A bújtatott pártfinanszírozás megelőzéséről szóló határozati javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé kedden három fideszes képviselő, akik előterjesztésükkel megvizsgáltatnák a kormánnyal, hogy felfüggeszthető-e a Demokratikus Koalíció (DK) állami támogatása.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Gulyás Gergely, az Országgyűlés kormánypárti alelnöke, valamint Tuzson Bence, a párt szóvivője "A bújtatott pártfinanszírozás megelőzéséről és az Európai Unió intézményei iránti bizalom megóvásáról" című indítványukkal kimondatnák az Országgyűléssel: "elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió intézményei a pénzügyi ellenőrzési feladatokat gazdasági társaságokra ruházzák át".

"Az pedig még inkább megdöbbentő, hogy egy országgyűlési képviselő, pártelnök, Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő társaság, az Altus Zrt. vezette konzorcium lássa el ezeket a feladatokat. Mivel Gyurcsány Ferenc az Altus-ból származó jövedelmét pártjának a támogatására is fordítja, az Európai Bizottság illetékes intézményének döntése felveti a közvetett pártfinanszírozás lehetőségét, sérti a politikai pártok közötti esélyegyenlőséget, megkérdőjelezi az ellenőrzés objektivitását, alkalmas az Európai Unió tekintélyének és az európai polgárok uniós intézményekbe vetett bizalmának aláásására" – fogalmaz a javaslat.

A kormánypárti képviselők ezért azt kezdeményezik, az Országgyűlés a határozati javaslat elfogadásával kérje fel a kormányt az országgyűlési képviselőkre, illetve a politikai pártok finanszírozására vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok megvizsgálására.

Szeretnék elérni továbbá azt is, hogy a kormány vizsgálja meg azt is, hogy a hatályos uniós és magyar jogszabályokkal, illetve azok módosításával biztosítható-e az ilyen jellegű összeférhetetlenségek megelőzése és szankcionálása.

A határozati javaslat emellett azt is megvizsgáltatná a kabinettel, hogy a "törvényes helyzet helyreállításáig" fel lehet-e függeszteni a "magyar törvények megkerülésével bújtatott pártfinanszírozásban részesülő párt" magyar költségvetési forrásból folyósított támogatását.

A politikusok indítványuk indoklásában emlékeztetnek, az EU intézményei nem avatkozhatnak be a tagállamok napi politikai csatározásaiba, nem folytathatnak olyan tevékenységet, amelyek előnyben részesítenek egy pártot, ugyanis minden ilyen tevékenység aláássa az Európai Unió és intézményeinek hitelességét és demokratikus legitimitását.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
paolo006
Az orbánc csürhe rettenetes módon be van szarva Feritől. A kaki már megfirkálta a gatyót, igaz köcsögök?
soljanka
Kis esze lenne az ellenzéknek, akkor okosan utánamennének EndiVajna luxemburgi cégéhez épp megérkezett adózatlan magyar 3 milliárdocska sorsának.
Vagy ha nem tudnak, akkor nyomathatnák mindenfelé. Pl. plakáton :)
Azért a Kétfarkú Kutyapárt nem végezhet el mindent helyettük.
Gonoszgólya
És akkor Mr.10-20-30% jól megmondja a tutit.
Freewolf
Várom a pillanatot, amikor azt a hazaáruló csürhét nem az én adómból támogatják!
justhpeter
Speciel ez a feladat pont Kósa intellektuális szintjének megfelelő. Lehet fröcsögni benne, lehet acsarkodni az Unióra és biztosan lehet benne veszteni.
petike
@Freewolf: Melyikre gondolsz? Amelyik be van sz@rva Feritől?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.