A helyi önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, kérve, hogy a kiemelt üdülőkörzet május elejétől szeptember végéig mentességet kaphasson a kereskedelmi vállalkozások, üzletek vasárnapi kötelező zárva tartása alól.

Erről Balassa Balázs (független), a BSZ elnöke, Szigliget polgármestere tájékoztatta pénteken az MTI-t.

Kifejtette, a BSZ elnöksége a héten hozott határozatot arról, hogy a kormányhoz fordul a mentesség kérésével.

A szervezet elnöke szerint elsősorban nem a multik, hanem a kisüzletek üzemeltetői sérelmezik az új szabályozást. A vonatkozó jogszabály lehetőséget biztosít a 200 négyzetméternél kisebb üzletek vasárnapi nyitva tartására, de csak ott, ahol a család tagjai dolgoznak. Balassa Balázs szerint szükséges lenne megvizsgálni, hogyan terjeszthető ki ez a mentesség az alkalmazottakat foglalkoztató balatoni üzletekre is, hiszen sok esetben megoldhatatlan, hogy egy egész évben nyitva tartó kereskedelmi vállalkozásnál csak a családtagok dolgozzanak minden hétvégén. Azt is figyelembe kell venni, hogy az üdülőrégióba érkező turisták, nyaralótulajdonosok számára a szabadság időszakában nincs különbség a hétköznap vagy a hétvége között – hangsúlyozta.

