A tüntetések nem a kormányról szólnak, hanem a baloldal vajúdásáról – mondta Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában. Szerinte a megyei matricákat mindenki támogatja, igaz, az útdíjrendszer kiterjesztése is egy politikailag érzékeny, az embereket bosszantó lépés. De most a próbaüzem zajlik, szerinte értelmes javaslatok is vannak a módosításokra.

Nem a kormányról szólnak a tüntetések, különféle akciók, hanem a baloldal vajúdásáról – közölte Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

A miniszterelnök az útdíjrendszerrel kapcsolatban azt mondta, az ilyen politikailag érzékeny, az embereket bosszantó lépéseknél próbaidőre van szükség, amit most hallunk, az "a próbaüzem gépház-zaja". Ez a próbaüzem egy hónapig tart majd a kormányfő szerint, aki azt kérte, akinek bármilyen javaslata, kérdése van, most tegye fel, most tiltakozzon. Lehetnek változások, vannak értelmes javaslatok is – mondta.

A megyei matricát szerinte mindenki támogatja, de az is igaz, ha valaki egy másik megyében hajt le, mert ott van az első lehajtó, miért kell két megyére matricát venni. Az emberek életébe nem akarunk beavatkozni, de ahhoz akarnak közelíteni, hogy azok fizesssenek egy szolgáltatásért, akik igénybe veszik – tette hozzá.

Orbán az idei évvel kapcsolatban arról is beszélt, hogy néppárti kormányzás lesz, hiszen a parlament néppárti költségvetést fogadott el. Megismételte, hogy a 2014-2018-as kormányzati ciklusban a kabinet fő célja a bérből és fizetésből élő családok anyagi biztonságának megerősítése.

Az oktatási rendszerrel kapcsolatban azt mondta, idén, a következő hónapokban megkezdődhet és viszonylag gyorsan le is zárható majd a vita a 21. századi modern Magyarországhoz méltó, új oktatási rendszer ügyében. Az egészségügyben szerinte 2015 egyik kiemelt feladata a háziorvosok anyagi elismerésének megfelelő szintre emelését lesz.

A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy nincs időpont és konkrét program még Vlagyimir Putyin magyarországi látogatásához, Angela Merkel kancellár látogatása azonban ettől különbözik, annak "más az íze is", az időpont is megvan. Merkelnek szerinte tiszteletet kell adni, nem lehet kiadni neki a feladatot, "hogy milyen nótát húzzon", mert "nem prímás" – tette hozzá, és azt kérte a baloldali pártoktól, ne vetítsék rá a belpolitikát a látogatására.

Úgy kell jó szövetségesnek lenni az EU-val, a NATO-val és az USA-val, hogy ne engedjük belerángatni magunkat egy hidegháborúba, az az érdekünk, hogy a bizonytalan világban biztonságot nyújtó kapcsolataink legyenek – mondta Orbán a Putyin-vizittel kapcsolatos kritikákkal kapcsolatban.

Szerinte voltak már jobbak is a kapcsolatok az USA-val, "most olyanok, amilyenek". A jelenlegi helyzet szerinte senkinek sem jó, bár az együttműködésünk kiváló, például a gazdasági és katonai téren. A szuverenitásból azonban Magyarország nem enged, ez az alap, bár Orbán szerint ez csak politikai ügy, más területeken jó az együttműködés.

A párizsi vérengzéssel kapcsolatban Orbán azt mondta, megakad az ember torkán a szó, brutális és barbár cselekmény volt a terrortámadás, és a brutalitás különösen megrendíti az embert, ha a közelben történik. Magyarországon a közvetlen fenyegetés nem növekedett a TEK által neki összeállított anyag szerint.

Orbán azt is mondta, nem akarunk a bevándorlók célpontjává válni, de most nem az ész, hanem a lélek hangján kell szólni. Arra a felvetésre, hogy a fő gyanúsítottak francia állampolgárok, Orbán érdemben nem reagált.

103 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@simmering73: (09:44) Azt kihagytad, hogy a kocsik futóművei is hamarabb tönkremennek a rosszabb utakon! Akkor már két-háromszorosan megéri nekik venni egy Pest megyei matricát 5000-ért, egész évre.
mate03
@verőce21: Idézet a rezsibiztostól? Vagy szemináriumon hallottad?
1magyar
Visszaszoknak a régi, városi utakra az autósok és az önkormányzatok fizethetik a házak repedésből adódó károkat, a kátyúkárokat,a víz- gázvezeték károkat stb.
De ez már a kormányt nem zavarja, majd az önkormányzatok kigazdálkodják!
kamazuka
M 7-es bevezető szakasza ma reggel!
Hiszik vagy sem,
Kaposváron!
verőce21
@mate03: (09:05) Nem érdemel választ, de szemináriumra a szolnokiak jártak Czinege idejében. Írd azt, hogy nem voltál közöttük! :)
mate03
@verőce21: Nem emlékszel? Ott ültél mellettem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.