Az atv.hu értesülései szerint az italnagykerek jövedéki biztosítéka ügyében újabb fordulat jön. Tudják, ez az a történet, amiben hetek óta égették magukat fideszes politikusok: számításunk szerint eddig legalább négy féle verzióval kísérleteztek. Jövő héten jöhet a finis, Lázár János és L. Simon László történelmi sikert arathat.

Egészen addig nagyjából senki nem foglalkozott azzal, hogy létezik jövedéki biztosíték, míg tavaly októberben a Nemzetgazdasági Minisztérium az adózással kapcsolatos 260 oldalas előterjesztésében egy toldalék mondattal durván meg nem akarta emelni a nagykereskedők jövedéki biztosítékát.

A javaslat szerint 22 millió forintról 150 millió forintra emelkedett volna az összeg, ami sok kisebb boros és pálinkás céget tett volna tönkre – azaz a piac 4-5 nagy cég kezébe került volna. Végül a Fidesz frakcióelnöksége, majd a Fidesz frakciója is leszavazta a belső egyeztetési fórumokon, és helyette az a politikai döntés született, hogy a cégek forgalmához képest sávosan alakítsák ki a biztosíték összegét – írja az atv.hu.

A dologban azonban van egy kis csavar: a költségvetést előkészítő törvénycsomagban valóban az szerepelt, hogy eltörlik ezt, és helyére bekerül a sávos, a cégek árbevételéhez igazodó biztosíték rendszere. A bicsaklás ott történt, hogy az eltörlés és a sávos rendszer bevezetése között egy év elcsúszást illesztett be valaki, így január 1-től életbe lépett a 150 milliós biztosítékról szóló szabályozás, ennek kivezetése viszont csak jövőre lépett volna életbe. Magyarán: a kis cégek addigra csődbe mentek volna.

A bizottságban és az NGM-ben a Miniszterelnökségre hárították a hibát, mivel ők végzik a kormányzati koordinációt, a végső verzió benyújtásáért is ők a felelősek, a Miniszterelnökség pedig a bizottságra és az NGM-re kente a dolgot.

Végül Gulyás Gergely, a törvényalkotásért felelős bizottság elnöke nyilvánosan bocsánatot kért, szerinte technikai hiba történt, nem ellenőriztek egy dátumot, később pedig Font Sándorral, a mezőgazdasági bizottság elnökével közösen módosítást nyújtottak be, ahogyan Lázár János és L. Simon László is. Az ő verziójuk a 2014-es mértékhez képest 10 százalékkal csökkentené a biztosítékot, 22-ről 20 millió forintra. A Lázár-L.Simon féle módosítóban egyébként nettó Gulyásra kenik az emelést tartalmazó sávos rendszer ötletét, jogtechnikailag igaz, hiszen Gulyás volt az előterjesztő, de a minisztériumi kérésére.

A történetben egyébként nehéz eltekinteni attól, hogy Gulyás Gergely többször is bírálta Lázár Jánost Zoltai Gusztáv egykori Mazsihisz-vezető kinevezése ügyében, sőt, a miniszterelnök-helyettes és Kövér László közötti úrizálós belharcban is Kövér László mellé állt. Gulyás és L.Simon között is kialakult a Zoltai-ügyben egy kisebb vita, éppen az atv.hu-n, mivel ebben az ügyben ironikus szövegkörnyezetben L. Simon kényes ízlésű kollégájának nevezte Gulyást – írja az atv.hu.

Hogy végül kinek az előterjesztését választják majd, még nem tudni. Font Sándor elmondta, csak jövő héten ülésezik a frakciónak olyan testülete, ami ezzel a témával foglalkozik, de ő, a mezőgazdasági bizottság elnökeként azt támogatja, hogy a jövedéki biztosíték csökkentése mellett szavazzon a frakció.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Most már egymásra dobálják a szart az elvtársak.
Yoda69
Jol kifundaltak, csakugy mint a trafikmutyit. lezerjano ezen is milliardokat fog kaszalni.
nezelodo
Na most majd megtudják azok kicsi, családi bortermelő cégek, akiknek évek óta harsogják a fülébe a fidesz pártfogó nótáját, hogy milyen is az amikor ezek a haramiák támogatnak valamit, valakit. A most biztosan bevezetendő "csökkentett" jövedéki letét is a haláltusájukhoz vezet.
Tudják, és nem is szégyenlik, hogy azt szeretnék, hogy inkább az ő urizálásuk tartson tovább, mint az a pár száz habókos, eredményeire oly büszke kis borász és családja megéljen a jövőben is, és hirdethesse a sikereit.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.