Egy több mint tíz éve történt cselekménysorozat kapcsán tavaly októberben belső vizsgálat indult egy szerzetes-nevelőtanár ellen a Pannonhalmi Főapátságban; az eljárás következtében az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet – közölte a Pannonhalmi Főapátság hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt állította fel a vizsgálóbizottságot Várszegi Asztrik főapát, amikor tudomására jutottak az esetek. Minden érintettnél személyesen járt el és minden szükséges támogatást megadott.

Az MTI kérdésére Papp Áron, a Pannonhalmi Főapátság Főapáti Hivatalának média kapcsolattartója a sértettek személyiségi jogaira és érdekeire való tekintettel nem mondta el, hogy ebben az ügyben pontosan mit jelent a kiskorú veszélyeztetése, hány akkori gyermek érintett benne és mit derített ki a vizsgálóbizottság. Úgy fogalmazott, hogy „körültekintő egyházi kivizsgálást folytattak le, amelyről a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették”. Papp Áron elmondta azt is, hogy a rendőrség nem indított nyomozást, mert egyik érintett sem tett büntető feljelentést.

A közlemény szerint a főapátság kiemelten fontosnak tartja, hogy átvilágítsa a múltját és a „visszaéléseket feldolgozza". A feltárás mellett a vizsgálatnak a jóvátétel és a megelőzés is a célja. A dokumentum szerint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium időközben az UNICEF szakmai irányelveinek megfelelő gyermekvédelmi intézkedéseket vezetett be.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eszegfu
Lehet, hogy nekem kimaradt valami ebből a hirből...Nem értem ugyanis, hogy ha 10 éve történt, akkor miért mostanság vizsgálják ki?! Lehet, hogy a kiskoruak már felnőttek lettek, igy már nem veszélyeztetettek és már nem kell megvédeni őket? És a 10 év alatt már nem is történt hasonló?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Anna Mária
@eszegfu: Szerintem semmi szégyellni való nincs abban, ha valaki alapvetően bízik az embertársaiban. Az lenne a normális, hogy mindannyian ilyen módon viszonyulhassunk egymáshoz.
Keress rá, kismillió történetet találsz az interneten papi pedofíliáról.
eszegfu
@Anna Mária: Inkább nem keresnék rá...nem vagyok mazohista! Általában a gyermekekkel kapcsolatos bármilyen "bántalmazás" engem zavar, nem tudom megnézni, vagy elolvasni.
KERKA
Azt nyilatkozta a Várszegi, hogy az ügyet jelentette a Vatikánnak. A Vatikán ügyintézett a Németországi pedofil papok ügyében is. Ha jól tudom, maradt mindenki a helyén, egy püspöknek mondták, hogy ejnye-bejnye.
Anna Mária
@eszegfu: Itt van egy rövid kis publicisztika horror nélkül.
magyarnarancs.hu/publicisztika/kaosz_a_rendben-73549
Jó, ha az ember tud ezekről a dolgokról, mert a környezetünkben bármikor felbukkanhat egy segítségre szoruló gyerek.
eszegfu
@Anna Mária: Tényleg jó a cikk! Elgondolkodtató...
mate03
@eszegfu: Mert a sekrestye a melegek és pedofilok,melegágya!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.