A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) ideiglenes magánútlevelet biztosított Tóásó Elődnek a hazatéréshez – mondta Szijjártó Péter miniszter hétfőn Budapesten. Kiemelte azt is: a magyar diplomácia a magyar állampolgároknak mindig, minden bajba jutás esetén járó konzuli segítséget nyújtotta Tóásó Elődnek. Miután a férfi a büntetését a bolíviai hatóságok szerint letöltötte és szabadlábra került, a helyi hatóságok az útlevelét nem adták vissza. Ezért a Buenos Airesben lévő magyar nagykövetség – amely Bolíviába is akkreditálva van – ideiglenes magánútlevelet adott ki neki, amely alkalmas a hazatérésre – közölte Szijjártó Péter.

Szijjártó elárulta, mit kellett Tóásó szöktetéséért tenniükFotó: MTI

Emlékeztetett: korábban szó volt arról, hogy Tóásó Előd a családtagjaival – feleségével és az ő testvérével – utazik, akik bolíviai állampolgárok. Ha ők vízumkérelemmel fordulnak Magyarországhoz, a jogszabályok adta keretek között segítenek nekik, és bár Bolíviában nincs sem magyar nagykövetség, sem konzulátus, Spanyolországgal van vízumkiadási megállapodása Magyarországnak – magyarázta.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Mario Tadiccsal a KKM nem áll kapcsolatban.

A miniszter megjegyezte: tény, hogy a jogszabályok szerint ítélet nélkül nem tarthatták volna fogva ilyen hosszú ideig Bolíviában Tóásó Elődöt, és Magyarország több diplomáciai erőfeszítést tett ebben a kérdésben, több nemzetközi szervezetnél felvetette az ügyet.

A Baptista Szeretetszolgálat vasárnap tájékoztatta az MTI-t, hogy Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot kimenekítették Bolíviából. A közlemény szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium technikai segítségével közép-európai idő szerint péntek délután a 4650 méter magasságban lévő Chungara közúti határátkelőhelyen hajtották végre az akciót.

A tájékoztatás szerint Tóásóék nem érezték biztonságban az életüket Bolíviában, ezért kértek segítséget Magyarországról.

A Baptista Szeretetszolgálat közleménye szerint Tóásó Előd várhatóan hétfő kora délután érkezik Budapestre.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nemezis
És a román külügyminiszter nem tett semmit? Ez ugyanis az ő asztala lenne.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
silber13
Ez bizonyára megfeszített és hatalmas munkát jelenthetett neked !:-))))
nezelodo
Igen, egy tapintatos diplomata, ha még maradt ilyen a külügynél , legalább olyan diszkréten kellene, hogy kezelje ezt az információt, mint Orbán-Mászáros MET ügyeit. Nem jó a trükköt kikiabálni a világnak, hátha akad még olyan kalandvágyó forradalom exportőrünk ,aki ha bajba kerül, tudjanak segíteni rajta.
wagabund
ezt tudja minden ország belügyese, hogy így lopkodják az embereket, csak azt nem, hogy hol...
valószínű, hogy a kábszer miatt sitten guggolókat otthagyják, azok nem hősök, csak megélhetési balekok..

persze tóásóra még vár a szöktetés árának törlesztése...már meg is van a szöveg, amit be kell magolnia pontosan, szóról szóra...
Nemezis
És a román külügyminiszter nem tett semmit? Ez ugyanis az ő asztala lenne.
herczeg0210
A Tóásó most magyar, vagy román vagy chilei? Milyen is valójában? Közelebb nem talált magának munkát?
Anna Mária
Szíjjártó ezt mondta: "a magyar diplomácia a magyar állampolgároknak mindig, minden bajba jutás esetén járó konzuli segítséget nyújtotta". No persze. Ha valaki vesztette már el Bécsben a személyi igazolványát és szeretett volna hazautazni, az pontosan tudhatja, hogy semmiféle segítséget nem kap a konzultól egy mezei állampolgár.
nyanya001
Ha valakit, akkor a Szenczy Sándort tisztelem és becsülöm !
Nepálba is elmentek a földrengés sújtotta területre segíteni a bajbajutottakon !
simmering73
Végre nekünk is van már saját terroristánk. Igaz kicsit román, kicsit bolíviai, de mégis csak a miénk.
pistapapa
Mi a francot keresett ez Bolíviában?Üdült?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.