Mindössze 18 órájuk volt a nem állami iskoláknak arra, hogy igényelhessék a működésükhöz elengedhetetlen központi támogatást, ha ezt nem tették meg, akkor elestek a pénzüktől.

A kormánynak ismét sikerült remekelnie: kihirdetett egy jogszabályt és azonnal hatályba is léptette azt, méghozzá épp 18 órától, s ráadásul ezzel majdnem ellehetetlenítette a nem állami fenntartású iskolákat – írja a Népszabadság.

Egy január 28-án megjelent kormányrendelet módosítja a köznevelési törvény 2012-es végrehajtási rendeletét, azt a részét, amely a támogatásokra vonatkozó kérelmeket szabályozza. Az egyházi vagy alapítványi/magánfenntartású iskoláknak e rendelet alapján január 31-ig kellett benyújtaniuk a kincstárhoz a támogatási kérelmüket. A nem állami intézmények a költségvetésük egy tetemes részét ennek a kérelemnek az alapján kapják meg, a határidő elmulasztása pedig azzal jár, hogy elbukják a pénzt.

Ráadásul a rendeletet a kormány három nappal a január 31-i határidő előtt módosította és gyakorlatilag mindössze másfél napot hagyott arra, hogy az iskolák a jogszabály-módosítást tanulmányozzák.

A leginkább kiszolgáltatott helyzetben az alapítványi iskolák vannak. Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke a lapnak azt mondta: a kormány folyamatosan bizonytalanságban tartja az alapítványi intézményeket. Az állandó jogszabály-módosítgatás és kormányzati ötletelés azért érinti érzékenyen az alapítványi iskolákat, mert az Orbán-kormány még az előző ciklusban megszüntette azokat a törvényi garanciákat, amelyek biztosították ezeknek az intézményeknek is a kiszámítható működését.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

36
Korábban még az volt a hír, hogy a nem állami iskolák jobban járnak, mint az államiak.
A média is tájékozatlan. Vagy szándékosan kelti a feszültséget. De a jogalkotó a leginkább felelős. Következetlen és ez támadási felületet ad. Nem tudom, ilyenkor hol van Semlyén. Ja. Hogy ő is eszét vesztette.
Szánom a mai gyerekeket.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
volvós
KDNP --Balogh Effárs itt a hosszú cumi !!!
m.macskosz
@volvós: Szerinted mennyire lesznek emiatt álmatlan éjszakái a megélhetési csuhásnak?
36
Korábban még az volt a hír, hogy a nem állami iskolák jobban járnak, mint az államiak.
A média is tájékozatlan. Vagy szándékosan kelti a feszültséget. De a jogalkotó a leginkább felelős. Következetlen és ez támadási felületet ad. Nem tudom, ilyenkor hol van Semlyén. Ja. Hogy ő is eszét vesztette.
Szánom a mai gyerekeket.
F_Viktor
Ne féltsétek a csókosokat (egyházi iskolákat), itt is ugyanaz történt, mint a trafik pályázatoknál, a haveroknak súgtak, azaz ők már felkészülve várták a január 28-át!
m.macskosz
@36: "Nem tudom, ilyenkor hol van Semlyén. Ja. Hogy ő is eszét vesztette."
.
.
.Ugyanarról beszélünk? tömjénfővadásznak mikor volt veszítenie valója??
m.macskosz
@m.macskosz: Pontosítok:
" Ja. Hogy ő is eszét vesztette."
eszegfu
Csak egy olyan intézményt, vagy embert, embercsoportot mondjon valaki, akivel NEM szurt ki a kormány! Na ne a Fideszes impozáns szimpatizánsaiból, ha kérhetem.
m.macskosz
@eszegfu: A tényleges, több éve már nyugdíjasokkal nem szúrt ki. Az igaz, hogy átQrta őket a 0%-os inflációval,...visszavonom: a csirke far-hát áfa-ja még mindig 27 %.
miazavalami
@m.macskosz: És tedd hozzá, lassan már hiány cikk lesz. Vagy órákig kell érte sorben állni...
eszegfu
@m.macskosz: Elfogadom a véleményedet, mert igaz, hogy minden évben valamennyit emelnek a nyugdijasoknak, ez eddig fix! Az MNB 2014. dec. infláció jelentése szerint: "...3 % infláció körül a cél..." majd később "...elmarad a céltól és csak az év II. felében érheti el..." A 2015.jan.1-től kapott nyugdij emelés pedig 1,8 %. Nem "rózsás" a helyzetük, de mégis valami.
m.macskosz
@miazavalami: Akkor kaptam kis híján agyvérzést, amikor először láttam csirkelábat kilónként 400 forintért. :(
m.macskosz
@eszegfu: Nem ment át az iróniám...:(
Egyébként, a statisztikai átlag szerint tényleg nem, hiszen nem mindenkit zavar, hogy emelkednek az árak, még a nyugdíjasok között sem, sőt, nekik--egyelőre -- tényleg biztos a jövedelmük.
miazavalami
@m.macskosz: Én akkor szoktam kicsit elgondolkodni amikor megyek a kutyáknak vásárolni. Mellfilé nyesedék, csirkeláb, far - hát, és van olyan egész csirke ami kicsit meg van nyomva, vagy valami más baja van. Tehát állati fogyasztásra jó, de embernek már nem. Na ide szokott járni sok szegény család bevásárolni nem a tescoba. És nem kutyának veszik. :-(
m.macskosz
@miazavalami: Legutóbb humorizált, aki hozta a kutyámnak a csirke mell csontot,
hogy ebből még pörköltöt is csinálhatok. És nem tudta, hogy bizony évekig ettem
csirkenyak pörköltöt..
m.macskosz
@m.macskosz: Ja, ma kilója 378 Ft. Ha egy három tagú család erre kényszerül, akkor naponta egy ezres, havonta tíz misi, .. ..tej, kenyér, zöldség, gyümölcs, cipő, ruha, fogkrém,
...:(
miazavalami
@m.macskosz: Nem hinném hogy tejre és ruhára jut.
Itt nagyon sok család él közmunkából, számolj utána ha kifizetik rezsit mi marad. Hozzáteszem hogy a közmunkabérből nem lehet igénybe venni még azt a sz@ros 10ezer forintos adókedvezményt se amit a minimál bér után igen. Ha az egyik szülő ki van helyezve közmunkára a másiknak semmi se jár...
eszegfu
@m.macskosz: Bocs., de az én készülékemben van a hiba! Tompa vagyok bakker!
m.macskosz
@eszegfu: most viszont én vagyok agyilag mozgássérült. Miről is van nagyba' szó?
eszegfu
@m.macskosz: A sok téma és a sok hsz. között az ember időnként kikapcsol, elveszti a fonalat.
radios45
@miazavalami: a közmunkásoknak is járhat az adókedvezmény, de csak az egyik szülő kaphatja meg, és legalább 2gyerek kell hozzá.
radios45
Nekem most emelték fel a fizetésemet, mert egy iskolában dolgozok, bruttó,101400Ft.ra, de a nettóm így is csak 66400Ft. lett.
Ebből sem lehet rendesen megélni, egyedül.
A szerződésem lejár 28.án, aztán mehetek a pi..ba.
miazavalami
@radios45: Akik nálunk dolgoznak közmunkásként nem vehetik igénybe.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.