit egyébként kerülök
Tudod mi a vicc hogy már az iskolatakarításhoz is fideszesnek kellene lennem
verőce21
@verőce21: (11:14) Rosszul írtam, a teljes öregségi "nyugdíjjogosultsághoz 20 év ledolgozott munkaviszony elegendő."
eszegfu
@Nil: Hát ez igy "szarutca" valóban, sajnálom... Azt pedig csak megerősiteni tudom: valóban a legegyszerübb munkához is kormánypártinak kell lenni, elkeseritő!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.