"Az jó törekvés, hogy a kormány erősíteni kívánja a családi vállalkozások pozícióját, elősegítve a bevételük növekedését, de sajnos a Balaton térségére nem ez a vállalkozói kör a jellemző" – fogalmazott a BSZ elnöke. Hozzátette, a régió is támogatni kívánja a kormány törekvését, de kéri, hogy ameddig kiépül az a kisüzlet-hálózat az üdülőrégióban, amely biztosítani tudja a szükséges nyári ellátást hétvégenként is, mentesítsék a térséget a vasárnapi zárva tartás szabályozása alól. A BSZ a mentességet minimum öt hónapra kéri, igazodva a balatoni vendégforgalom igényeihez.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@nyanya001: Ha nem kapjak meg a mentesseget kb. 1-2 heten belul, na, AKKOR nezd meg, hogy fog dolni a sz@rosbili a csuti vezir fejire! De azt mar tomjenzsoti uralma se fogja tulelni... Egyedul a turizmus az, ami meg ugy -ahogy muxik otthon, ha nem adjak meg a mentesseget, abbol oriasi gebaszt lesz, kb. internetados merteku, viszont ha megkapjak, akkor meg azert, mert az osszes tobbi telepulesen is szukseg van ezekre a boltokra. Sajat halalukat gyorsitottak fol, mire en hazamegyek, 2 honap mulva, mar lehet, hogy egeszen mas lesz a miniszterelnok...:o)))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Ezek teljesen megvannak hülyülve ?
Már a balatoni turizmust is tönkre akarják tenni mert egy idióta töketlen
KDNP -s kitalálta ezt a hülye vasárnapi zárva tartást, az embernek megáll az esze,
ennyi f.kalapot összegyűjteni a kormányban csak azért, hogy meglegyen a kétharmad !
Teljesen tönkretették már az országot ezek a dilettáns idióták !
Tibor43
Balatonon és egyéb bezárás alól mentességet kérők vállalkozásokban dolgozók nem számítanak családnak?
karma1
@Tibor43: Ha valaha voltal Balcsin, vagy a Velencei tonal egy kanikulai vasarnapon, akkor megerted, hogy nincs akkora csalad, amelyik ki tudna elegiteni a kora reggeltol eledo, es keso estig tarto vasarloi forgalmat ... (Esetleg egy orsos-familia talan, az viszont nem fog annyit bultizni,...:o))))
karma1
@nyanya001: Ha nem kapjak meg a mentesseget kb. 1-2 heten belul, na, AKKOR nezd meg, hogy fog dolni a sz@rosbili a csuti vezir fejire! De azt mar tomjenzsoti uralma se fogja tulelni... Egyedul a turizmus az, ami meg ugy -ahogy muxik otthon, ha nem adjak meg a mentesseget, abbol oriasi gebaszt lesz, kb. internetados merteku, viszont ha megkapjak, akkor meg azert, mert az osszes tobbi telepulesen is szukseg van ezekre a boltokra. Sajat halalukat gyorsitottak fol, mire en hazamegyek, 2 honap mulva, mar lehet, hogy egeszen mas lesz a miniszterelnok...:o)))
nyanya001
@karma1: Egyáltalán, hogy az anyjuk kínjába hozhattak egy ilyen
elfuserált rendeletet ? Persze, ha a KDNP -t veszem alapul mag a Fideszt, aki összebútorozott
ezekkel, akkor nem csodálkozom semmin !
Kellett a csuti tahónak nagyon a kétharmad, hogy az országromboló
de csakis nekik jó törvényeiket megszavazzák !
Tibor43
@karma1: Igazad van,csak akkor miért papolnak ezek a megélhetési,időszakos (ál) keresztények a családról? A világörökségi és a turisztikai területeken nincsenek családok?
KERKA
Nem adnám meg! Az ország nemcsak a Balatonból áll! Ha már ilyen barom rendeletet hoztak, akkor az mindenkire vonatkozzon, ne akarjon senki kiválasztott lenni.
Megjósolhatom előre lesz még itt probléma ebből bőven.
eszegfu
@KERKA: Én sem tennék kivételt!! Ezzel az erővel mindenki találna valami "mentességet" és kérvényezné. Csak az lehetne a megoldás, hogy visszavonják ezt a vasárnapi zárvatartást!
KERKA
Nem mindenki tud szállodában nyaralni, ahol a teljes ellátást megfizeti. Ha egy család 2-3 gyerekkel útrakel, bárhova megy nyaralni, kellemetlen lesz majd a zárt üzletek sora.
Ha nyaraltál már gyerekekkel, tudod, hogy milyenek, valamiért mindíg el kell menni a boltba.
Képtelenség mindent előre megvásárolni és magunkkal vinni :))
karma1
@Tibor43: Azert kell nagyon gyorsan valamit donteni a kormanynak az uduloovezetek boltjainak ugyeben, mert ez rendkivul erzekeny kerdes: azok a vallalkozok, akik Balcsin, Velencefurdon, vagy mas, kiemelt turistahelyeken dolgoznak, foleg csaladi vallalkozasban, azoknak junius 15-tol aug. 31-ig kell megkeresniuk a csalad EGESZ EVI keresetet, ebbol a bevetelbol kell kifizetniuk az adokat, TB-t, helyiseg bert, az esetleges alkalmazottak beret, benzinkoltseget, szallitast, telefont, konyvelot, karbantartast, es persze valami profitot is muszaj szerezniuk, mert nem mazochizmusbol vannak nyitva. Kozben allandoan ki vannak teve a NAV, az ANTSZ es az idojaras viszontagsagainak, de "'artunk es ormanyunk" egy-egy hulye dontese, valamint a csapnivalo kozbiztonsag teljesen haza is vaghat egy szezont. Tudom mirol beszelek, Balatontol 8 km-re csinalt a csaladunk kempinget, meg a regi szep NDK-s idokben, amikor a nyugatnemet gazdag rokon nalunk talalkozott a szegeny NDK-ssal. Gyilkos melo volt, es telen az orzest is meg kellett oldani, mert a falubol a ciganyok feljartak rendszeresen lopni, ami mozdithato volt a telepen, elvittek... (Igaz, csak az elso evben, utana mar megoldottuk a teli orizetet is, persze nem ingyen.) Ha ezt eltoketlenkedi a kormany, az az utolso csapas lenne a meg valahogy vegetalo kiskereskedokre, kisvallalkozokra.
Nemezis
Szó se lehet róla. Vagy mindenki nyitva tarthat, vagy senki. Pont a balatoni, meg hasonló turisztikai központokba való zárva tartás torpedózhatja meg az egészet.
KERKA
@karma1: 14.53 Valamit nem vettél figyelembe:)) Azok az üzletek, ahol a tulajdonos, vagy a család tagja (valaki-bárki) a kiszolgáló, az nyitva lehet. Rájuk nem vonatkozik a rendelet
karma1
@KERKA: Juj, akkor Te sem egeszen: en is azt irtam , hogy egy csaladi vallalkozas sem tud kielegiteni egy napi forgalmat kora reggeltol keso estig, esetleg egy nagyobb Orsos-familia, azok viszont nem akarnanak melozni,...Ket eve a velencefurdoi nyaralonkbol lementunk vasarolni asszem a SPAR-ba, - na, peldaul most az se lehet nyitva, mert tuti, hogy 200 nm-nel nagyobb, de akkor is tele volt vasarlokkal, es igen, tudd meg, allatira morcos lettem volna, ha egesz napra nem vehetem meg a hideg kolamat meg azokat a dolgokat, amit Pesten nem volt idom beszerezni, szinten a szombati nagy rohamban. Aki nem veszi tudomasul (itt az alszent KDNP-re gondolok), hogy nyaron Budapest lakossaga megketszerezodik, es van olyan turista, aki csak esetleg pont hetvegere tudja a latogatasat idoziteni , akar turistacsoporttal is, az egy agyament, begyoposodott feju hulye, aki ket kezzel es egy jo eles fejszevel vagja sajatmaga es a partja alatt a fat... De ha ilyen hulye, akkor mar nem sokaig, mert sikerul minden agat lefureszelni a sajat s@gge alatt...:o((((
Tibor43
@karma1: A kormány gyorsan dönthetne,hogy ezt az egész vasárnapi üzletbezárási baromságot visszavonná.
Már úgyis elvesztették a 2/3-ot,nincs szükségük a "Harrach-féle" tanácsokra és gombnyomogatóira...
A KDNP egyre jelentéktelenebb lett.
karma1
@Tibor43: Teljesen igazad van: en is azt szeretnem, ha ez az egesz vasarnapi baromsag megszunne, visszaallna a regi rend, de mar igy is csaladok tizezreit tettek tonkre, bocsajtottak el az alszent szentfazek miatt...A KDNP szerintem sosem volt mervado, csak eppen jol mutatott a fideSS politikai palettajan Isten-Haza-Csalad felallasu kamucsoport
KERKA
@karma1: Csak a pontosság kedvéért, te ezt írtad 14.53-kor

