Egy több mint tíz éve történt cselekménysorozat kapcsán tavaly októberben belső vizsgálat indult egy szerzetes-nevelőtanár ellen a Pannonhalmi Főapátságban; az eljárás következtében az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet – közölte a Pannonhalmi Főapátság hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt állította fel a vizsgálóbizottságot Várszegi Asztrik főapát, amikor tudomására jutottak az esetek. Minden érintettnél személyesen járt el és minden szükséges támogatást megadott.

Az MTI kérdésére Papp Áron, a Pannonhalmi Főapátság Főapáti Hivatalának média kapcsolattartója a sértettek személyiségi jogaira és érdekeire való tekintettel nem mondta el, hogy ebben az ügyben pontosan mit jelent a kiskorú veszélyeztetése, hány akkori gyermek érintett benne és mit derített ki a vizsgálóbizottság. Úgy fogalmazott, hogy „körültekintő egyházi kivizsgálást folytattak le, amelyről a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették”. Papp Áron elmondta azt is, hogy a rendőrség nem indított nyomozást, mert egyik érintett sem tett büntető feljelentést.

A közlemény szerint a főapátság kiemelten fontosnak tartja, hogy átvilágítsa a múltját és a „visszaéléseket feldolgozza". A feltárás mellett a vizsgálatnak a jóvátétel és a megelőzés is a célja. A dokumentum szerint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium időközben az UNICEF szakmai irányelveinek megfelelő gyermekvédelmi intézkedéseket vezetett be.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eszegfu
Lehet, hogy nekem kimaradt valami ebből a hirből...Nem értem ugyanis, hogy ha 10 éve történt, akkor miért mostanság vizsgálják ki?! Lehet, hogy a kiskoruak már felnőttek lettek, igy már nem veszélyeztetettek és már nem kell megvédeni őket? És a 10 év alatt már nem is történt hasonló?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Bízom benne, hogy Várszegi Asztrik megfelelően fog eljárni.
Feraj49
"Engedjétek hozzám gyermekeiteket " ! Ezért ?
eszegfu
Lehet, hogy nekem kimaradt valami ebből a hirből...Nem értem ugyanis, hogy ha 10 éve történt, akkor miért mostanság vizsgálják ki?! Lehet, hogy a kiskoruak már felnőttek lettek, igy már nem veszélyeztetettek és már nem kell megvédeni őket? És a 10 év alatt már nem is történt hasonló?
wagabund
@eszegfu: de történt, és minden nap történik...
az evolúció működik ám...meg a tesztoszteron...
egy férfinak mi kell?
Üres zacskó, tele has... a tele has kipipálva, már csak az üres zacskót kell valamelyik arra bóklászóval megdumálni... vagy... rádumálni. mint olvasható, sikerrel.
eszegfu
@wagabund: Ezt még értem...csak azt nem: mit csináltak 10 évig, ha csak most vizsgálódnak
az akkori eseményekkel kapcsolatban?!
Toby
A jutubon megtalálható: " nem sz*pnak a ministránsok, plébános úr..." ( a Múlnak a gyermek évek dallamára !)
wagabund
@eszegfu: tudom, hogy tudod, tehát csak viccelődsz...
hogy mit csináltak tíz évig? válogattak, ki a soros...
verum
Több, mint tíz éve történt.
Isten malmai lassan őrölnek...
eszegfu
@wagabund: 18:02 Nem lehet azt mondani erre, hogy "lélekemelő" történet!
mate03
@eszegfu: Ezért írtam a múltkor hogy a sekrestyében olyan meleg van, mint egy kazánházban!
Anna Mária
@justhpeter: Ebben már hiába bízol.
Várszegi Asztriknak tíz évvel ezelőtt kellett volna feljelentést tennie, nem pedig az érintetteket lefizetnie.
eszegfu
@mate03: 10:42 Sajnálom, de ugy tünik, hogy nálam a "tantusz" papirból van...nem esett le.
Anna Mária
@verum: Mi köze istennek a köztörvényes pedofil bűncselekményhez?
eszegfu
@Anna Mária: 10:47 Gondolod, hogy lefizették őket? Azt gondolom, hogy én ezt nem AKAROM elhinni, olyan "meredek"! És akkor a vizsgálati jzk. szerint "UNICEF szakmai irányelveinek megfelelő gyermekvédelmi intézkedéseket vezetett be"? Tényleg egy hülye ország vagyunk!
Anna Mária
@eszegfu: Várszegi Asztrik főapát "...minden érintettnél személyesen járt el és minden szükséges támogatást megadott", tehát az egyház fizetett, mint a katonatiszt.

