Mindössze 18 órájuk volt a nem állami iskoláknak arra, hogy igényelhessék a működésükhöz elengedhetetlen központi támogatást, ha ezt nem tették meg, akkor elestek a pénzüktől.

A kormánynak ismét sikerült remekelnie: kihirdetett egy jogszabályt és azonnal hatályba is léptette azt, méghozzá épp 18 órától, s ráadásul ezzel majdnem ellehetetlenítette a nem állami fenntartású iskolákat – írja a Népszabadság.

Egy január 28-án megjelent kormányrendelet módosítja a köznevelési törvény 2012-es végrehajtási rendeletét, azt a részét, amely a támogatásokra vonatkozó kérelmeket szabályozza. Az egyházi vagy alapítványi/magánfenntartású iskoláknak e rendelet alapján január 31-ig kellett benyújtaniuk a kincstárhoz a támogatási kérelmüket. A nem állami intézmények a költségvetésük egy tetemes részét ennek a kérelemnek az alapján kapják meg, a határidő elmulasztása pedig azzal jár, hogy elbukják a pénzt.

Ráadásul a rendeletet a kormány három nappal a január 31-i határidő előtt módosította és gyakorlatilag mindössze másfél napot hagyott arra, hogy az iskolák a jogszabály-módosítást tanulmányozzák.

A leginkább kiszolgáltatott helyzetben az alapítványi iskolák vannak. Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke a lapnak azt mondta: a kormány folyamatosan bizonytalanságban tartja az alapítványi intézményeket. Az állandó jogszabály-módosítgatás és kormányzati ötletelés azért érinti érzékenyen az alapítványi iskolákat, mert az Orbán-kormány még az előző ciklusban megszüntette azokat a törvényi garanciákat, amelyek biztosították ezeknek az intézményeknek is a kiszámítható működését.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

36
Korábban még az volt a hír, hogy a nem állami iskolák jobban járnak, mint az államiak.
A média is tájékozatlan. Vagy szándékosan kelti a feszültséget. De a jogalkotó a leginkább felelős. Következetlen és ez támadási felületet ad. Nem tudom, ilyenkor hol van Semlyén. Ja. Hogy ő is eszét vesztette.
Szánom a mai gyerekeket.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@m.macskosz: A sok téma és a sok hsz. között az ember időnként kikapcsol, elveszti a fonalat.
radios45
@miazavalami: a közmunkásoknak is járhat az adókedvezmény, de csak az egyik szülő kaphatja meg, és legalább 2gyerek kell hozzá.
radios45
Nekem most emelték fel a fizetésemet, mert egy iskolában dolgozok, bruttó,101400Ft.ra, de a nettóm így is csak 66400Ft. lett.
Ebből sem lehet rendesen megélni, egyedül.
A szerződésem lejár 28.án, aztán mehetek a pi..ba.
miazavalami
@radios45: Akik nálunk dolgoznak közmunkásként nem vehetik igénybe.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.