Az uniós jog az oktatás területén nem teszi lehetővé a megkülönböztetés tilalmától való eltérést – közölte az Európai Bizottság.

Jávor Benedek, a Párbeszád Magyarországért EP-képviselője az írásbeli kérdést intézett a Bizottsághoz a Balog Zoltán humánminiszter által preferált iskolai szegregációs gyakorlattal kapcsolatban – emlékeztet a Népszabadság.

A magyar képviselő azt kérdezte a bizottságtól: a faji egyenlőségről szóló uniós irányelv – amely 2003 óta a magyar jog része – lehetőséget teremt-e bármilyen, a nemzeti jogban szereplő kivétel engedélyezésére, ez a kivétel megvalósíthat-e jogszerűen diszkriminációt, és elfogadható-e olyan intézkedés, amelynek az az eredménye, hogy „felzárkóztatási vagy egyéb tanulmányi okból” egyes diákok faji vagy etnikai alapon elkülönült módon legyenek kénytelenek tanulni az oktatási intézményeikben.

A válasz elég egyértelműen leszögezi, hogy a faji egyenlőségről szóló irányelv tiltja a faji vagy etnikai származáson alapuló hátrányos megkülönböztetést és az irányelvet átültető nemzeti jogszabályok nem rendelkezhetnek olyan eltérésről, amelyet az irányelv kifejezetten ne tenne lehetővé – márpedig az uniós jogszabály az oktatás területén nem engedélyezi a megkülönböztetés tilalmától való eltérést.

Jávor Benedek szerint Európában elfogadhatatlan a bármilyen trükkel bevezetni kívánt szegregált oktatás, és ijesztőnek tartja, hogy Balog Zoltán csúcsminiszter ez irányú ötletét az Országgyűlés és Áder János köztársasági elnök is támogatandónak találta.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Ez az ,,ájtatos esztergányoló,, már az első Orbán kormány idején is csinált baklövést mikor ukmukfuk, vetíteni akart a szlovák delegációnak, előzetes egyeztetés nélkül, biztos van aki emlékszik rá a szlovák küldöttség meg jogosan felrántotta az orrát oszt. elutaztak haza...
Ez a pali a minimálisan elvárható kulturált viselkedésnek, a politikában elvárható kiszámított lépések végrehajtásáról vélhetően soha nem hallott...
Ha ilyen dolgot akarna a kormány bevezetni az első megnézni hogy viszonyul a dolog a magyar törvényekhez, a második legalább ilyen fontos hogyan illeszkedik az aláírt, elfogadott Uniós irányelvekhez, hát EZ MEGINT KIMARADT, ITT EGY ÚJABB UNIÓS ELJÁRÁS KÖVETKEZIK, csupán azért mert balfaxok akik irányítanak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.