"kiemelt turistahelyeken dolgoznak, foleg csaladi vallalkozasban, azoknak junius 15-tol aug. 31-ig kell megkeresniuk a csalad EGESZ EVI keresetet, "

Én erre reagáltam, hogy a családi vállalkozásra nem vonatkozik a rendelet.
Bár nem ez a lényeg, hanem az, hogy hoztak egy barom rendeletet, most már kezd körvonalazódni, hogy mik a hátrányai, ennek ellenére azért sem helyezik hatályon kívül.
Egyébként nemcsak az élelmiszer boltok bezárása a szarügy, hanem a kertészetek, barkácsboltok ahova ténylegesen vasárnap mentek a nyaraló tulajdonosok.
karma1
@KERKA: Hat persze, tokeletesen igazad van, mert a nyari kerti munkalatokra csak a hetvegeken ernek ra az egesz heten dolgozok, ha ezt a lehetoseget is elvettek toluk, meg az ido is sz@r lesz, az a keves kis pihenojuk, es talan a kis megtermelt zoldseguk is tonkremegy, elve'sz, De kit erdekel ez, amikor ez a garnitura ugyel az allamkasszara, meg a zemberek mindennapi eletere?...:o((((
Fradigege
Amelyik boltos rájuk szavazott, azok legyenek következetesek és fogadják el a szent írást! Kuss van nekik.
agnes200
Az egész igazságtalan és rossz. Pl. arra sem gondolt senki, hogy ha a franchise hálózatokhoz tartozó kis boltocskák nyitva tarthatnak vasárnap, hát akkor az ő hasznuk bizony pont hogy nem a hétvégéken is szorgalmasan dolgozó tulajdonosoknál fog landolni, hanem a franchise hálózat licenszadójánál... szóval még csak az sem igaz, hogy ezzel a családi vállalkozásokat segítik. És ez csak egy hiba a törvényben a sok egyéb mellett.

Várom a kormányváltást, és hogy ezt az egész barom törvényt visszavonják.
karma1
@KERKA: 15.17-re: Jaj, bocs, en voltam a hulye!..:o(( En azokat a vallalkozokat IS sajnalom, akik kisboltban, AMDE NEM CSALADI vallalkozasban dolgoznak, mert mondjuk a vallalkozo 30 eves, notlen, sem gyereke, sem egyeb besegito csaladtagja nincsen, viszont ha nem megy el vallalkozonak, akkor csak a kozmunkara varok sorait gyarapitana. Na, ezeket is szoritjak a szezonalis hataridok, amibol majdnem 2 het bevetele esik ki a vasarnapi zarvatartasokbol, es akkor meg nem emlitettem a turistak sajat nyelvukon elmondott karomkodasait...:o))))
picike
@karma1: vagy mindent vagy semmit igazságot kell nézni ki hogy mit hol fog árulni az mindegy vasárnap van őrá is vonatkozik vagy nyissanak ki mindenki, nem csak egyesek nyissanak ki
karma1
@picike: En is amellett vagyok kezdettol fogva, hogy NEM szabad bezarni semmifele uzletet vasarnap, mert az oriasi bukta mindenkinek, maganembernek, allamnak egyarant
picike
@karma1: a Balatonon télen dolgoznak télen csak fürdenek a maszekok , itt meg éhen halnak télen és nyáron is . nincsen ne legyen kivétel maszek és maszek között hadd áruljon helytől településtől függetlenül. a balatonon ugy megszedi nyáron magát hogy télen mért is nyitna ki
picike
lehet nyaralni vinni kell kaját a balatonra magunkal finom nyár lesz !!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.