Bárki mondhatja magáról, hogy megfelel az UNICEF szakmai irányelveinek, főleg, ha azok között nem szerepel, hogy pedofil bűncselekmény esetén kötelező rendőrségi feljelentést tenni. Miért is szerepelne ilyesmi?
KERKA
Az érintett apát 52 éves, közismert ,irodalmi tevékenységet folytató tanár, aki elhagyta a rendet. Mivel az apátság belső vizsgálatot rendelt el, ez azt jelenti, hogy egyházi jogászok fogják felderíteni az ügyet. A rendőrség konkrét vallomás alapján tud csak nyomozást indítani.
A volt diákok meg nem tesznek feljelentést.
Na, ez el lesz kenve simára, mint a misung.
Anna Mária
@KERKA: Már el van sikálva - Magyarországon az egyház is el tud mindent intézni pénzzel.
Senara
Szerintem arról nem eset szó , hogy a többi tanár miért nem vette észre a történteket ?
eszegfu
@Anna Mária: Én leginkább "lelki" támogatásra gondoltam. Az Unicef-fel kapcsolatban igazad van! Megnéztem: ott irányelvek vannak a gyermekek jogairól. A magyar gyermekvédelmi törvénynek kellene rendelkeznie erről, de ott csak az szerepel, hogy segitséget kell nyujtani a gyereknek jogai érvényesitésére, ha bármi baja lenne. Ilyen lehet szülő, gyámhatóság, stb. A kör ezzel bezárul... ha a gyerek senkinek sem mondja el, akkor gyakorlatilag nincs mit, kit feljelenteni. Illetve esetleg megy az egymásra mutogatás: ki a felelős akár egy gyermekbántalmazás esetén...és most ezt általában értem, nem feltétlenül csak erre a konkrétnak tünő esetre (én ugy olvastam, hogy "történhettek").
Anna Mária
@eszegfu: "Interjút adott a Nők Lapjának Várszegi Asztrik, Pannonhalma fő­apátja a zaklatási ügyről. Szerinte a tettes egy „briliáns elméjű, vonzó személyiség, akiért rajongtak a diákjai”, ő pedig lelkileg-testileg visszaélt a helyzetével, zsarolta őket.

A bántalmazás másik formája a diákok testi intimitásának megsértését, egész pontosan illetlen érintéseket jelentett. Ily módon gondolta lenyugtatni őket. Noha egyetlen diák sem számolt be arról, hogy ezeknek az érintéseknek erotikus töltete lett volna, mégis mindegyiküket trauma érte."

Az érintetteket anyagi jóvátételt kaptak és megegyeztek velük, hogy ne beszéljenek a dologról, majd a főapát úr nyilatkozik annyit, amennyit jónak tart.
Undorító.
Anna Mária
Az is hülye, aki akár öt percre papokra bízza a gyerekét.
És persze arra sem képes, hogy a saját gyerekével jó kapcsolata legyen, a gyerek mindig el merje mondani, ha bármi bántódás éri, bármiféle problémája van.
eszegfu
@Anna Mária: Én is olvastam, de naivitásomnak "köszönhetően" én egyáltalán nem gondoltam arra, amit az utolsó bekezdésben irtál! Lehet, hogy szégyelni kellene magam... de ilyenkor agyilag talán egy 3 évessel vagyok egyenlő...nem tudom.
Anna Mária
@eszegfu: Szerintem semmi szégyellni való nincs abban, ha valaki alapvetően bízik az embertársaiban. Az lenne a normális, hogy mindannyian ilyen módon viszonyulhassunk egymáshoz.
Keress rá, kismillió történetet találsz az interneten papi pedofíliáról.
eszegfu
@Anna Mária: Inkább nem keresnék rá...nem vagyok mazohista! Általában a gyermekekkel kapcsolatos bármilyen "bántalmazás" engem zavar, nem tudom megnézni, vagy elolvasni.
KERKA
Azt nyilatkozta a Várszegi, hogy az ügyet jelentette a Vatikánnak. A Vatikán ügyintézett a Németországi pedofil papok ügyében is. Ha jól tudom, maradt mindenki a helyén, egy püspöknek mondták, hogy ejnye-bejnye.
Anna Mária
@eszegfu: Itt van egy rövid kis publicisztika horror nélkül.
magyarnarancs.hu/publicisztika/kaosz_a_rendben-73549
Jó, ha az ember tud ezekről a dolgokról, mert a környezetünkben bármikor felbukkanhat egy segítségre szoruló gyerek.
eszegfu
@Anna Mária: Tényleg jó a cikk! Elgondolkodtató...
mate03
@eszegfu: Mert a sekrestye a melegek és pedofilok,melegágya!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.